Új gasztroenterológiai szakrendelés a Budaörsi Egészségügyi Központban

0
5195

Akár egy-két héten belüli időpontot tudnak adni a betegeknek az új gasztroenterológiai szakrendelésre a Budaörsi Egészségügyi Központban és a budaörsi lakosoknak elsőbbséget biztosítanak – hangzott el a mai sajtótájékoztatón. Ahol többek között bemutatták a legmodernebb képalkotó képességgel rendelkező Fuji gyártmányú gasztroenterológiai tornyot és az új endoszkópokat is. Ezzel európai szintűvé emelte a szakrendelést az intézményt jelenleg üzemeltető Jump Kft. legújabb, 25 millió forintos beruházása.

 

Az új gasztroenterológiai rendelő jelentőségét a Budaörsi Egészségügyi Központ fejlesztéseinek a sorában az is jelzi, hogy nemcsak egy sajtóanyagot kaptunk róla, hanem egy sajtótájékoztató keretében mutatták ma be, amin dr. Gamal Eldin Mohamed orvos-igazgató mellett ott volt dr. Balgha Valéria és dr. Rédei Csaba is, a rendelő öt éve itt dolgozó és új szakorvosa.  Mind a hárman azt hangsúlyozták, hogy európai szintűvé emelte a budaörsi gasztroenterológiai rendelést az intézményt jelenleg üzemeltető Jump Kft. legújabb, 25 millió forintos beruházása.

A célra a földszinten található – korábban a gyógytorna volt itt, ami az első emeletre költözött – helyiséget alakították át. Középen helyezték el a legmodernebb képalkotó képességgel rendelkező Fuji gyártmányú gasztroenterológiai tornyot és az új endoszkópokat. Innen nyílik egy kisebb szoba a szintén új sterilizáló berendezésnek – vezette körbe munkatársunkat dr. Gamal Eldim Mohamed -, ami azért fontos, mert a vizsgálatokhoz szükséges kiegészítők mindegyikéből két darab van, így míg az egyiket használják, a másikat moshatják. Továbbá létrehoztak egy kis pihenő zugot, ahol megfigyelhetik a vizsgálat után nehezebben magához térő betegeket, miközben már a következő pácienst is behívhatják. Szintén előrelépés a korábbiakhoz képest, hogy a rendelőn belül kialakítottak egy saját mellékhelyiséget, mosdóval és wc-vel, ami a szakrendelés jellegéből adódóan nélkülözhetetlen. De korábban mégsem volt, annak ellenére, hogy „Budaörsön már 2006-ban elkezdődött a gasztroenterológiai szakrendelés, nagyon szerény körülmények között, egy vizsgálóban” – mondta az igazgató.  S bár több, jó szakorvos is megfordult itt, az eszközök hiánya miatt az ellátás színvonala leromlott és nagyon hosszú lett a várólista. Ezen sikerült tehát most változtatni.

Az új eszközöknek és annak köszönhetően, hogy dr. Balgha Valériához és dr. Molnár Sándorhoz csatlakozott  dr. Rédei Csaba is, akár egy-két héten belüli időpontot tudnak adni a betegeknek. „Várhatóan nőni fog azonban a forgalom, mert nemcsak diagnosztikai és terápiás vizsgálatokat és beavatkozásokat végzünk, hanem az Országos Tisztiorvosi Hivatal kérésére januártól csatlakozni fogunk a vastagbélrák megelőző szűrési programhoz is” – jelentette be dr. Gamal. A gyomortükrözési vizsgálatok száma is jelentősen emelkedni fog.

Az orvos-igazgató arról is beszélt, hogy az új rendelő esetében – csakúgy, mint már sok más szakrendelésnél – a budaörsi lakosoknak elsőbbséget biztosítanak. Hoztak ugyanis egy olyan belső szabályozást, hogy az adott rendelésen az első tíz-tizenöt időpontot a helyieknek kell fenntartani, és ha azok nem merítik ki, illetve a többi időpont adható más településen élőknek.  Lapunk kérdésére, hogy mekkora most a kapacitás kihasználtsága dr. Balgha Valéria elmondta, hogy bár számszerűsíteni nem tudja, de ha szükségessé válik, az óraszám növekedést is felvállalják, tudnak még bővíteni. „Főállásban azt csinálhatjuk, amit imádunk, nem kell fölösleges adminisztrációval tölteni az időt és hosszú órákon át értekezleteken ülnünk. Itt tisztán gyógyítással telik a munkaidő” – tette hozzá.

A gasztroenterológiai vizsgálatokkal járó fájdalomtól közismerten félnek a betegek. Erről is kérdeztük dr. Balgha Valériát, aki azt válaszolta, hogy az új műszerek „extra vékonyak és extra flexibilisek, így csupán minimális kellemetlenséggel jár az alkalmazásuk. De azért a negyvenéves (ebből 35 évig volt a Szent Imre kórházban – a szerk.) tapasztalatom az, hogy a betegek egymás között túldimenzionálják ezeknek a vizsgálatoknak a kellemetlenségét és mindig úgy állnak fel utána, hogy óh, ha tudtam volna, előbb eljövök.”

„Egy kiváló csapathoz és immár kiválóan felszerelt rendelőhöz csatlakoztam itt Budaörsön májusban” – vette át a szót dr. Rédei Csaba, akinek 17 éves szakmai múltja van és szintén a Szent Imre kórházban dolgozott korábban. Összehasonlításként: ott jelenleg is hat hónapos az ambuláns vizsgálatokra a várólista.

A gasztroenterológiai szakrendelő beutaló köteles, tehát a háziorvos vagy más szakorvos irányítja ide a betegeket, de ezzel együtt nem árt tisztázni, hogy mi is az gasztroenterológia.  „A gyomor- és bélrendszer és az ezekhez tartozó szerveknek a tudománya” – osztotta meg velünk dr. Rédei Csaba.  Aki szerint azért is nagy baj, hogy a vastagbélrák a második legtöbb halált okozó daganatos betegség Magyarországon, mert a rákos sejtek jóindulatú sejtburjánzásból, úgynevezett polipokból fejlődnek ki, amiket az új képalkotó eszközökkel, endoszkópos beavatkozással időben fel lehet ismerni és el lehet távolítani. „45 év felett ezért mindenkinek ajánlott ötévente megjelennie az endoszkópos vizsgálaton. Akinek pedig a családjában vannak ismert vastagbélrákos megbetegedések, ennél is gyakrabban kellene felkeresnie a rendelést, hogy elvégezzük rajta a társadalombiztosítás által fizetett vizsgálatot” – hívta fel a figyelmet a szűrések fontosságára a szakorvos.

Fotó: Petőházi Emese

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here