Véradás: ez évi jócselekedet kipipálva

0
680

Életem második véradásán estem át február 9-én a Budaörsi Rendőrkapitányság épületében, ahol a Magyar Vöröskereszt hozzáértő és kedves munkatársai dolgoztak. Városunkban a következő lehetőség erre február 13-án lesz a Jókai Mór Művelődési Központban 15 és 18 óra között.

Másfél évvel ezelőtt jutottam arra az elhatározásra, hogy meghatározott időközönként nem csak odafigyeléssel, hanem véradással is megpróbálok segíteni a rászorulókon. Az első véradásom tavaly volt, és nagy büszkeséggel töltött el, amikor véget ért a procedúra, hát még amikor pár héttel később megkaptam az SMS-t, amelyben arról értesítettek, hogy valóban felhasználták a véremet egy rászoruló megsegítésére.

Azután utána olvastam: súlyos vérhiány van ma Magyarországon a kórházakban, egyes becslések szerint több mint harminc százalékos.  Az ok egyrészt a korábbi önkéntes véradók elöregedése, a számuk stagnálása, sőt némi csökkenése (míg az ezredfordulón 484 079 fő adott vért, addig 2015-ben 475 324 fő), illetve vannak, akik szerint a szervezett véradó események száma sem elégséges, többen pedig úgy gondolják, hogy nem megfelelő a vérkészletek központi nyilvántartása, a vérplazma levételének szabályozása. A megoldást például Szabó Tímea (PM) ellenzéki politikus javaslata szerint a Vöröskereszt által szervezett véradások támogatásának a növelése, az Országos Vérellátó Szolgálat költségvetési támogatásának a növelése jelentené, illetve, hogy más jellegű kompenzációban is részesüljenek a véradók, például kapjanak nagyobb összegű Erzsébet-utalványt vagy pótszabadságot.

Én magam életem második véradásán estem át február 9-én a Budaörsi Rendőrkapitányság épületében, ahol a Magyar Vöröskereszt hozzáértő és kedves munkatársai dolgoztak.

A véradásra fizikálisan jól felkészültem: reggeliztem és délig megittam másfél-két liter folyadékot. A véradáson bemutattam a TAJ- és lakcím kártyámat, valamint a személyi igazolványomat. Mivel másodszor adtam vért, kicsit gyorsabban ment az előzetes adminisztráció, de így is körülbelül öt percig tartott, amíg a jelen lévő doktornővel és adminisztrátorral egyeztettük a szükséges (személyes, valamint különleges, például gyógyszerfogyasztással és –érzékenységgel kapcsolatos) adatokat. Maga a procedúra talán tíz percig tartott, utána szintén tíz percet ültem még a székben. Pár szem szőlőcukor és egy fél liter víz elfogyasztása után éreztem azt, hogy biztonságban el tudok indulni.

Fontos tudni, hogy a véradás alkalmával ingyenes szűrővizsgálaton is részt vesz az ember, amely vércsoport-megállapítást, vérnyomásmérést, rapid tesztet (HIV, HEPA B és C, szifilisz) és szemészeti vizsgálatot jelent. Véradó bárki lehet, aki elmúlt már 18 éves, de nincs még 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, egészségesnek érzi magát és nála vannak a szükséges igazolóiratai. A véradást minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy adhat-e vért a jelentkező. Tetoválás és testékszer nem akadály, feltéve, ha eltelt már fél év az elkészültük óta.

Városunkban a következő véradás 2017. február 13-án lesz a Jókai Mór Művelődési Központban 15:00 és 18:00 óra között.

A véradásról további információkat a következő honlapon kaphat: http://veradas.hu

Fotók:PE