Markovich Béla (nemcsak) a Mapei eredményeiről

0
524

Mit tegyünk, hogy ne érezzük magunkat annyira borzalmasan a járványügyi korlátozásokkal járó bezártságunk miatt? Egyebek között ehhez is kaptunk ma segítséget Markovich Béla ügyvezetőtől a budaörsi központú Mapei Kft. éves beszámolójáról szóló sajtótájékoztatón. Aki szerint „Budaörs fantasztikus”. A Mapei-nek pedig – miközben a magyar építőipar teljesítménye 9,1 százalékkal visszaesett – 17,4 százalékos növekedést sikerült elérni.

A budaörsi központú Mapei Kft. minden évben tart egy, a múlt év lezárását és az új évre szóló terveket ismertető sajtótájékoztatót, ami tavaly először a pandémia miatt elmaradt, az idén pedig online került rá sor. S bár azt gondoltam, hogy a képernyőn nem fog átjönni az a sok pozitív üzenet, amit Markovich Béla a kft. ügyvezetője ilyenkor közvetít felénk, nagyobb részt átjött. És természetesen egy gazdasági szaklapban vagy egy építőipari magazinban sokkal fontosabb, hogy miközben 2020-ban a magyar építőipar teljesítménye 9,1 százalékkal visszaesett, addig a Mapei-nél 17,4 százalékos növekedést sikerült elérni, erre az évre pedig a cél a 25 milliárd forintos árbevétel, ami további 10 százalékos növekedést feltételez. Szóval egy szaklapban ezeket az adatokat fejteném ki bővebben. Egy helyi lapban azonban úgy gondolom, talán nem baj, ha inkább önkényesen kiragadom és továbbítom olvasónk felé azt a tudást, amit Markovich Béla a virtuálisan jelenlévőknek kívánt átadni.

Mit tegyünk, hogy ne érezzük magunkat annyira borzalmasan a járványügyi korlátozásokkal járó bezártságunk miatt? Tehát, a Mapei ügyvezetője szerint három dologgal visszahozhatjuk az elveszett jókedvünket: 1. A kommunikáció, ami gyógyszer erre a helyzetre. Az, hogy beszéljünk a másikhoz, akár telefonon, és érdeklődjünk! 2. Termelj, ha tudsz dolgozz, csinálj hasznosat! 3. Legyenek céljaid! „Ez a három felráz minket!”, hangsúlyozta Markovich Béla, és hogy mennyire hisz ebben, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a sajtótájékoztató végén még egyszer összefoglalta a fenti hármast.

Visszatérve a Mapei-re: az olasz központú vállalatcsoport magyarországi cége éppen 30 éves az idén. Amikor 1991-ben négy fővel megalakultak (ezek egyike volt Markovich Béla) csak kereskedtek. Majd növekedtek. Így 1995-ben már meg tudták építeni Budaörsön a székházat, 2002-ben pedig Sóskúton a termelőüzemet. A központjukat 2006-ban, az üzemet 2019-ben bővítették a mai méretükre, és jelenleg 220 a dolgozóik száma. Küldetésük az elmúlt három évtized alatt nem változott: segíteni az emberek építési álmainak a megvalósítását, környezettudatos termeléssel és környezetkímélő termékekkel.

A segíteni akarás érhető tetten abban is, hogy 2016-ban létrehozták a Magyar Építőipari Szakemberek Közösségét, amelybe csak szigorú kritériumok alapján kerülhetnek be a Mapei által jó szívvel ajánlott kivitelezők, mesterek, jelenleg 2720 tagjuk van. És az ő munkájuk elismerését célozza a 2015 óta évente odaítélt Mesterek Mestere Díja. Az ezekhez kapcsolódó szakember ajánló rendszer frissítése 2021-ben az egyik fontos feladatuk – hangzott el.

A fentiek tükrében egyértelmű, hogy a kft. sikerének az egyik titka a képzés, amire nagyon sok időt és pénzt fordítanak, mind a saját munkatársaik, mind a viszonteladóik és a termékeik felhasználóinak az oktatása tervszerűen, folyamatosan zajlik. A most meghirdetett 40 fős online kurzusra például már hatalmas a túljelentkezés – tudtuk meg.

Az Mapei vállalatcsoportról, ami egy 1937-ben Milánóban alapított családi vállalkozás, videó üzenetben a család egyik tagja, Veronica Squinzi vezérigazgató számolt be. Jelenleg 89 leányvállalattal és 83 gyártóegységgel rendelkeznek világszerte és lettek a világ legnagyobb gyártója az építőipari ragasztók, fugázók és szigetelőanyagok terén. A Mapei az 1960-as évektől kezdve követ nemzetközi terjeszkedési stratégiát azért, hogy közelebb kerüljön a helyi igényekhez, és hogy a szállítási költségeket a minimálisra csökkentse. Tavaly a pandémia ellenére nőttek – mondta a vezérigazgató, aki magyarázatként maga is a képzést, továbbá az újabb és újabb üzemek létesítését emelte ki.

Megbánta-e a 30 év alatt bármikor a Mapei, hogy Budaörsön hozta létre a központját? – kérdezte a sajtótájékoztató keretében a Budaörsi Napló. Nem bánta meg – válaszolta Markovich Béla, mert „Budaörs fantasztikus”. Bármikor tenni akartak valamit, az önkormányzat készséges volt velük és segített, ahogy a budaörsiek is, ők pedig igyekeznek ezt viszonozni. A társadalmi szerepvállalásukban (kiemelten az iskolákat és a kórházakat támogatják) a településünk fontos helyen van, ahogy Sóskút is, ahol szintén jó a kapcsolatuk a helybéliekkel.

A sajtótájékoztató fontos témája volt egyebek között az a saját felmérésük, amelyből kiderül, hogy 2021-ben a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre emelkedett a szakemberhiány. Átlagosan 133 napot kell várni (egy jó) szakemberre. Két héttel többet, mint 2020 júliusában, és mindössze két nappal kevesebbet, mint múlt év februárjában a pandémia előtt. Az országos kutatás 4450 fő megkérdezésével készült. A legkevesebbet ácsra kell várni, 94 napot. A legtöbbet gépészre, 157 napot, és villanyszerelőre, 145 napot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here