Búcsú Timon tanár úrtól, az őszibarackfajták tudósától

0
1928

Elhunyt dr. Timon Béla, egyetemi docens, aki sokat tett a régi budaörsi őszibarackfajták mentése és visszatelepítése érdekében.

A Dr. Luntz Ottokár Kertbarát Kör szomorúan tudatja, hogy dr. Timon Béla, a hazai gyümölcstermesztés, a művelési rendszerek és az őszibarack elismert kutatója és oktatója 2017. október 27-én életének 82. évében elhunyt.

A kiváló szakember szorosan együttműködött a budaörsi kertbarátokkal a régi budaörsi őszibarackfajták mentése és visszatelepítése érdekében. 2011-től gyűjtötték a szemző vesszőket a régi fákról, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem Kerttudományi Karának Soroksári Tangazdasága szemzett keserű mandula alanyra, ahogy azt elődeink tették. A közös munka eredményeként eddig 320 őszibarackfát telepítettek vissza a budaörsi kertekbe.

Miután az őszibarackfajták ültetése önmagában kevés, a kertbarátok oktatást is szerveztek az új tulajdonosok szakmai képzésére. Timon tanár úr minden tavasszal, a metszés idején előadást tartott a fiatal fák korona alakításáról, permetezéséről, gondozásáról. Elkötelezett segítsége megmutatkozik az egyre szebb budaörsi gyümölcsösökben, amely által Budaörs kertészeti kultúrája gazdagabb lett.

Timon Béla 1936-ban született. Felsőfokú tanulmányait 1952 és 1959 között Budapesten az Agrártudományi Egyetem, Kertészettudományi Karán végezte. Kezdetben több neves hazai gyümölcstermesztési cégnél töltött be vezető beosztást (Badacsonyi Állami Gazdaság, gyümölcstermesztési ágazatvezető, Pécsi Állami Gazdaság, főkertész, Törökbálinti Állami Gazdaság, termelési rendszervezető), majd 1964-65-ben a Kecskeméti Felsőfokú Technikum pécsi kihelyezett tagozatán a gyümölcstermesztés felkért előadója volt.1986-tól egyetemi docens a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, majd 1995-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig, 1991-1994 között tanszékvezető a gyümölcstermesztési tanszéken.

Több gyümölcsfaj termesztésével összefüggő kérdésekre kereste a választ, így fontosabb kutatási területei: őszibarack- alma- és szilvafajták fenológiai fázisainak hőmérsékleti összefüggései; termőrügy-differenciálódásának, embriófejlődésének vizsgálata; termőhelyi optimum vizsgálatok; egyes fajták származása, fajtahonosítási vizsgálatok; betegség-ellenállóságának vizsgálata; koronaforma és metszési vizsgálatok; ökológiai gazdálkodás lehetőségei az őszibarack termesztésben.

Egyetemi doktori értekezését „A fenológiai fázisok meghatározása, mint a technológia alapja a nagyüzemi gyümölcstermesztésben” címmel írta. Mintegy 60 publikációja közül kiemelhető az Őszibarack című könyv, amely öt kiadásban jelent meg.

Mindig nagy hangsúlyt fektetett a tudományszervezési feladatokra:ISHS (Nemzetközi Kertészeti Tudományos Társaság) tagja; részt vett az MKTT (Magyar Kertészeti Tudományos Társaság) megalapításában, amelynek Gyümölcstermesztési szekció elnöki feladatait 1990-2002 látta el; a Kertgazdaság folyóirat gyümölcstermesztési rovatvezetője 2010-ig, majd a szerkesztőbizottság tagja volt.

Gazdag, tartalmas életútja, kimagasló szakmai, oktatói és tudományszervezői munkássága, a szakma iránti elhivatottsága, embersége miatt méltán példaként állítható a mai fiatalabb kertészgenerációk számára.

Hiányozni fog hatalmas tudása, tapasztalata, kedves személyisége a szakmának és a budaörsi kertbarátoknak egyaránt.

Nyugodjék békében!

Írta: Polgár Marianne