Vasárnap helyi önkormányzati választások lesznek

0
847

Október 13-án, vasárnap este eldől, kik képviselhetik városunk lakosságának érdekeit az elkövetkezendő öt évben a városházán. Érdemes ezért minden szavazati joggal rendelkező helyi lakosnak az urnákhoz járulnia, hiszen közvetlen környezetének sorsa múlik rajta.

Mivel Budaörs lakosainak száma meghaladja a tízezer főt, ezért a választás menete vegyes választási rendszerben történik. A harmincezres lakosú Budaörsön az önkormányzat képviselő testülete – a polgármester nélkül – tizennégy fő lehet. Ebből tíz fő az egyéni választókerületekben szerezhet mandátumot, illetve négy fő kompenzációs listáról kerülhet a testületbe. A tíz választókerület mindegyikében indít képviselő jelöltet a Budaörsi Gazdakör, a Fidesz-KDNP és a Budaörs Fejlődéséért Egyesület. Bemutatkozásuk ITT olvasható. Négy független jelölt is indul, róluk ITT olvashatnak.

A polgármesteri címért ketten indulnak, dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) és Wittinghoff Tamás (BFE), a velük készült interjúk ITT és ITT olvashatók.

A BVTV választási vitaműsorait ITT tekinthetik meg.

A települési nemzetiségi önkormányzati képviselő választás is ezen a napon zajlik, mely a görög, német, örmény, roma, román, szerb és a szlovák nemzetiségűeket érinti, a nemzetiségi önkormányzati választáson az szavazhat, aki megadott határidőig az adott nemzetiséghez tartozónak vallotta magát. 

Kompenzációs listát az a szervezet állíthat, amelyik az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állít, Budaörsön tehát mind a három. A kompenzáció során azokat a töredékszavazatokat kell számításba venni, melyeket az egyéni választókerületekben meg nem választott jelöltekre adtak, s ha egy szervezet elér 5%-ot (települési szinten, összesítve), kaphat kompenzációs mandátumot.

Ezen kívül a nem megyei jogú városban élőknek megyei önkormányzati képviselőket is kell választaniuk az október 13-ai önkormányzati választáson. A választás egyfordulós, a szavazók listákra szavazhatnak. A megyei közgyűlések képviselőinek száma a megye egészének a lakosságától függ, a legutóbbi, 2014-es választások óta bekövetkezett lakosságszám növekedése miatt eggyel nő a Pest megye közgyűlésének létszáma, idén már 44 képviselőből fog állni a testület.

Senki ne maradjon otthon!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here