Mi az a közösségi borkészítés?

0
872

A közösségi borkészítés Nagy Beatrix és Ipacs Zsolt ötlete, amihez elsőre tizenöten csatlakoztak.

Budaörsön korábban is volt már egy Borháló szaküzlet, de a hálózatból való kiválás miatt ezen a néven megszűnt. A franchise tulajdonos ekkor ajánlotta fel Nagy Beatrixnak, aki az első boltját 2014 tavaszán nyitotta meg a budai Kondorosi úton, hogy nyisson egy szaküzletet Budaörsön is. Hosszasan kereste a megfelelő helyet, mígnem a Károly király út 4.-ben rátalált, és 2019. június első napjaiban tárta ki ajtaját a kereskedés. Azóta itt 5-6 borkóstoló rendezvényt tartottak, és ekkor ismerkedett meg Ipacs Zsolt borásszal, aki felvetette, hogy az ő pincéjében készítsenek nyílt rendezvény keretében bort. Erről beszélgettünk Nagy Beatrix-szel.

Mit kell érteni a közösségi borkészítés alatt?

Ipacs Zsolttal együtt született meg az ötlet, hogy az erre nyitott budaörsiekkel fogjunk össze, és készítsünk bort együtt, helyben Budaörsön a pincéjében, ami egyben közösségépítés is. Az első megbeszélésen tizenöten vettek részt, itt eldőlt, hogy a jelenlévők a szorgos munkáért cserébe szeretnének részesedni a borból is. Azaz 300 literes hordóban készítünk bort, de nem eladásra, hanem saját felhasználásra. A költségeket is megosztjuk annak megfelelően, hogy ki mennyi bort szeretne a végén kapni. Szükség van két hordóra, az egyikbe fehér, a másikba vörös bor kerül. A borász kérése volt, hogy Cabernet Franc legyen a vörösbor, Szekszárdról vásároljuk meg hozzá a szőlőt. A fehérbornál e beszélgetéskor még szüret előtt állunk. Van egy baráti házaspár – Erdődi Zoltán és Csilla – akik itt laknak Budaörsön és Nemesgulácson van birtokuk, tőlük kapunk ingyen 500-600 kg szőlőt, amit a közösség tagjaival együtt szedünk le. Még egy felajánlás érkezett Balatonakaliról, az egyik tagunk ismerősének mintegy fél tonna felesleges szőlője van, amit nem tud hasznosítani, ezért felajánlotta nekünk, némi késztermékért cserébe.

Úgy látom, előállt a bőség zavara…

Igen, ezért azt hiszem, hogy a két hordó boron kívül még reduktív bor is készül. Ezt szervezem most. Ez nem hordóban készül, hanem inox tartályban, oxigéntől elzárva, ettől lesz könnyű és gyümölcsös. És ezeket nem üvegekbe töltjük majd, hanem megpróbáljuk bag in boxokba palackozni. De ez még a jövő kérdése.

Ebben a bag in boxban nem romlik könnyebben a bor?

Nem, sőt, hosszabb ideig tárolható. Lényege az, hogy a box vákuumos, nem érintkezik a bor az oxigénnel. Ahogy elkezdik csapolni, úgy vákuum képződik, és friss marad, tovább eltartható. Egy üveg bort, ha megnyitunk, akkor az oxigén jelenléte miatt könnyebben megromlik.

Amilyen mennyiség ebből a közösségi borból lesz, azt meg is tudják inni a családokban, vagy értékesíthetik is a tulajdonosok?

Nem adható el, nem kerül kereskedelmi forgalomba. Saját örömre készül, jó szívvel lehet majd ajándékozni belőle, mint saját készítésű bort. Mindenkinek a saját keze munkája ez. A palackozást is együtt fogjuk végezni, majd a címkézést mindenki saját szája íze, elgondolása szerint tervezi/készíti. A lényeg, hogy ebben a közösségben mindannyian tanulunk. Olyan emberek jöttünk össze, akik amellett, hogy szeretik a bort, többet akarnak megtudni a borkészítésről. Szeretnének valami jó dologban részt venni. Zsolt vérbeli borász. Több bora is volt már kereskedelmi forgalomban. Tőle sokat tanulhatunk.

Remek hangulata van, amikor egy pincében sok hozzáértő, bort szerető ember összejön.

Igen, bennünk az a közös, hogy szeretjük a bort, és szeretnénk közösségbe tartozni, holott nem nagyon ismerjük még egymást. A korosztály vegyes. Ami biztos, hogy a borral folyamatosan törődni kell. Kicsit féltem, hogy lesz majd, hiszen rám várt a levelek, értesítők megírása, a közös pénzek kezelése, egyéni igények összehangolása, ki hova tud menni a feladatokat elvégezni. Az első alkalom azért is izgalmas, mert itt alakul majd ki a szisztéma.

Lehet ezen veszíteni is?

Egy bort el lehet rontani, ha valami félremegy, de az a borász felelőssége. Az ő szakértelme elengedhetetlen, nehogy elbukjuk a pénzünket. Nem mindegy az sem, hogy milyen fajélesztővel dolgozunk, mert ezek nem spontán erjesztésű borok lesznek, hanem irányított erjesztésűek. Fajélesztőt és segédanyagokat például már vásároltunk.

Ez egy művészet, azt hiszem.

Bizony, nagyon is művészet.

Látom sokféle kiegészítő is van itt az üzletben.

Igen, ebben is próbálok helyiekkel együttműködni, akinek a terméke illeszkedik a mi profilunkhoz. Így került ide például a budaörsiek „Palotai” csokija. De maga a Borháló egy 2013 óta létező, magyar franchise hálózat, és jelenleg közel 50 üzlete van Magyarországon. A bor beszerzése tehát a hálózaton keresztül történik. www.borhalo.com és a 99%-a magyar. De van itt pálinka is, sőt kiegészítettem a kínálatunkat francia pezsgőkkel, rummal, whiskey-vel, Unicummal, brandy-vel, konyakkal, kézműves sörökkel is, mert l van rá igény.  A legfontosabb számunkra az, hogy a vásárlóinknak élményt nyújthassunk, ezért sok borkóstoló rendezvényt tartunk. A „Bor és Egészség” kapcsán már volt egy „Bor és Jóga” rendezvényünk is, illetve október 10-én a „Run & Wine” (Bor és futás).  Férjem triatlonozik. Először „Bor és Triatlon” lett volna a rendezvény neve, de rájöttünk, az leszűkítené a résztvevők körét. Sokan futnak, így inkább a „Run & Wine” elnevezést választottuk.

Mi a tapasztalat, a lakosság  a fehér, vagy a vörös borokat kedveli inkább?

Ez időjárás- és egyénfüggő. Tavasztól őszig több fehér és rosé fogy, mert a melegben inkább fröccsözünk. Ahogy beköszöntenek a hűvösebb napok, elég sokan áttérnek a vörös borokra.

Bővebben: www.facebook.com/borhalobudaors