Nemzeti oltalom alá került a budaörsi őszibarack

0
1412

Nemzeti oltalom alá került a budaörsi őszibarack, amiről a mai dátummal kapta meg az oklevelet a Földművelésügyi Minisztériumtól a bejegyzést kérő Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet – tájékoztatta lapunkat Kisberk Balázs a Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör vezetőségi tagja, illetve a budaörsi gazdakör vezetője.

Mint korábban beszámoltunk róla ők rendezték meg eddig három alkalommal az Őszibarack Napot (legutóbb tavaly október végén). A budaörsi barack már eddig is része volt a Pest megyei értéktárnak, és a helytörténeti értékeink között mindenképpen rangos helyen szerepel. Két éve pedig a Frankhegyen a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör őshonos fák ültetésével mintakertet alakított ki.
Budaörs egykor erről a gyümölcsről volt híres, amit az asszonyok többek között a budai piacra vittek eladni. Majd az elmúlt ötven évben ezt a kultúrát sok minden megtörte. S ha teljes egészében nem is lehet feleleveníteni a település hajdani mezőgazdaságát, jó hogy ebből a kultúrából sikerült mára sok mindent megőrizni, illetve dr. Luntz Ottokár, néhai budaörsi szőlőnemesítőt idézve, kisebb méretben helyreállítható annyi, hogy a budaörsi bor és gyümölcs és Kőhegy újra ide vonzza az érdeklődőket.
A Budakörnyéki Őszibarack Szövetkezet és tőlük függetlenül ugyan, de sokat tett a budaörsi őszibarack újra felfedezéséért az elmúlt években a dr. Luntz Ottokárról elnevezett kertbarátok egyesület is, hiszen ők kezdték el évekkel ezelőtt kutatni és visszahozni a köztudatba a történetét és a visszatelepítését. Most tehát a budaörsi barack nemzeti oltalom alá is került.