A Budapesti út régi házai

0
1426

Helyi védett épületeink 2. rész

Budaörs épületei országos viszonylatban nem jelentősek, a város életében azonban van csaknem ötven olyan ház, amelyik helyi védettséget élvez – írtuk múlt havi cikkünkben, amikor Vándor András szerkezetépítő-mérnök segítségével összefoglaltuk településünk építészeti történetét. Ezt követően döntöttünk úgy, hogy felkeressük ezeket a helyi védett épületeket. Utunkat kelet felől, a város határától kezdtük, így ebben a részben a Budapesti út házait mutatjuk be.

Budaörsön több tucat olyan régi, a 19. század végén vagy a 20. század elején keletkezett épület van, amely építészetileg értéket képvisel sajátos megjelenésével, illetve egyéb jellegzetességével. Ezek az épületek ugyan nem részesülnek országos egyedi műemléki védelemben, de városunk múltjának egy-egy darabját őrzik, ezért a település szempontjából kiemelkedő fontosságúak. Annak érdekében, hogy megőrződjenek az utókor számára, helyi védett épületekké nyilvánította őket Budaörs Város Önkormányzatának képviselő testülete a 28/2004. (V. 25.) rendelettel. „E rendelet célja a város képe és történelme szempontjából meghatározó épített értékek védelme, a város építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása. Az épített értékek a város kulturális kincsének részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.” – olvasható a jogszabályban.

A Budapesti út 71/1 és 71/2-es szám alatt egy szépen felújított épület áll, amelynek a homlokzata gazdagon díszített és a hatalmas, úgynevezett áthajtós kapuja is nagyon impozáns. Az „L” alaprajzú épületet az utcavonalra tették, az utcai homlokzat fölötti tetőzet szintén az utca tengelyével párhuzamos. A kapu felett oroszlánfej, az ablakok felett angyalfejek láthatók. A házon az 1901-es évszám szerepel, de ez nem feltétlenül építésének évét jelenti. A pasztellzöldre festett homlokzat a helyi művésznőt, Gulyás Boglárkát is alkotásra ihlette.

Pár tíz méterrel arrébb áll a Budapesti út 52. épülete, amely manapság nem nyújt vidám látványt. A (Feldhoffer Márton féle…) Hauser-házként ismert, 1901-ben épített lakóépület nyeregtetős, tetőzetének gerincvonala szintén a főút tengelyével párhuzamos. Homlokzata kopott, a nyílászárók elhasználódtak. Kapuzata valaha figyelemre méltó lehetett, mára már igencsak megrongálódott. A kapu feletti fríz tartja magát még úgy-ahogy. A rossz állapotú házat egykori lakói hazalátogatásaikkor szomorúan nézik.

A Budapesti út 13/1 és 13/2-es szám alatt egy, az 1890-es években emelt lakóház áll présházzal és pincével. A kőfalazatú, boltozatos alakítású présházból téglaboltozatos pince nyílik, a lakóépületet a présházra építették rá. A nyeregtetős tetőzet gerincvonala az utca tengelyével párhuzamos. Az utcai homlokzaton kő nyílászáró keretek és fehér színű vakolatkeretek láthatók. Az épület részben felújított. A 13/1. szám kapuja mögött szobrászműhely bújik meg.

Innen pár lépésre áll egy szerkezetileg nagyon hasonló épület a Budapesti út 9/A szám alatt. Az épületet, ahogyan a kapu fölött olvasható, 1882-ben építették. A lakóház alatt szintén présház és pincerész található, az épület tetőzetének gerincvonala itt is párhuzamos a főút tengelyével.

Emellett állnak a Budapesti út 5, 7 és 9/B lakóépületei. Ezek földszintes, nyeregtetős lakóházak, építésük dátumáról nincs pontos adat. Néhány éve teljesen és szakszerűen felújították őket. Az egyik kisebb épületben jelenleg autóalkatrész bolt található.

Amennyiben Ön helyi védett épületben él, és szívesen mesélne házáról, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot! (E-mail: bnaplo@t-online.hu vagy 06 30 6454643)

(Forrás: Budaörs – Helyi védett értékek 2007. évi törzskönyve)

Fotók: Borhegyi Éva

Sorozatunk első része ITT olvasható.