A munkáltatói iskolakezdési támogatásról

0
1146

Akár 50-100 ezer forintba is kerülhet egy gyermek szeptemberben, de mégis kevesen veszik igénybe a munkáltatói iskolakezdési támogatást, ami a bruttó minimálbér 30%-ának erejéig adható, és ez az összeg idén 38 295 forint. Igényelje, még nem késte le!

Az iskolakezdési támogatást a munkáltató adhatja (nem kötelező!) béren kívüli juttatásként, évente egyszeri alkalommal, és mindkét szülő (!) igényelheti egyszerre.

Bár az idén tovább bővült, hogy kik kapják ingyenesen a tankönyvet (nemcsak a rászorulók, hanem felmenő rendszerben a 9. évfolyamig immár mindenki), iskolától és a kiválasztott termékek minőségétől és árától függően akár 50-100 ezer forintos költséget is jelenthet gyermekenként az iskolakezdés. A teher azonban mérsékelhető. Az önkormányzattól, rászorultsági alapon igényelhető támogatásokról ITT írtunk. De a munkáltató is támogathatja a dolgozókat, a bruttó minimálbér 30%-ának erejéig adható összeggel, ami idén 38 295 forint.  

Az iskolakezdési támogatást az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban lehet igénybe venni, tehát július 1-je és október 30-a között.

A főbb költségek iskolakezdéskor (becslés)

Tankönyvcsomag: az állami tankönyvek általános iskolában ingyenesek, de felmerülhetnek speciális igények. Középiswkolásoknál 20 000-től akár 40 000 forint.

Iskolatáska: 8 000-től akár 35 000 forint.

Tornafelszerelés (zsák, nadrág, dressz, tornacipő stb.): 10 000-től akár 40 000 forint.

Irodaszerek (tolltartó, tollak, rajzkészlet, technikai készlet, dossziék, füzetek stb.): 15 000 –akár 30 000 forint.

Első havi ebédpénz: 5 000 – 8 000 forint.

Osztálypénz első fél évre 3-10 000 forint.

Cipő, ruházat (de ez az iskolától függetlenül is szükséges): 10 000-től 40 000 forint.

Különórák: matek, nyelv, sport, zene, stb. – 10 000 – akár 50 000 forint.

Akárhogyan is számolunk, gyermekenként gyorsan összejön az 50-100 ezer forint, vagy akár ennél is több.

Hogyan segíthet a munkaadó?

A munkaadó saját döntése alapján iskolakezdési támogatásban részesítheti munkavállalóját.  A juttatás történhet: a munkaadó részére történő számla ellenében, utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával, utóbbit akár webáruházban is használhatjuk, természetben (terméket ad át a munkaadó a munkavállaló, illetőleg jogosult gyermeke részére).

Mikor és hányszor adható az iskolakezdési támogatás?

Az iskolakezdési támogatást az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban lehet igénybe venni, tehát július 1-től október 30-ig.

Ki és milyen feltételekkel részesülhet iskolakezdési támogatásban?

Azok a munkavállalók részesülhetnek iskolakezdési támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos kiemelni a szülői vagy gyámjogosultságot a családi pótlékra (anélkül sajnos nem adható támogatás). Szintén érdemes megemlíteni, hogy mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyanazon gyermek után, ennek megfelelően a támogatás összege akár a duplájára is. Ezen kívül támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Nem feltétlenül szükséges teljesíteni azt a feltételt, hogy az iskoláskorú gyermeknek magyarországi iskolát szükséges látogatnia ahhoz, hogy a támogatást a jogosultak igénybe tudják venni. Bármely uniós tagállamban adható a támogatás.

Mennyi támogatás adható?

Gyakorlatilag bármilyen összeg adható, azonban a kedvező adóztatás mellett  évente a bruttó minimálbér 30%-ának erejéig ez idén 38 295 forint, gyermekenként. Az iskolakezdési támogatást mindkét szülő ugyanazon a gyermek tekintetében igénybe veheti, azonban a támogatás lehet ennél kevesebb vagy éppen több is, az adóterhek függvényében.

Ki és mennyi adóterhet fizet?

A 2016. december 31-én hatályos 71. § szerint az iskolakezdési munkáltatói támogatás béren kívüli juttatásnak minősül, ami az egyedi értékhatárok figyelmen kívül hagyásával 43,66% közteherrel adható [Szja tv. 89. § (6) bekezdés]. Ezekre a juttatásokra nem vonatkozik a Szja tv. 70. § (1a) bekezdése, ami azt jelenti, hogy a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjainak is adhatóm, kifizetői adózás mellett.

Mikor kell nyilatkozni a korábban béren kívülinek minősült juttatások esetén?

A juttatónak az adókötelezettség megállapításához az általa nem ismert feltételek fennállását a magánszemély nyilatkozata alapján kell figyelembe vennie [2016. december 31-én hatályos Szja tv. 71. § (4) bekezdés]. Ha ugyanis utóbb az adóhatóság megállapítja a feltételek fennállásának hiányát, a jogkövetkezményeket – ha nem rendelkezik a magánszemély nyilatkozatával – a kifizetőnek kell viselnie. Ha azonban az adóhiány a magánszemély valótlan nyilatkozatának következménye, illetve ha a magánszemély a nyilatkozat átadását nem tudja igazolni, az adóhiányt és jogkövetkezményeit a magánszemélynek az adóhatóság határozata alapján kell viselnie [2016. december 31-én hatályos Szja tv. 71. § (5) bekezdés].

Ez azt jelenti, hogy az iskolakezdési támogatás esetében továbbra is nyilatkozni kell a családi pótlékra való jogosultságról.

Milyen nyilatkozat kell és kitől?

A korábbi években szükség volt az iskolalátogatási igazolásra, amely növelte az adminisztrációs terheket, ez azonban ma már nem így van. Elegendő a szülő nyilatkozata arról, hogy jogosult a támogatás igénybe vételére. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy abban az esetben, ha a szülő nem jogosult a támogatás igénybe vételére a gyermeke után, azonban a támogatáshoz szükséges nyilatkozatot mégis átadja a munkáltató részére, szankcionálható lesz. Ebben az esetben a támogatást vélelmezhetően bérkifizetésnek fogja minősíteni a NAV egy esetleges ellenőrzéskor, ami egyrészt magasabb adóterheket jelent, másrészt bírsággal is számolni kell.

Mire használhatom fel a támogatást?

Elsősorban tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására, ennek megfelelően a fentiekben részletezett igények nagy részét le lehet fedni az iskolakezdési támogatással. A gyakorlatnak megfelelően taneszköz minden a tanuláshoz szükséges eszköz, így a technikai csomag, tolltartó, ceruzák, ragasztók, festékek, rajzlapok. A taneszköz kategóriájába sorolható megítélésem szerint a gyermek részére vásárolt íróasztal vagy tanulóasztal, illetve az ahhoz szükséges szék is. A ruházat fogalma pedig tágan érdemezendő, így bármi ide értendő, amit az iskolában a gyermekek viselhetnek, még egy jól kinéző divatos sportcipő is.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here