Ma van a víz világnapja

0
503

Ma van a víz világnapja, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy felhívják a figyelmet a tiszta víz fontosságára, a vizes élőhelyekre és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A nemzetközi szervezetek globálisan, a magánemberek saját szokásaikkal járulhatnak hozzá a Föld vízkészletének megóvásához, s ehhez a víztakarékosságon kívül a környezet védelme is szükséges.

A víz világnapja alkalmából a budaörsi IKEA március 23-án, szombaton, ismeretterjesztő kalandpályával várja az IKEA FAMILY klubtagok gyermekeit, melynek végigjárásával bővíthetik ismereteiket és többek között az is kiderül, hogyan védhetjük a világ vízkészleteit, hogy iható-e Magyarországon a csapvíz és hogy mennyi vizet használ egy nap egy átlagos magyar család. Erről bővebben ITT olvashatnak.

A világnapot 1992-ben, a Rio de Janieróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése abból a célból, hogy felhívja a kormányok, szervezetek, magánszemélyek figyelmét a környezet, s ezen belül a Föld vízkészleteinek megóvására, mert a vízhiány egyre nagyobb gondot jelent. Ebben az évben a világnap mottója: „Vizet mindenkinek!” Ezzel a jelszóval érzékeltetik, hogy a Föld lakóinak egyötödének nem jut elegendő tiszta víz, s ennek megoldása nagy kihívás az emberiség számára.

Nekünk, akik Magyarországon élünk, általában nincs ilyen gondunk, de ez nem jelenti azt, hogy pocsékolnunk kellene a vizet. Ezen kívül minden vásárlásunkkal, fogyasztásunkkal hozzájárulunk a világ vízfogyasztásához, mert minden termék előállításához és csomagolásához rengeteg víz szükséges. Az ökológiai lábnyomhoz hasonlóan már létrejött a vízlábnyom elnevezés is, mely vízhasználatunk környezeti hatását fejezi ki. Azt a vízmennyiséget jelzi, amennyit közvetlenül elfogyasztunk és amennyit közvetve az előállított termékek, igénybe vett szolgáltatások és élelmünk előteremtéséhez használtak el. Például egy 2,5 dl-es tejeskávéhoz, a kávétermesztéstől kezdve 200 liter, míg egy pamutpóló előállításához 2500 liter víz szükséges. Napi vízigényünk mindössze 4 százalékát fogyasztjuk el közvetlenül vízivás formájában.