Szél Bernadett első gondolatai – mai budaörsi interjúnk

0
2050

„Ha ezt a választókerületet én fogom képviselni, akkor minden polgármester számíthat arra, hogy gyakori vendég leszek nála” – egyebek között ezt válaszolta lapunk kérdéseire Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki ma délelőtt járt Budaörsön a Patkó utcánál, a piac mellett felállított kampánystandnál. Ott készítettünk vele interjút.

Tóth Zoltán, a DK jelöltjének visszaléptetése (erről ITT írtunk) után Szél Bernadett, az LMP politikusa maradt a magát demokratikus ellenzéknek nevező oldal egyetlen jelöltje Pest megye 2. számú választási körzetében, melyhez Budaörs tartozik.

Mi volt az első gondolata, amikor meghallotta Gyurcsány Ferenc bejelentését Tóth Zoltán egyoldalú visszaléptetéséről?

  • Az, hogy akkor már csak a Jobbikkal kell beszélni itt a választókerületben, hogy ők vajon hogy állnak ehhez a kérdéshez. Hozzáteszem azonban, hogy én országos szinten találom megfelelőnek, ha megállapodunk egymással bármiben is, minden „106-os blokk”, hogy így fogalmazzak, az MSZP és a szövetséges köre, a Jobbik és a szövetséges köre meg az LMP és a szövetséges köre.

De az egyoldalú visszaléptetésben nem látott gesztust?

  • Én megköszöntem ezt nyilvánosan, Tóth Zoltánnak személyesen ugyan nem tudtam, mert nem ismerjük személyesen egymást.

S mennyire bízik abban, hogy azok, akik őrá szavaztak volna, most átszavaznak önre?

  • Különböző mutatók vannak arról, hogy az emberek hogyan gondolkodnak erről, de ilyen helyzet Magyarországon még nem volt, tehát biztosra nem mehetünk. Én egyet tudok tenni, ha arról van szó, hogy szociális érzékenység, mint baloldali érték, az az LMP-ben abszolút megvan, az ellenzékiség ugyanúgy megvan, ugyanakkor valóban a választók döntése, hogy átszavaznak-e.

Ha ön nyer, akkor elképzelhető-e az, hogy bár Budakeszin él, Budaörs visszanyerje a korábban meglévő privilégiumait, amit a Fidesz elvett? Például, hogy kistérségi központ volt, de a járásközpont minden józan érv ellenére nem ide került.

  • Ehhez találkoznom kell az összes érintett polgármesterrel, és nekik is egymással, mert azt szeretném, ha nem a települések közötti versengésben dőlnének el ezek a kérdések. A fejlődés nem mehet rivalizálással, továbbá szerzett jogokat visszavenni mindig problémás. Tehát ebbe még el kell mélyednem. Én, ahogy az látszik a munkámon, a párbeszéd illetve mindenféle beszélgetés híve vagyok. Tehát le kell ülni és józanul áttekinteni, hogy mi a cél, mi a vízió, merre megyünk és abból ki, milyen részt tud vállalni. Most tehát nem tudok konkrétan válaszolni, de ha ezt a választókerületet én fogom képviselni, akkor minden polgármester számíthat arra, hogy gyakori vendég leszek nála.

Esetleg amikor március 29-én a Friedmann házban újra találkozhatunk majd önnel, lehet, hogy erről már határozottabb elképzelése lesz?

  • Igen, fogok még tájékozódni addig erről is.

Wittinghoff Tamás egyébként már jelezte a beharangozó cikkünk alatt, hogy ő ott lesz március 29-én.

  • Igen, meghívtam őt és el is fogadta a meghívást.

Ő Karácsony Gergely tanácsadója és árnyékkormányának a tagja, ezzel együtt ön mennyire számít rá partnerként?

  • Nagyra becsülöm a munkáját, a tények, az eredmények magukért beszélnek. Ő egy olyan képességű ember, akire figyelni kell, és eddig nagyon jól megtaláltuk a hangot a kampányban. Bízom benne, hogy ha arra kerül sor, hogy én ebben a körzetben országgyűlési képviselőként tevékenykedek, akkor ez még intenzívebb munkakapcsolattá tud válni.

Egy kicsit más: a Diákparlament által szervezett miniszterelnök-jelölti vitát hogy élte meg belülről?

  • Furcsa volt, hogy csak oktatásról beszélhettünk, és ahogy ott ültem, első gondolatként az járt a fejemben, milyen jó lenne, ha minden miniszterelnök-jelölt minden fontos témáról, átfogóan tudna egymással vitázni, illetve beszélgetni. Erre hatalmas igény van a választóktól és én ebben abszolút partner lennék, vagyok. Ugyanakkor nagyon hálás voltam a diákoknak, hogy ezt a vitát az oktatásról megszervezték, ezért a válaszaimban is rájuk koncentráltam, hozzájuk beszéltem, az ő dolgaik érdekeltek. Bevallom őszintén, hogy kevésbé koncentráltam a mellett ülő két úrra, sokkal inkább arra, hogy a feltett kérdésekre úgy válaszoljak, ahogy kormányon hozzáállnék. Tehát nem a másik két jelölttel vitatkoztam, hanem a magam elképzeléseit próbáltam bemutatni. Visszajelzésként azt kaptam, hogy ezeknek volt mélysége, és átjött, hogy mi az LMP-ben folyamatosan a saját utunkat járjuk, a saját elképzeléseinket dolgozzuk ki. S hármunk közül én voltam az, aki nyolc éve az vagyok, aki vagyok…

Szemben többek között az éppen hatalmon lévő miniszterelnökkel.

  • Aki oda jutott el, hogy március 15-én megfenyegette nem csak az ellenzéket, de minden ellenzéki szavazót. S amit mondtam is tegnap a tévében, ez egy teljesen új időszámítás. Ilyet én még nem értem meg. Azt kérdezte tegnap a riporter, hogy csak nem ért meglepetésként. De, én vállalom, hogy engem meglepett, hogy a magyar miniszterelnök a nemzeti ünnepen a pulpitusról beszélve megfenyíti az ország többségét. És én országos szinten azon dolgozom, hogy ennek a többségnek az akarata érvényesüljön április 8-án.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here