Testületi ülés: hitelt veszünk fel az idősek otthona bővítéséhez

0
314

Több mint harminc napirendi ponton szaladtak át a képviselők vita nélkül a mai testületi ülésen, nem egészen másfél óra alatt. Köztük volt a város jövő évi költségvetési koncepciója és a tervezett hitelfelvétel, amiből az idősek otthonát szeretnék bővíteni.

Előzetesen arra lehetett számítani, hogy a mai önkormányzati testületi ülésre beterjesztett több mint harminc napirendi pont közül legalább kettőnél kialakul majd némi vita a polgármester oldala (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) és a fideszes képviselők között, de nem így történt. Sem a város hitelfelvételénél szóló résznél, sem a polgármester jutalmánál nem szóltak hozzá érdemben az ellenzéki frakcióból, igaz nem is szavazták meg azokat. Aminek gyakorlati jelentősége nincsen, hiszen a BFE többsége biztosított a budaörsi képviselőtestületben.

Ahogy mindig, most is a napirend előtti hozzászólásokkal indult fél 9-kor a tanácskozás. Bakó Krisztina arra hívta fel a figyelmet, hogy egyeztetnek az internet szolgáltatókkal, hogy ahol a városban még nem megfelelő a sávszélesség, ott is legyen az. Majd a képviselők sorra mondtak köszönetet a műszaki osztálynak egy-egy korábban jelzett probléma (járda, lámpa, közlekedési akadály elhárítása stb.) , mire Wittinghoff Tamás polgármester meg is jegyezte, hogy még elbízza magát a hivatali ügyosztályvezető, Lőrincz Mihály, és bár még ezek után is jöttek az újabb köszönetek, újabb megoldandó problémák is felmerültek.

A legfontosabb alighanem a közvilágítás felülvizsgálata. Azokon a területeken, ahol korábban nem voltak utcai lámpák, de a város már kiépíttette és még nem működnek, az önkormányzat egyelőre nem tehet semmit – tudtuk meg Bíró Gyula alpolgármester hozzászólásából. Az ELMŰ ugyanis kapacitáshiányra hivatkozva nem hajlandó ezeket üzemeltetni, holott csak ő teheti meg. Azokon a területeken viszont, ahol az új, energiatakarékos lámpák kisebb fényt biztosítanak, mint a korábban megszokott, mérésekkel ellenőrizteti az önkormányzat és annak eredményétől függően hoznak majd további intézkedéseket – ezt már a polgármester mondta el. Ahogy azt is, hogy az összes zebránál felmérik, hogy sötétben láthatóak-e, és ahol nem, ott megoldást keresnek a balesetveszély elhárítására.

Kisfalvi Péter felvetésére szóba került napirend előtt a szemétszállítási díj fizetése is. Ismert, hogy bár a BTG Kft. végzi a szolgáltatást, az idén márciustól az önkormányzat saját cége nem számlázhat ezért a lakóknak, csak egy erre a célra létrehozott, központi állami szervezet, amit Wittinghoff Tamás „nemzeti kukaholding”-nak nevezett el. Ez azonban az idén még nem küldött számlát senkinek. Így nagy valószínűséggel egy egész évi díjat kell majd a lakosságnak valamikor kifizetnie, amit nyilván nem mindenki lesz képes. Budaörsön a 70 év felettiek számára ráadásul korábban ingyenes volt a szemétszállítás, őket még inkább váratlanul érheti majd az egyben jelentkező teher. A BTG-nek a holding eddig a szolgáltatásért előleget fizetett, de sem ők, sem más nem tudják, hogy végül is mekkora összeget kell majd és mikor a lakosságnak a szemétszállításért befizetni és ebből a BTG vajon mennyit és mikor kap meg a központon keresztül.

A polgármester a két ülés közötti eseményeket ismertetve adta közre, hogy a budaörsi önkormányzati hivatal szakszervezeti vezetője, Ládonyi János nyugdíjba megy, ezért e tisztséget Gánz Mária látja el jövőre.

A napirendek tehát pörögtek. A frankhegyi részönkormányzat beszámolójánál akadt meg egy pillanatra a gépezet, mert két részönkormányzati tag különvéleményt fogalmazott meg és nem értett egyet azzal, amit a terület egyéni képviselője, Hauser Péter a beszámolóban rögzített; így végül is nem volt egyértelmű, hogy a képviselőtestületnek miről is kell szavazni. (A Frankhegyi probléma ismertetésébe itt nem megyünk bele, de az ottani telektulajdonosok érdekeinek és a város egésze érdekének az ütközése áll a háttérben.)

A bevezetőben említettük, hogy a város hitelfelvételt tervez. Ennél a napirendnél csak Császárné Kollár Tímea (Jobbik) kért szót. „Nem támogattuk eddig soha” mondta, mármint, hogy hitelt vegyen fel a város, de „a célok rendben vannak”, ezért „tartózkodni fogok, mert értjük miért van rá szükség, de nem vagyok benne biztos, hogy ez az út-e a jó”.

 

A hitelfelvételről

A hivatal a képviselő-testület 207/2016.(IX.21.) ÖKT sz. határozata alapján kért ajánlatot a bankoktől és kettőt választott ki és terjesztett be a képviselőtestület elé. A bírálati szempont – legalacsonyabb értékű ellenszolgáltatás – szerint a legkedvezőbb ajánlatot az UniCredit Bank Hungary Zrt. tette. A második legkedvezőbb az OTP Bank Nyrt. ajánlata.

A kormány – az előzetes adatszolgáltatási kötelezettségünk teljesítését követően – a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2001. évi CXCIV. törvény 10. § (1) bekezdése alapján, 2 830 000000 Ft fejlesztési célú hitel felvételéhez járult hozzá.

A hitelt többek között a 2005-ben épült Budaörsi Idősek Otthona – amely jelenleg 48 fő számára biztosít férőhelyet – 32 férőhellyel történő bővítésére kívánja fordítani az önkormányzat. (Korábban a Mákszem Óvoda tetőtér ráépítése volt az elsődleges, de az indoklás szerint a demográfiai prognózis egyértelműen jelzi az idősek számarányának növekedését, egyre többen szorulnak ilyen ellátásra, ezért a Budaörsi Idősek Otthona bővítése sürgősebb. A beérkezett kérelmek száma ugyanis jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló, megüresedett férőhelyeket, így az átlagos várakozási idő 1-1,5 év.)

a Budaörsi Idősek Otthona bővítése fejlesztési cél megvalósítása érdekében.

Az előterjesztések itt érhetőek el: http://www.hatarozatok.hu/publikacio/45dc84fa9294886b3fa8863eb3b2818f/ules_bongeszes/K%C3%A9pvisel%C5%91-test%C3%BClet/2016

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here