Győrfi András festőművész online könyvbemutatója a PostART-on

0
729

Győrfi András festőművész Több Adria – Rovinji történetek című könyve a pandémia alatt jelent meg, kicsit csúszva az előzetes tervekhez képest, de pár napja lezajlott az online bemutatója is, András festményei között, a PostART nagytermében. A művésszel Oláh Yetti beszélgetett.

Egy interjú keretei közé ágyazódik maga a könyvbemutató, de neves színészek részleteket is felolvastak a most megjelent könyvből. A beszélgetés során sok szó esett a budaörsiek számára is egyre inkább ismert (hiszen néhány éve itt található a PostART-on az egyik műhelye, ahol több kiállítása is volt) festőművész, Győrfi András életútjának részleteiről. Megtudhattuk például azt, hogy mérnök édesapja tanácsa és a megélhetés szempontjai miatt először diplomát szerzett az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola építész-üzemmérnök szakán, és csak utána fordult a festészet felé. Amiben hamar sikeressé vált, annak ellenére, hogy autodidakta módon sajátította el tudását és úgy érzi, ezért a szakma nem is igazán fogadja el. A beszélgetés nagyobb része azonban a rovinji életről és ott ihletett könyvről szólt, ami ezúttal nem krimi, mint Győrfi korábbi regénye, de nem is útleírás, hanem életképek, gondolatok. Rovinj egy kiálló szirtfokra épült kisváros az Isztriai-félszigeten, Horvátországban, és a szerző 2013 óta tölt minden nyarat itt, a saját kis galériájában. Akinek – saját bevallása szerint –  csupán a hobbija az írás, a foglalkozása a festészet. Tehát az ottani élményeiről, az ott élő emberekről szólnak ezek az írások. ”A könyved tele van szeretettel, humorral” – jegyezte meg Oláh Yetti az interjú készítője, András válasza szerint pedig az jó, ha az olvasója így érzi, ezzel együtt véleménye szerint a városka „ugyanolyan velejéig romlott, mint a világ egyébként is”.

Nem rövid a beszélgetés, de érdemes időt szánni a meghallgatására, mert egyebek között olyan részletekre is fény derül, hogyan viszonyul Győrfi András a kutyákhoz, a magasságához vagy a magyar turistákhoz, és milyen véleménnyel van a horvátokról meg a SUP-ról. De megtudjuk azt is egy könyvrészletből, hogy mit tesz, ha az emberek londínernek nézik. És mindezek valóban kedvet csinálnak a könyvhöz, melyet közvetlenül a szerzőtől lehet megrendelni, beszerezni.

A videó ITT tekinthető meg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here