Vigyázzunk a kerti madarakra: etessünk, de körültekintően!

0
942

Szombat éjjel megérkezett a régen várt hó, ami gyönyörűvé varázsolta a tájat. Ugyanakkor nem szabad elfelejtkezni arról, hogy sok nehézséget okozhat a szabadban tartózkodó állatoknak, így ha tehetjük, segítsük őket, hogy könnyebben átvészeljék a fagyos időket!

 

Fontos tudni, hogy a madáretetést célszerű az első fagyok beköszöntével elkezdeni, és utána folyamatosan fenn kell tartani március vége-április elejéig, hiszen az állatok hozzászoknak a finomságokat rejtő helyhez és számítanak rá.

Városunkban járva manapság sok helyen láthatunk különféle, fából vagy újrahasznosított műanyagból madáretetőket és hálóban kilógatott cinkegolyókat, madárkalácsokat.

A madáretetőket célszerű magas tápanyag tartalmú olajos magvakkal, fekete szotyolával, dióval megtölteni. Ezek, akárcsak a cinkegolyók, könnyen beszerezhetők a környék állateledel üzleteiben, sőt bármely nagyáruházban is. A téli időszakban alma szinte minden háztartásban akad, a gyümölcsöt egyszerűen fel lehet szúrni egy fa ágára, és nagyszerű táplálékforrást biztosít az állatok számára, ráadásul könnyen elérhető, mivel nem lepi be teljesen a hó. Figyeljünk arra, hogy a kistestű madaraknak szánt élelmet tegyük a sűrűbb ágak közé, különben a nagyobb testű szárnyasok, mint a varjak könnyen elorozhatják előlük.

Soha ne etessük a madarakat sós magvakkal, sózott szalonnával, csont- és lisztkukaccal, valamint péktermékkel, mivel ezek egészségtelenek számukra. Ne feledjük, a madarak számára fontos a megfelelő ivóvízellátás is.

Az etetést tehát még most sem késő elkezdeni annak, aki vállalja, hogy a tavasz beköszöntéig fenntartja és így törődik a kis állatokkal. További hasznos tanácsokat és falatozó madarakról készült videókat találnak a Magyar Madártani Egyesület honlapján.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here