A Budaörsi Egészségügyi Központ szakrendelései

0
6456

A Budaörsi Egészségügyi Központról szóló, májusban újra indult  sorozatunkban eddig arról számoltunk be, hogy az üzemeltető váltás óta milyen fontosabb fejlesztések valósultak meg. Legutóbb a szemészeti műtétek pontosságát segítő, ötvenmillió forintos berendezésről írtunk, ezt megelőzően a cukorbetegek életét megkönnyítő elektronikus eszközről, és a vadonatúj, a világ egyik vezető gyártója által készített kardiológiai ultrahangkészülékről. Szó volt már arról is, hogy körzeti gyermekortopédiai központ lett a budaörsi rendelőintézet. Ám olvasónk jelezték, nem ártana, ha átismételnénk, milyen szolgáltatások érhetők el a Kossuth Lajos utcában.

A budaörsi egészségház komplex egészségügyi ellátást nyújt, az alaptól, a járóbeteg-ellátáson át az egy napos és plasztikai sebészetig. A járóbeteg szakellátás 31 féle szakrendelésből áll, melyek az ország minden részéből igénybe vehetők biztosítási (TAJ) kártyával, illetve külföldiek és biztosítási kártyával nem rendelkezőknek térítés ellenében.

Allergológia

Az allergia különböző betegségekben nyilvánulhat meg, a szervezet túlérzékenysége valamilyen anyaggal szemben. A tünetek a felső vagy alsó légutakban jelentkeznek vagy bőrkiütésekként. A különböző típusú allergiák kivizsgálási módja eltérő, általában különböző tesztanyagokkal történik, az alkar bőrére csepegtetett és enyhe karcolással. A vizsgálat minimális kellemetlenséggel jár, megbízható, 15 percen belül eredményt ad. A bőrgyógyászati allergiák egy részét tapasszal lehet kivizsgálni. Méh és darázs elleni ellenanyagot vérvizsgálattal lehet kimutatni, ahogy a
gyógyszerallergiákat is. A szakrendelés elsősorban légúti, azon belül is a felső légúti allergiák kivizsgálásával, terápiás beállításával, illetve tanácsadással foglalkozik.

Aneszteziológia, fájdalomterápia

Fő feladata a műtéti beavatkozások alatt és után a fájdalom megszüntetése és csillapítása. A tervezett műtétek előtt mindig aneszteziológiai konzultációra kerül sor és az orvos a beteggel együtt választja ki a legmegfelelőbb érzéstelenítési módot. Bizonyos esetekben a beteg kérése alapján is születhet döntés, de általában szakmai szabályok határozzák meg, melyik módszert kell alkalmazni.

Belgyógyászat, immunológia

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, melynek fő feladata, hogy megkülönböztesse a szervezet saját anyagait az idegen anyagoktól – antigénektől –, azokat eltávolítsa, megsemmisítse. Az immunológia biológiai értelemben a szervezet integritása megőrzésének folyamataival és ezzel szoros összefüggésben az idegennek felismert anyagok elleni védekezés mechanizmusával foglalkozik. Ezen a szakrendelésen az orvosok az immunrendszer működését érintő problémákkal foglalkoznak, a szervezet normális és kóros védekező reakcióit tanulmányozzák. Napjainkban már elég sok betegségről felismerték, hogy a háttérben autoimmun folyamat áll. Ilyen az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a Hashimoto thyroiditis, a Basedow-Graves betegség. A főként kötőszöveti betegségekként ismert szisztémás lupus, a Sjögren-szindróma, a rheumatoid arthritis, a dermatomyositis, a polymiositis, szisztémás progressziv szklerózis és az autoimmun eredetű meddőség is ebbe a kategóriába tartozik.
Az autoimmun betegségek öröklődnek, ezért a családtagok, közvetlen vérszerinti rokonok vizsgálata is ajánlatos.

Bőrgyógyászat

Bőrünk sokrétű feladatot ellátó, bonyolult szerv. Állapota belső egyensúlyunkat tükrözi, betegségei pedig amellett, hogy kellemetlenek, feltűnőek. Kezelésükben mára az orvostudomány nagy eredményeket ért el, olyanok váltak gyógyíthatóvá, melyek korábban hosszú éveken keresztül keserítették meg a betegek életét, például a pattanásos bőr, pikkelysömör, rosacea. A bőrgyógyászati konzultáción az orvos alapos kikérdezést követően megvizsgálja a bőrét, és ez alapján dönti el, hogy milyen kezeléssel érhető el a legjobb eredmény. Van lehetőség anyajegyszűrésre, anyajegy eltávolításra, szemölcsleszedésre.

Csontsűrűség-mérés

A csontok tömegének és mésztartalmának csökkenését oszteoporózisnak nevezzük, amely fokozott törékenységgel jár. A vizsgálatot ott végzik el, ahol a legnagyobb a törési kockázat, vagyis postmenopausás osteoporosis gyanúja esetén a csigolyákon, senilis osteoporosisnál pedig a combnyakon. A csontsűrűség mérés 50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt, különösen ha adott a genetikai hajlandóság, magas vékony testalkatúaknak, csontritkulást okozó gyógyszerek szedésekor, például egyes típusú cukorbetegeknél, máj- vagy vesebetegségben illetve pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknek. A csontsűrűség mérésnek biológiailag káros hatása nincs. A mérés háton fekve történik, és a betegnek a fémzárat a nadrágján ki kell hajtani. A vizsgálat mozdulatlanságot igényel.

Diabetológia

A diabétesszel, cukorbetegséggel és annak megelőzésével, gyógyításával foglalkozó orvosi tudományág. A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy „diabétesz”, ) a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése.
A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány), vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, és ez okozza a betegség fő tüneteit.

A cukorbetegség (diabétesz) egyre többeket érintő népbetegség. A cukorbetegséget néma gyilkosnak is nevezik, mivel nem azonnal okoz tüneteket, néha akár évekig is lappangva rongálja szervezetünket. A diabétesz súlyos szövődményekkel is járhat (sajnos néha maga a szövődmény az első tünet!), ezért fontos az időben történő felismerése, cukorbetegség tudatos kiszűrése. Ha már a családban előfordult cukorbetegség, érdemes utána nézni, hogy fennáll-e öröklött hajlam, kialakult-e esetleg cukor anyagcsere zavara? A nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód, elhízás növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kismamák körében előfordulhat a terhességi cukorbetegségnek tartott szénhidrát anyagcsere zavar, ennek kiszűrése és kezelése rendkívül fontos.

Diabetológus szakorvos a betegség rizikó faktorait felméri, a betegség felfedésére végez vizsgálatokat, valamint a diabetológus irányítja a már diagnosztizált cukorbetegség kezelését: javaslatot tesz a megfelelő diétára, életmódi változtatásokra, beállítja a megfelelő kezelést és időszakosan leméri annak hatásosságát, feltérképezi a diabétesz szövődményeket.

(Folytatjuk)

Kapcsolódó interjúnk az új üzemeltetetővel ITT.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here