Pest megyei együttműködés a perui Cajamarca régióval

0
935

Ülésezett Pest Megye Közgyűlése augusztus 25-én. A közgyűlés elfogadta a Rákos-patak völgye Pest megyei szakaszára vonatkozó térségfejlesztési koncepciót és stratégiai programot. Majd a képviselők döntöttek az „Európa a polgárokért” című pályázaton az való részvételről. Ennek lényege, hogy az antwerpeni Europe Direct Információs Központ fenntartója, Antwerpen Tartomány Kormányzósága egy közös pályázati lehetőséggel kereste meg a Pest megyei Európai Információs Pontot. A program olyan rendszereket és tevékenységeket finanszíroz, amelyekben a polgárok részt vehetnek, hangsúlyozza Európa közös múltját és értékrendjét, és támogatja az Unió fejlődéséért való személyes felelősségvállalás kialakulását. A program másik ága a „Demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel: az uniós szintű demokratikus szerepvállalás és a polgári részvétel ösztönzése” címet viseli, ennek keretében javasolta a belga partnerszervezet a pályázat benyújtását. E körben olyan tevékenységeket kell megvalósítani, amelyek képesek előmozdítani az uniós polgárok jogai és kötelezettségei közé sorolható általános érdekű témákkal kapcsolatos vitákat, kampányokat, intézkedéseket, továbbá képesek kapcsolatot teremteni az uniós politikai menetrenddel és szakpolitikai döntéshozatallal.

A pályázathoz hat országból (Belgium, Portugália, Olaszország, Bulgária, Görögország és Magyarország) csatlakoztak, többségében Europe Direct irodák fenntartói.

A közgyűlésen döntöttek még  a perui Cajamarca régióval való együttműködési keretmegállapodás kidolgozásáról is, a megyei önkormányzata 2017. évi külügyi terve alapján. Ez Peru egyik legszegényebb régiója. A kormányzójuk tájékoztatása szerint a közeljövőben az iparosodás pályájára szeretnének állni, azonban – főleg az elmúlt évek bányászati tevékenysége miatt – jelenleg több mint ezer környezetvédelmi kötelezettségvállalási ügy vár megoldásra.

Aranybánya a cajamarcai régióban (Forrás: aranyvilag.blog.hu)

Ilyen a bányászati kitermelés környéki területeken a súlyos szennyezés, ami problémát és veszélyt jelent a víz- és talajminőségre, valamint a lakosság egészségi állapotára. Cajamarca régió területét termékeny völgyek és hegyvidéki területek színesítik, amely a tejtermelés és a kávétermesztés mellett változatos mezőgazdasági tevékenységre egyaránt kiválóan alkalmas. Számtalan tanulmány készült arról, hogy a régióban folytatott állattenyésztés, erdőgazdálkodás és ökoturizmus egyaránt komoly versenyelőnyt képvisel.

A tartomány leginkább a nehézfém-szennyezés (és általában a környezetszennyezés), a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a vízgazdálkodás, a felsőoktatási együttműködés, a KKV-k közötti együttműködés és a regionális idegenforgalom terén szeretne együttműködést kialakítani Pest Megye Önkormányzatával, Pest megyei oktatási-tudományos intézményekkel és vállalkozásokkal.

Pest Megye Önkormányzata a fenti ügyekben történő együttműködés mentén is szeretné segíteni a déli nyitás politikáját. A konkrét együttműködési lehetőségek feltárása érdekében 2017. szeptemberében a közgyűlés elnöke vezetésével, Pest megyei cégek képviselőivel és más szervezetek részvételével, delegáció utazik Cajamarca-ba az együttműködés konkretizálása érdekében.

Forrás: sajtóanyag

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here