Az élő állat nem ajándék!

0
416

Az élő állatok ajándékozását az állatvédők az ünnepekre nem javasolják, hiszen ezt a döntést nem szabad az ajándékozás hevében, átgondolatlanul meghozni. 

 „A házi kedvencek felelős tartásához megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges” – mondta Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után hamar unott teherré válnak. A kellemetlen helyzet megelőzésére a tudatos vásárlói szokások érvényesítése a megoldás.

Videó üzenet az élő állatok ajándékozásáról:
www.youtube.com/watch?v=bmsh3FuZTsU

Szinte minden házi kedvencként tartott állat (kutya, macska, rágcsáló, hüllő, madár és díszhal) megvásárolható állatkereskedésekben vagy az állatszaporítóknál. Sajnos sokan az ajándékba kapott állat tartási körülményeit nem ismerik, és gyakran azt sem tudják, hogy az állattartáshoz milyen alapvető dolgok szükségesek.

Az ünnepek előtt megvásárolt kedvencek az ajándékozáskor örömteli pillanatokat okozhatnak. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnep utáni szürke hétköznapokban a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka vagy a tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz, és gyorsan megszabadulnak tőlük enyhébb vagy esetleg erőszakosabb módon. Sajnos az is gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak. Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még élve) egyszerűen a wc-be engedik.

Fontos tudni, hogy az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot (és megannyi más ajándékba kapható állatot) legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák – macskák szaporítói azonban ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok megunt állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. A legtöbb kóborrá lett állat azonban néhány napon belül az utcán pusztul el. 

Mit ajándékozzunk karácsonyra?
Élő állat helyett van alternatíva: plüss figurákat, játékot vagy tartós emléktárgyakat érdemesebb ajándékozni, illetve nagyszerű élmény lehet egy közös állatkerti vagy vadasparki séta is. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here