A Templom tér régi házai – helyi védett épületeink (3. rész)

0
1843

Városunkban több tucat olyan épület van, amely helyi védettséget élvez, mivel mind múltunk egy-egy érdekes darabját őrzi. Fontos, hogy tisztában legyünk lakóhelyünk értékeivel, ezért úgy döntöttünk, hogy felkeressük, és egy cikksorozatban bemutatjuk ezeket a helyi védett épületeket. Ebben a részben a Templom tér házait járjuk körbe.

Budaörsön még rengeteg olyan épület van, ami a 19. század végén vagy a 20. század elején készült, s amely építészetileg értéket képvisel sajátos megjelenésével, illetve egyéb jellegzetességével, ezért ezeket helyi védett épületekké nyilvánította Budaörs Város Önkormányzatának képviselő testülete a 28/2004. (V. 25.) rendelettel. „E rendelet célja a város képe és történelme szempontjából meghatározó épített értékek védelme, a város építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása. Az épített értékek a város kulturális kincsének részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek” – olvasható a jogszabályban.

Városunk központjában, a Templom téren álló, Nepomuki Szent János római katolikus templom olyan érték, amely szerepel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által nyilvántartott országos műemlék-adatbázisban.

A jelenlegi épületét az 1740-es és 1750-es években építették, de előzményei több száz évvel azelőtt is jelen voltak a településen, homlokzatát a közeljövőben ismét tatarozni fogják.

A templom körül álló régi házak, amelyek az 1800-as évek végén keletkeztek, egytől egyig helyi védettséget élveznek. Az épületek jellemzőinek leírásához ismét dr. Vándor András  műemlékvédelmi szakember segítségét kértük, aki készséggel állt rendelkezésükre.

A századfordulón épült Templom tér 3. „U” alakú épületének gerincvonala a főút tengelyével párhuzamos. A jellegtelen vaskapu szegmensívvel fedett, régen valószínűleg itt is nagy fakapu zárta el a belátást az udvarra. Az épületen még megvannak a hagyományos, kétrétegű nyílászárók. Érdekessége a nagy kocsibejáró melletti falon látható hatalmas falfestmény, amelynek készítőjét és történetét sajnos még az ott lakók sem ismerik.  Az épület pinceszintjén boltok találhatók. A járda vonalával párhuzamosan, a háztól körülbelül két méterre kanadai nyárfák állnak sorban. Az egyik ott lakó elmondása alapján a fák vastag gyökerei folyamatosan rongálják az épület alapját és a kőboltozatos pince falait, szétrepesztve azokat.

A Templom tér 2. alatt jelenleg a Tűzoltó Szertár nevű kávézó és étterem áll. Falán a szépen megmunkált, mázas samott utcanévtáblát Stremeny Géza szobrászművész készítette 2003-ban a Városvédő Egyesület megbízásából. A vendéglátó hely neve őrzi az épület egykori funkcióját: 1889-től (2004-ig) itt volt a Budaörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület laktanyája, bár az épület előzménye valószínűleg jóval korábbi.  A hajdani tűzoltóknak állít emléket a homlokzatán álló Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének szobra is, amelyet Pertl Evetke szobrászművész készített 2007-ben. Az épület az utcára merőlegesen áll, a főút felőli oldalán két nagyobb, íves záródású nyílás áll, amelyeket régen a nagyobb tűzoltóeszközök szállítása miatt alakítottak ki (szerállás). A nyílások két oldalán szerepel az 1889-es évszám is. Oldalhomlokzatán három háromtagozatos, a szerállásokat utánzó nyílászáró van, melyeknek szegélye ragasztott kőkeret. A tömlőszárító tornyot az átalakításkor régi helyéhez képest előrébb rakták vissza a tetőre.

 

A katolikus templommal szemben, a tér másik oldalán áll a Templom tér 20. „U” alakú tömbje, mely emeletével és gazdag díszítésével jelzi, hogy polgárháznak épült. Tetőzete nyereg- és félnyeregtetős. Homlokzata jelenleg kopottas, a gipszdíszek több helyen töröttek és hiányosak. A főutca felől az ablakok alatt is díszítés van, amit köténynek hívnak. Az alsó szinten üzletek, felül pedig lakások találhatók. A – feltehetően – téglaboltozatos pincéjének bejárata a belső udvarról nyílik, ahol az épület legizgalmasabb részei láthatók: az emeleten függőfolyosó vezet a ház végében lévő pottyantós vécéhez, melynek párja a földszinten alatta helyezkedik el. Ugyanígy a pinceajtó fölött az emeleten a kifelé nyíló padlásajtó található, mellette egy kis ablak is még az eredeti.

 

A 19. század végén keletkezett a Templom tér 17. nyereg- és félnyeregtetős, „L” alakú saroképülete. Jelenleg gyógyszertár üzemel a földszinten. Kőboltozatos pincéjének bejárata belső udvarról nyílik. Mázas samott utcanévtábláját Szarka Tamás keramikus szobrászművész készítette. Homlokzata mára már megérett a felújításra, az új tatarozásnál érdemes lenne a korábban egyszerű vakolattal eltakart kváderosztást felszínre hozni, illetve az ablakkeretezést helyreállítani.

A következő három házszám alatt álló helyi védett épületek szorosan egymás mellett állnak, és szerkezetileg nagyon hasonlóak: a 19. század végén keletkeztek, „U” alakú, nyereg- és félnyeregtetős épületek, amelyek téglaboltozatos, a belső udvarról nyíló pincével rendelkeznek, bejáratuk az eredeti, fából készült kapuszárnyak, a keretek aljában kőből készült kerékvetővel.

A Templom tér 13. és 14. szám alatt álló épület valaha szintén egy nyárikonyha és a lakóház tetővel történő összeépítéséből született. Eredeti falusi homlokzattal rendelkezik, amin az az általános falmagasítás is megfigyelhető, ami a legtöbb ilyen régi épületet jellemzi: a födém felett ún. térdfal beiktatásával érték el azt az építők, hogy a ház az utca felé nagyobbat mutasson, mint amekkora valójában. A térdfalon lévő szellőzők jelzik, hogy mögötte a padlás van. Jól látszik, hogy a 14. számú ajtó, a Fészek Ételbár bejárata egy ablakból került kialakításra. A kapubejáratnál szép padlásajtók vannak, az egyik alatt olyan nagy, édesvízi keménymészkő van, amilyet a rómaiak alkalmaztak. Homlokzatát utoljára 2005-ben újították fel.

A Templom tér 15-ben 1990-ig posta működött, jelenleg a Budaörsi Tanoda és a Telekuckó bújik meg benne. A kétszintes épület érdekessége a hátulján látható, úgynevezett szakállszárító, ami tulajdonképpen egy „terasz” az emeleten, középen, az egyes helyiségekbe innen nyílik ajtó.

 

 

Gulyás Boglárka festőművészt is megihlette az épület:

A Templom tér 12-es szám alatt álló egykori Zichy uradalmi épületről már több alkalommal írtunk (például ITT és ITT), és részletesen bemutattuk a történetét, mely során a Zichy család kezéből először a vincés szerzetesrendhez került, akik zárdát és iskolát működtettek benne, majd a háború után a felekezeti iskolák államosítása után itt volt az első napközi otthon, később ismét iskola, azután posta üzemelt falai közt. Az „U” alakú épület homlokzatát 2016-ban gyönyörűen felújították, jelenleg a Templom tér egyik éke és tulajdonképpen az egyetlen karakteres épület Budaörsön. Itt található a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér (becenevén BABtér), a hátsó traktusban pedig a PostART kulturális és közösségi színtér. Legbelső termében van két boltív, ami egy korábbi épület része lehetett, annyi bizonyos, hogy az eredeti épületegyüttesnek nem ez a neoklasszicista homlokzatú rész volt az eleje a kezdetektől, mert az udvari szárnyban néhány barokk ablak nyoma megvan. Az épület alatt hatalmas, hasznosításra váró pince van.

Amennyiben Ön helyi védett épületben él, és szívesen mesélne házáról, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot! (E-mail: bnaplo@t-online.hu vagy 06 30 6454643)

(Forrás: Budaörs – Helyi védett értékek 2007. évi törzskönyve)

Társszerző és fotók: Borhegyi Éva

Sorozatunk korábbi cikkei:

Bevezető ITT

Budapesti út régi házai ITT

Kapcsolódó cikkek:

A „kastély”, régi udvarházról többek között ITT és ITT írtunk.

A Zichy majorról ITT írtunk.