Fellép a hatóság az Odvas-hegy bontása ellen

0
1010

Július elején írott cikkünkben már foglalkoztunk az Odvas-hegyen szembetűnő, nagy kiterjedésű tájsebbel és az építtetők hegybontási kedvének törvényi hátterével. Megkérdeztük Csík Edinát, Budaörs főépítészét, mit tehet a városvezetés az ilyen rombolások ellen. Akkor a főépítész asszony elmondta, a város feljelentheti az építtetőt a megfelelő hatóságnál. Ezt meg is tette Budaörs Város Önkormányzata és a lépésnek tegnap kézzel fogható eredménye lett egy végzés képében, melyben megállapították a szabálytalanságot a bontással kapcsolatban.

Három héttel ezelőtt írtunk a legutóbbi feltűnően látványos hegybontás kapcsán arról az általánossá váló helyzetről, hogy az építtetők nem veszik figyelembe a törvényi szabályozásokat építkezéseik során. Akkor Csík Edina, a város főépítésze a konkrét Odvas-hegyi (Víg közből nyíló utcánál) esettel kapcsolatban elmondta, hogy: „Amikor megkezdődött a földmunka, akkor tettünk először feljelentést az illetékes hatóságnál Budakeszin, hiszen csak annyit bonthattak volna el a területből, amennyi a ház megközelítéséhez feltétlenül szükséges. De jóval több földet termeltek ki. Ezért, ahogy a munkálatok haladtak, a napokban még egyszer tettünk feljelentést Budakeszin, és most kaptunk csak rá választ, hogy megindítják az építésfelügyeleti ellenőrzést”.

Ennek az intézkedésnek eredményeként a budakeszi hatóság valóban ellenőrizte az építkezést és körülményeit. A vizsgálat során pedig szabálytalan tereprendezést állapítottak meg és ezért építésrendészeti eljárást indítanak az építtetővel szemben. Mivel sikerült az illetékes hatóság figyelmét a problémára irányítani, és az megállapította a szabálytalanságot, az eljárás során minden bizonnyal kötelezni fogja az építtetőt a terep – legalább részleges – helyreállítására, illetve a terep kialakításával kapcsolatban az épület tervein is valószínűleg változtatásokat fognak kérni – tudtuk meg most Csík Edinától. „Múlt héten kaptuk kézhez Budakeszi Építéshatóság végzését, amit nem adhatjuk ki, iratbetekintés csak az ingatlan-tulajdonos számára lehetséges” – mondta még kérdéseinkre válaszolva. Hozzátéve: Sajnos más esetben sem tud önkormányzatunk egyebet tenni, mint ahogy ezen ügy kapcsán is eljártunk: értesítjük Budakeszi Építéshatóságot az általunk szabálytalannak vélt építkezésekről, akik hatósági eszközeikkel igyekeznek jó irányba terelni építtetőket, tervezőket.”

Fotók: Borhegyi Éva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here