Megújul a régi udvarház homlokzata

0
1067

Telnek a hetek, hónapok, évek, és bár az egykori udvarház utolsó állandó lakója, a Posta már régen elköltözött a Templom térről, a műemlék (pontosabban „helyileg védett”) épület nem újul meg, csak különböző tervekről hallani. Most a homlokzatát mégis rendbehozzák!

A Templom téri egykori udvarház főutcára néző homlokzata az írásos emlékek tanúsága szerint az 1927-28-as években került rá a korábban egyszintes, hosszú épületrészre. Most ez újul meg – tájékoztatott Lőrincz Mihály, az önkormányzati hivatal műszaki ügyekért felelős vezetője. Ahogy arról is, hogy az épület teljes rekonstrukciójához mintegy 1 milliárd forintra lenne szükség, ami belátható időn belül, befektető társak nélkül a városnak nem áll rendelkezésére. (Különösen annak fényében nem – ezt már e sorok írója teszi hozzá -, hogy Budaörsnek 2,3 milliárd forint úgynevezett szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie jövőre az iskoláink államosítása okán.

Éppen két éve kalauzolta végig a pincétől a tetőtérig az érdeklődőket négy szakember (történészek és a főépítész), és tudhattuk meg tőlük, hogy az 1700-as évek végén Zichy Péter illetve inkább felesége gróf Bercsényi Zsuzsanna építtette, aki azonban nagy valószínűséggel soha nem lakott benne, hanem csak gazdálkodásra vette igénybe.  1764-ben a Magyar Kamara tulajdonába került.  Az 1774-es térképeken és műszaki terveken látszik, hogy a mai jellege akkor alakult ki. A község már jóval a grófnő halála után, 1883-84-ben vásárolta meg iskolának. A 19. századból kevés információ maradt fenn, amit tudni lehet, hogy az irgalmas nővérek vették át a használatát. Még a huszadik század első felében is idejártak iskolába a budaörsi kislányok, a köztünk élő, mai 80 feletti dédnagymamák. A nyílászárók nagy részét ugyan már többször kicserélték, de még mindig vannak benne például nyolcvan-kilencven éves ablakok.  A beltéri ajtók zöme „csak” harminc-negyven éves.  A kovácsoltvas korlát azonban még háború előtti.

Az épületet a köznyelv kastélynak hívja, de nem az, hanem udvarház. Viszont városképi szempontból nagyon fontos, hogy az állaga ne romoljon tovább. A múltban volt óvoda, iskola, majd a nyolcvanas évek közepétől posta. A hátsó udvari részen kapott helyet két éve ideiglenesen a PostART.

De mi lesz benne a jövőben? Az alapvető funkció a tervek szerint a művelődési ház átköltöztetése, itt kapna helyet több civilszervezet, de elférne szálláshely, kávézó és egy turisztikai központ is. A két, hatalmas pincerészben pedig bowling klub, étterem, söröző működhetne, ha lenne olyan vállalkozó, aki belevágna a sok-sok kötöttséggel és felelősséggel járó beruházásba, Az egykori Bercsényi udvarház, mint a bevezetőben említettük, ugyan nem nyilvántartott műemlék, hanem „helyileg védett épület”, de kétségtelenül Budaörs egyik legrégebbi és legfontosabb épülete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here