Uniós oltalmat kapott a „Budaörsi őszibarack”

0
672

Az Európai Unió Hivatalos Lapja mai számában megjelent a „Budaörsi őszibarack” OFJ oltalom alatt álló földrajzi jelzésként való uniós bejegyzéséről szóló végrehajtási rendelet. Ez a mai kihirdetést követő huszadik napon, azaz 2021. május 9-én lép hatályba – tájékoztatta lapunkat Kisberk Balázs a budaörsi Gazdakör vezetője. A jó hírről az Agrárminisztérium sajtóközleményt adott ki, melyet az alábbiakban olvashatnak.

Az Európai Bizottság április 19én oltalom alá vette a „Budaörsi őszibarack” elnevezést, ezzel 67re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma.

Képünkön Dr. Timon Béla egyetemi tanár, nemesítő és a „Budaörsi őszibarack”

A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét. A budaörsi őszibarack intenzív illatú, aromaanyagokban gazdag, zamatos gyümölcs, melynek sajátos jellemzői a pirosas fedőszín, a molyhos héj, a nem túl kemény hús és a leveses állomány. A minősége a termesztési kultúrának és az emberi szaktudásnak is köszönhető. Budaörsön és környékén az őszibarack nemesítés hagyománya a XIX. század végére nyúlik vissza. A területen termesztett őszibarack fajták az ott meghonosított fajtákból és a területre szelektált fajtákból kerültek ki. Az emberi szaktudás napjainkban is meghatározó szerepet játszik a kézzel való ritkítás, a tapintásos érettség vizsgálat és a kézi szedés során. A Budaörsi őszibarack termőterülete lankás dombokon és déli fekvésű lejtőkön fekszik, ahol a jellemzően magas napsütéses órák száma nagy napi hőingadozással párosul, ami kedvez a gazdag zamatanyagok és a pirosas fedőszín kialakulásának. A gyümölcs üde savassággal párosuló édes íze és intenzív illata a szerves anyagokban és mikroelemekben gazdag termőtalajnak köszönhető. A gyümölcs leveses állománya az érési időszakra eső csapadékmennyiség hatására alakul ki. A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet. A 2020 januárjában közzétett EUs statisztikai adatok szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 17 új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák köréből.

A földrajzi árujelzővel rendelkező agrártermékek pontos termékleírásáról további információt a következő elérhetőségen találnak az érdeklődők: https://gi.gov.hu

Nemzeti oltalom alá 2018-ban került a „Budaörsi őszibarack”, amiről ITT írtunk.

Korábbi cikkeink a  budaörsi őszibarackról ITT olvashatók.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here