Gyermekortopédiai központ lett a budaörsi egészségház

0
1170

Körzeti gyermekortopédiai központ lett a Budaörsi Egészségügyi Központ. A feladat ellátása érdekében az egészségház ortopédiai osztályán a keddi napot teljes egészében a gyermekeknek szentelik, hiszen a környező települések összes gyerekének kötelező ortopédiai vizsgálatait itt kell elvégezni. 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Budaörsi Egészségügyi Központot jelölte ki körzeti gyermekortopédiai központnak. A nagy felelősséggel járó feladat azt jelenti, hogy Telkitől Zsámbékon át Herceghalomig összesen egy tucat település valamennyi gyermekének rendszeres ortopédiai vizsgálatát itt végzik el.

„A gyermekek életének első két évében összesen öt szűrővizsgálatot kell elvégezni, mert ebben a korban felismerhető és kezelhető számos olyan elváltozás, amelyeken később már nem, vagy csak komoly beavatkozásokkal lehet javítani” – válaszolta kérdésünkre dr. Csákányi László, az intézmény ortopéd főorvosa. Ilyen elváltozás a csípőficam, a dongaláb, valamint a ferde nyak, illetve a gerincfejlődési hibák. „Ezek az elváltozások a korai gyermekkorban felismerve 98 százalékban tökéletesen, azaz bármilyen maradandó nyom nélkül gyógyíthatók” – szögezte le a főorvos.

A gyermekek kétéves kora után a láb deformitásait is kötelező szűrésekkel kell vizsgálni, mert a lúdtalp és a többi elváltozás a későbbiekben nehezen kezelhető csípő- és gerincbántalmakhoz vezet. Hatéves kortól már az iskolákban vizsgálják a gerincferdülést, ami tipikusan ebben az életszakaszban alakul ki, és sok esetben visszafordítható, illetve megállítható vagy – legrosszabb esetben – lelassítható. Az Egészségügyi Központ igény esetén természetesen a további kórházi, illetve egyéb intézményes ellátás megszervezésében is közreműködik.

„Nagy megtiszteltetés, hogy az ÁNTSZ Budaörsöt választotta, amiben talán közrejátszik az is, hogy az Egészségügyi Központ jó kapcsolatot ápol a helyi Illyés Gyula Gimnáziummal, ahol a kezelésekhez szükséges gyógyúszás felkészült szakemberek segítségével megoldható” – tette hozzá a főorvos.

A nagy felelősséggel járó feladat ellátása érdekében az Egészségközpontban az ortopédiai rendelés keddi napját teljes egészében a gyermekeknek szentelik.

A budaörsi gyermekortopédiai központ által ellátott települések: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here