Pontosabb képet ad az új szívultrahang-készülék

0
1834

Vadonatúj, a világ egyik vezető gyártója által készített kardiológiai ultrahangkészüléket állított üzembe a Budaörsi Egészségügyi Központ. A berendezés szoftvere többet tud, mint amennyire egy kardiológiai szakrendelőben általában szükség van, így feleslegessé teszi a páciens továbbküldését néhány olyan esetben, amelyben az orvosok korábban a gyengébb minőségű berendezés miatt bizonytalanok voltak.

Lecserélték a régi szívultrahang-készüléket a Budaörsi Egészségügyi Központban. Az új, közel tízmillió forint értékű berendezéssel az eddiginél szélesebb körben, gyorsabban, pontosabban tudnak diagnózist felállítani az intézmény orvosai. A General Electric által gyártott eszköz pontosabb képet ad a páciens szívéről, emellett szoftvere is fejlettebb, mint az előző készüléké volt. „A gép valós időben ad képet a szív felépítéséről és a szívizomfunkcióról, illetve jobb képet készít, mint az előző, így sokkal pontosabb diagnózis felállítását teszi lehetővé” – mondja dr. Koós Csaba, az egészségügyi központ kardiológus szakorvosa.

Az orvos szerint már önmagában is tetemes előny, hogy a készülék új, hiszen az ultrahangos képalkotó eljárások során alkalmazott piezoelektromos kristályok idővel gyengülnek, ezért az új gépek eleve jobb képet készítenek, mint a régiek. „Most legalább nem folyik ki a szemünk a leletek tanulmányozása közben” – jegyzi meg a szakorvos.

A páciensek számára nemcsak a gyorsaság jelent előnyt, hanem az is, hogy az új géppel olyan határterületeken is pontos diagnózist lehet felállítani, ahol eddig klinikai kivizsgálásra küldték a pácienseket, mert a leletek alapján nem lehetett teljes bizonyossággal megállapítani a diagnózis helyességét. „Tipikusan ilyen határterület például egy veleszületett szívfejlődési rendellenesség, amikor

a páciens jobb és bal pitvara közötti sövényen pici lyuk van, akár már születése óta. Ennek a fejlődési rendellenességnek, jellemzően felnőtt korban és egyéb tényezők fennállása esetén, agyi érelzáródás is lehet a következménye, ám a kiváltó ok, azaz a parányi nyílás jelenléte a korábbi készülékkel nem volt megállapítható, illetve fölvethető” – mondja a kardiológus szakorvos.GEHC Vivid T8 spotlight1 product

Dr. Koós Csabával korábbi cikkünk:

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/egeszseg/20150113/uj-szakorvos-a-kardiologian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here