Aligha kerül Budaörsre a ploermeli kereszt, de híre ment, hogy befogadnánk

0
801

Czuczor Gergely befogadná a budaörsi St. Benedekbe azt a keresztet, amelyet a francia államtanács határozata szerint el kell távolítani a II. János Pál pápa emlékmű tetejéről Ploërmelben, és a magyar kormány vállalná az ideszállíttatás költségeit. Ám erről például a város polgármesterével senki nem egyeztetett.

Tegnapi hír, de miután nagy sajtóvisszhangja van, leporoljuk: a budaörsi St. Benedek iskola (az egykori általános iskola Esze Tamás utcai épületét bérlik a várostól) igazgatója, Czuczor Gergely befogadná azt a keresztet, amelyet a francia államtanács határozata szerint el kell távolítani a II. János Pál pápa emlékmű tetejéről Ploërmelben.

A cikkek szerint az igazgató levélben kereste meg a francia kisváros polgármesterét, amit lapunknak is megerősített. Ez azonban talán nem ért volna annyit, hogy szinte az összes hazai médium beszámoljon róla, de az már igen, hogy a magyar kormány állná a felmerülő költségeket és vállalná az adminisztrációs terheket a szállítás érdekében. Ezt maga Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be tegnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Ezt követően mások is jelezték, hogy befogadnák a keresztet, de a mi szempontunkból Budaörs érintettsége érdekes.

Szijjártó Péter az MTI szerint nem kívánta kommentálni a kereszt eltávolítását elrendelő francia államtanácsi döntést, de úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából „elképesztően káros” minden olyan döntés, amely képmutató módon a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el. Az ilyen lépések – mint fogalmazott – a kontinens civilizációjának és kultúrájának felszámolására tett intézkedéseknek tekintendők. S természetesen azt is hozzátette, hogy „az illegális bevándorlás veszélyezteti Európa keresztény mivoltát, mivel a bevándorló országgá válás azzal jár, hogy az érkezők előbb vagy utóbb felül akarják írni a helyi szabályokat.”

 A francia kisvárosban a kereszt eltávolításának azonban semmi köze sem a menekültáradathoz, sem a sajtótájékoztatón szintén szóba került terrorizmushoz.  Amikor 2015-ben az eltávolításáról szóló döntés sokak felháborodását kiváltotta, többen azt állították, hogy az első mondvacsinált ok az emlékmű mérete volt, és csak utána merült fel, hogy az 1905. évi törvénnyel ütköző. De miről is van szó és miért távolítják el a keresztet, ha csak a franciáknak nem sikerül megoldaniuk a problémát? A választ a legszakszerűbben talán Soós Eszter Petronella foglalta össze a Tett és védelem alapítvány honlapján.

„(…) A liberális Franciaország multikulturális, píszí őrületével van dolgunk, ahogy azt sokszor olvashatjuk, vagy pedig valami egészen másról?  A magyar sajtóban többször találkozni azzal a jogi hivatkozással, hogy a szobor, pontosabban a kereszt köztéri jelenléte ellentétes az állam és egyház szétválasztásának (a laicitásnak) az alkotmányos elvével, illetve az 1905-ös, az állam és egyház szétválasztásáról szóló törvénnyel. Csakhogy ennél sokkal többről, sokkal pontosabb törvényi utalásról van szó, és ez a probléma megértése szempontjából rendkívül fontos. Az Államtanács ugyanis nem az állam és egyház szétválasztásának túlterjeszkedő elvi értelmezése, hanem a törvény szó szerinti értelmezése révén szedeti le a szóban forgó keresztet. Ugyanis az említett 1905-ös, 112 esztendővel ezelőtt elfogadott jogszabály a 28. cikkben világosan megfogalmazza, hogy a törvény hatályba lépésétől kezdve tilos köztereken és középületeken vallási jeleket vagy jelképeket elhelyezni. A tiltás alól kizárólag a templomok, az imahelyek, a felekezeti temetők és a múzeumok jelentenek kivételt – viszont értelemszerűen a törvény hatályba lépése előtt épített emlékműveket és jelképeket, így az 1905 előtti feszületeket sem érinti az eltávolítás kötelezettsége. Ha ott van a falu végén, akkor természetesen maradhat. Annak sincsen akadálya, hogy napjaink vallási közösségei – magánpénzből – új templomokat, zsinagógákat és mecseteket emeljenek, és azokon elhelyezzék a számukra fontos vallási jelképeket. 2017-ben viszont, egy olyan közterületnek számító téren, mint ahol esetünkben II. János Pál pápa újonnan emelt szobra található, a kereszt nyilvánvalóan törvénybe ütköző jelkép. (…)”

Czuczor Gergely, a budaörsi katolikus középiskola igazgatója (aki a helyi Fidesz tagja) a felajánlását követően azt nyilatkozta a 777-nek, hogy azért szeretné befogadni az eltávolításra ítélt keresztet, mert személyes hitében nagyon sokat köszönhet Szent II. János Pál pápának. „Ha a hitünk jelképét üldözik Európában, akkor nekünk, keresztényeknek kötelességünk befogadni Jézus keresztfáját. Tudatosítani kell a felvilágosult nyugati értelmiségben, hogy nálunk menedéket nyerhet minden üldözött keresztény jelkép” – olvasható az interjúban. Amihez az igazgató hozzátette, hogy példaadását reményei szerint más magyarországi iskola, plébánia, keresztény közösség is követni fogja. „Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok! Így üldözték előttetek a prófétákat is. (Mt 5)”

S hogy lát-e arra reális esélyt, hogy valóban megkapja Budaörs a keresztet? „Franciaország legkatolikusabb vidékéről beszélünk. A helyiek remélem mindent el fognak követni a szobor és a kereszt védelmében. Én is ezt tenném a helyükben. Tudniuk kell azonban, hogy nincsenek egyedül Európában. Mi ott állunk mögöttük, és ha kell, befogadjuk az inkriminált keresztet. Ez többről szól, mint egy műalkotás befogadásáról. Itt az európai kultúra alapjainak felvállalásáról is szó van. Mi az ezerötszáz éves keresztény Európát féltjük ettől a francia államtanácsi döntéstől. Többen úgy látjuk, hogy nem egy elszigetelt jelenségről, hanem a hitünk ellen irányuló csöndes, lassan mérgező folyamatról van szó.

A Budaörsi Napló érdeklődésre szintén úgy fogalmazott, hogy „a vágy az, hogy a helyiek meg tudják védeni a Szent II. János Pál pápa szobrát teljes egészében. Ha nekik nem sikerülne, akkor szívesen befogadnánk az inkriminált ploermeli keresztet. A helyszínt minden érintett bevonásával határoznánk meg. Lehetőleg közterületen állítanánk fel itt Budaörsön. De ezt korai még keresni.

Annál is inkább korai, mert e felajánlásról egyebek között Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás is csak a sajtóból értesült.

A budaörsi keresztekről  ITT írtunk!