Egy kiállítás képei, melyeket versek ihlettek és zene

0
1345

Eller Mária „rímfaragónak”, Gyulai Zsuzsanna festőnek, Szalkay Dávid trombita művésznek és Pánti Anna különleges hangszínű operaénekesnek nem ez volt az első, és bízunk benne, hogy nem is a utolsó közös estje, melynek tegnap este a PostART nagyterme adott otthont. A megnyitó beszédet Pánti Anna tartotta.

Sok szeretettel köszöntök mindenkit az IMAGINE (KÉPZELET) című kiállítással egybekötött versbemutatón, melyen  ELLER MÁRIA  Kláris nívódíjas költő és publicista, az Ihlet Irodalmi és Művészeti Magazin alapító főszerkesztője és GYULAI ZSUZSANNA, a Budaörsi Művészeti Egyesület festőművésze mutatkozik be, már nem először –  a képzelet világából megragadva néhány pillanatot – a létezés öröméről, a pozitív erők összeköttetéséről az örökkévalósággal.

Sötétség nélkül nincsenek álmok. Amit elképzelünk – arról soha nem szabad lemondani! A képzelettől vesszük kölcsön azt, amit a valóság nem ad meg. „A képzelet sokkal többnek mutat mindent a valóságnál, nemcsak azt látja ami van, hanem azt is ami lehetne!”     (Baltasar Gracian)

A gondolat bábjából születik meg a képzelet pillangója – legyen az szavakból különlegesen szőtt esszé, költészeti alkotás, vagy gondolatébresztő színek és formák varázsa a vásznon, vagy dallam szárnyalása. Ezek összekapcsolódva  kapnak teret mai összművészeti délutánunkon, melyen reményeink szerint – megtapasztaljuk együtt ismét,  hogy „a művészet az élet csodálatos dísze, nem lehet más hiszen lényege a díszítés. A költészet és a zene a nyelv dísze. A festészet viszont a gondolatok dísze  – üres falakra vetítve.”

Arany János szerint: „ a képzeletben, az álmokban, a szeretetben semmi sem lehetetlen.” Ez vértezte fel művészeinket a szimbiózisban alkotáshoz. Vers született kép alapján és képi megfogalmazás  vers hatására,  lelki mélységükből táplálkozva.

„ Nem a kép tárgya a fontos, hanem a szellemi valóság, amely általa testet öltött.” (Bernát Aurél)  S. Dali szerint: „Nem az a festő akinek ihlete van, hanem aki másokat inspirálni tud.” Gyötrődés, alkotás, gondolat, emlékek, hit, álmok és a képzelet lelkesedése – ami  Mária költészetéből kitűnik. Ez a lelkesedés a képzelet szárnyán nagyon fontos! Mert lelkesedés nélkül nincs nagyság a művészetben. Zsuzsanna képein rejtélyességet érzékel lélek és szem. Kedvenc festőjétől Csontvárytól  is hozok egy nagyszerű gondolatot, amelyet további  művészi munkájához szeretnék lámpásként átnyújtani: „ Akinek megadatott a képesség az alkotásra, annak megadatott a képesség a halhatatlanságra.” 

Isten irányt akar adni lépéseinknek… meg kell éreznünk ezt, hiszen az Isteni kegyelem egy megnyilatkozása, hogy az alkotásokon keresztül is szól hozzánk: figyelmeztet, dicsér, gondolkodásra buzdít. Úgy hogy megérezzük a mértéket. S hogy mi a mérték? Az ÉRTÉK,   ami feltölt,  ellazít, jókedvre derít, vagy megríkat, de mindenképp a lelket építi.  (Az Ihlet Irodalmi és Művészeti Magazin most megjelent 2019/1 számában mélyinterjút olvashatnak rólam és Szalkay Dávid kínai zenei turnéjáról is egy fotókkal kiegészített cikket a Különleges élménytár rovatban) közös pont a keleti kultúrához kapcsolódás-Kína, Korea, Japán.  Simonides (SZIMONIDÉSZ) ókori görög költő szerint : „ A költészet beszélő festészet, a festészet néma költészet.”

Kívánom, hogy ezt érezzék meg és ilyen élményekkel gazdagodjanak mai műsorunk által! Nekem ilyen lélekemelő, együtt gondolkodó, inspiráló élményt jelent ez a baráti együttműködés. Fogadják szeretettel művészeink lelkes megfogalmazásait  szóban, képben, dallamokban!   

Pánti Anna 
az Opera Nagykövete, Erkel-díja operaénekes és költő

Egy vers és a róla készült festmény:

Eller Mária

Álom a közösségi szeretetről

John Lennon Imagine című dalához

(szonett)

 

Az új világban közösségi szeretetben,

 jól-létben, örök boldogságban fogunk élni,

idők időtlen végezetéig imádni,

irigység, féltékenység nélküli örömben

 

Emberi gyarlóságok nélküli világban

eltűnik a pénz hatalma, nem fogunk félni,

nem lesznek határok, jó útra fogunk  lépni,

végtelen örökkévalóság mámorában

 

„Mondhatod, hogy álmodom, ’nem vagyok egyedül”

nem lesz birtokolt dolog,  rossz az  életünkben,  

nem lesz miért ölni,  a jó ember  üdvözül              

 

Találjuk meg a Lét örömét tetteinkben!

Mindig csak a jelen pillanatára nézzünk,

s lépjünk együtt a helyes útra mind, időben!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here