Olvassunk és főzzünk! – „Adjatok nékik ti enniök!”

0
381
Az Oltalom Karitatív Egyesület és a Budaörsi Olvasókör összefogása a Dankó utcai konyha újjászületéséért

A Budaörsi Olvasókör és az Oltalom Karitatív Egyesület sajtófogadást tartott július 23-án abból az alkalomból, hogy elhatározták, szorosabbra fonják szociális együttműködésüket, amit az egyesület Dankó utcai konyhájának felújításának szükségessége sürgetett. A két szervezet a jövőben közösen próbálja megteremteni az új konyha létrejöttének feltételeit: együtt gyűjtenek anyagi hozzájárulásokat, adományokat a főzőhely újjászületése érdekében.

Tegnap, július 23-án Budapesten, a VIII. kerületi Dankó utca 11. szám alatt tartott sajtótájékoztatót a Budaörsi Olvasókör és az Oltalom Karitatív Egyesület, ahol bejelentették összefogásukat az egyesület Dankó utcai konyhájának újjászületéséért. Bár a gyors nyári zápor miatt kicsit késve kezdődött, a közel hatvan érdeklődőnek ez nem szegte kedvét, hiszen a rendezvény egyúttal a cél érdekében rendezett gyűjtés megnyitója is volt egyben, színvonalas kulturális műsor keretében. Beszédet mondott Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke és Tóth Zoltán, a Budaörsi Olvasókör vezetője.

Az esemény sajtóközleményéből kiderült, hogy már korábban is volt kapcsolat az Oltalom Karitatív Egyesület és a Budaörsi Olvasókör között, évek óta folyamatosan segítik a rászorulókat. Eddig elsősorban élelmiszer-, ruha- és cipőgyűjtéseket szerveztek a szegények, a hajléktalanok számára.  Ezen kívül az Olvasókör öt éve főz rászoruló gyerekeknek minden negyedik vasárnap 140 adag ételt, így került kapcsolatba egymással a két szervezet. A kapcsolódást az is indokolja, amit Tóth Zoltán a témáról készült kisfilmben elmond, mely szerint sokkal könnyebb eredményt elérni úgy, hogy olyasvalakikhez csatlakoznak, akik már letettek valamit az asztalra, mint nulláról indulni. „Úgy gondolom, az adományok hatékony felhasználása akkor lehetséges, ha működő projektekkel együttműködünk” – fogalmazott a Budaörsi Olvasókör vezetője. A rendezvényen levetítették Moldova Ágnes filmjét, melyet e kezdeményezésről forgatott. A filmből az is kiderült, hogy a szervezők szándékai között szerepel, hogy az új konyha alkalmas legyen nagyobb létszámú rászoruló etetésére (500 adag étel), illetve felszerelésében is legyen praktikusabb.

Az összefogás szorosabbá válását közvetlenül az indokolta, hogy 2020 elején az egyesület Dankó utcai konyhájának felújítása rendkívül sürgetővé vált, mivel több száz emberre kell főzni, hogy az ellátott hajléktalanok, mélyszegénységben élő iskolások, óvodások ne szenvedjenek hiányt – sok más terhük mellett – a napi egyszeri étkezésben. Ez a feladat azonban igen nehéz a kicsi, szűk, rosszul felszerelt konyhában. Ráadásul a rászorulók a COVID-19 járvány alatt különösen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

Ez az új kihívás sarkallta közös döntésre a két civil szervezetet: az Oltalom Karitatív Egyesület és a Budaörsi Olvasókör immár közösen próbálják megteremteni az új konyha létrejöttének feltételeit: együtt gyűjtenek anyagi hozzájárulásokat, adományokat a Dankó utcai főzőhely újjászületése érdekében.

Mindig legyünk szolidárisak a szegényekkel – a járványokon innen és túl is!” – emelte ki Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke és Tóth Zoltán a Budaörsi Olvasókör vezetője, amikor megszületett az együttműködésükről szóló döntésük.

Az Oltalom és az Olvasókör közös projektjének jelmondata:

Olvassunk és főzzünk! – Adjatok nékik ti enniök!” (Jézus)

A tegnapi sajtótájékoztató volt az ügy érdekében szervezett első kulturális összejövetel, melynek nem titkolt célja elsősorban az adománygyűjtés volt. Galkó Balázs színművész részletet olvasott fel Sántha Ferenc Sokan voltunk című művéből, később elszavalta Parancs János A szegénységről című versét. Hábetler András operaénekes a Hegedűs a háztetőn című musicalből adta elő Tevje híres dalát (Ha én gazdag lennék) az alkalomhoz illő szövegátirattal. Zenéről az Eichinger Quartet gondoskodott, jazz-t játszottak, mely – ahogy az elhangzott – a szabadság szimbóluma.

Az eseményen Iványi Gábor elmondta, tíz évvel ezelőtt azért nem tudták befejezni az akkor építés alatt álló épületet, mert az akkor kormányváltó Fidesz első intézkedései között szerepelt, hogy visszavonta az egyesület pályázaton nyert pénzét. „Egy normális világban nem sajnálná ettől a pénzt a kormány és együtt tudnánk vele működni abban, hogy éhező és otthontalan ne legyen…” – mondta az egyesület elnöke. „Alkalmasint a gondoskodásra kiszemelt és megbízott kormány ellenében kell nekünk ezeket az alap ellátásokat elvégeznünk” – tette hozzá.

 

Tóth Zoltán arról tájékoztatott, hogy ennek a projektnek az az újdonsága, hogy nem csak a rászorulóknak szeretne adni, hanem a támogatóknak is, mégpedig számukra kultúrát. Ezért az elkövetkező egy évben havonta szerveznek majd a helyszínen kulturális eseményeket. Ezen kívül azt is hangsúlyozta, hogy a szegénységnek nincs pártállása, se nem jobboldali, sem baloldali probléma, hanem, tény: aki szegény, az éhezik.

A rendezvény közös ebéddel zárult, a jelenlévők megkóstolhatták az aznapra a rászorulóknak is főzött gulyáslevest.

Az Oltalom Karitatív Egyesület és a Budaörsi Olvasókör az alábbi számlaszámokra várja a Dankó utcai konyha felújítására szánt adományokat (a nagy- és kisösszegű támogatások is rengeteget számítanak):

Oltalom Karitatív Egyesület

10400140-00032575-00000008

közlemény: főzőhely

 

Külföldről történő utalás esetére:

Oltalom Karitatív Egyesület

IBAN: HU11-10400140-00032575-00000008

SWIFT(BIC): OKHBHUHB

közlemény: főzőhely

A közös projekt érdekében az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Iványi Gábor az Oltalom Dankó utcai konyhájában szerdánként 9-10 óra között krumplit pucol és bibliai történeteket mesél, bárki belehallgathat a lelket melengető, tanulságos igékbe, illetve bekapcsolódhat a zöldségtisztításba.