Spóroljunk együtt 7. rész – Mit érdemes házilag megcsinálunk?

0
310

Akinek örömet okoz és szívvel csinálja, jól teszi”

Csak ámulok, bámulok, mennyi mindent csinálnak meg a spórolás jegyében egészen fiatal háziasszonyok is házilag, legalábbis a saját állításuk szerint. (A férfiak között szintén akadnak persze ezermesterek, de az másik téma.) Kenyér sütése, paradicsom termelése, befőzések, készételek előrefőzése és lefagyasztása, ruha megvarrása, tisztítószerek kotyvasztása és így tovább. Erősen kíváncsi lettem rá, hogy ki, mennyi időt tölt el ezekkel és honnan veszi azt el, főleg egy főállású munka és kisgyerekek mellett. A pihenésre marad kevesebb, esetleg ez jelenti magát a pihenést, a kikapcsolódást?

Mintegy hatvan embert sikerült a fentiekről megkérdezni, ami természetesen nem tekinthető reprezentatív felmérésnek, de azért valamit mutat. Például azt, hogy nemcsak én kételkedem benne, hogy tényleg az a spórolás, ha a háztartásban mindent, amit korábban készen megvásároltunk, mostantól házi készítéssel kiváltunk. Hiszen a pékség, a cukrászat, a szabás-varrás, a kertészkedés stb. mind-mind egy szakma, és aki ezt nem tanulta, annak legalábbis a kezdetekben sokkal tovább tart és sokkal több selejtet termel. De ha belejövünk, utána is érdemes átgondolni, hogy a saját munkaerőnk ugyanúgy véges, mint a pénztárcánk, ezért ha azt, ami van, inkább arra fordítjuk, amihez tényleg értünk, akkor többet kereshetünk vele, ráadásul gyakoribb lesz a sikerélmény.

Mónika szerint egyesek túlzásokba esnek, nem kicsit. Miért? Mert az önfényezések csupán arra jók, hogy az ügyetlenebbek lustábbnak érezzék magukat. Sok mindent megcsinálok otthon én is – teszi hozzá -, de egyrészt amit lehet géppel, hiszen azért vannak, hogy megkönnyítsék az életünket. Másrészt csak azokat, amelyek örömet okoznak, mert főzni például szeretek, de mosogatni nem, ruhát megtervezni igen, de megvarrni már nem.”

Edit szerint: „Mindenkinek mást jelent a pihenés, de biztosan nem a semmittevést. Van aki sportolni, táncolni, moziba jár, s vannak akiknek az otthon végzett teendők biztosítják a kikapcsolódást. Nekem a kertünk, majd amikor beérnek a gyümölcsök, akkor jöhet a lekvár, a befőtt, a chutney, a savanyúság készítése. Szóval, mindig van mit tenni, ami nekem szórakozás is egyben”.

Gabriella viszont mindezt inkább „muszájból” csinálja, kötelességtudatból. „Két gyerekem van, az egyik még csak 4 éves lesz. Mellettük sok olyan dologra nincs időm, amire korábban volt, például az olvasásra, ezért az, hogy nemcsak díszkertünk van, hanem termelünk is, fáraszt és leszív. Viszont kárpótol, hogy tudom, az ételünk alapanyaga honnan kerül az asztalra.”

Vera, mint mondja, még csak ötleteket gyűjt, hogy miként tudná a bevásárlások számát saját munkával kiváltani. „Eddig panelben éltünk, szeptemberben költöztünk kertes házba. Jelenleg a húsz hónapos kisfiammal vagyok itthon és ezer dolgot szeretnék csinálni, de három okból előre látom, hogy nehezen fog menni. 1, kisgyerek mellett… pláne, hogy tervezzük a tesót, 2, ha visszamegyek dolgozni, a néhány év múlva még mindig kicsi gyerekek mellett, mennyi időm marad rá? 3, nem tagadom, lusta lettem. Nem tudom ez honnan jött, lehet a korral – 40 éves leszek a nyáron -, de nagyon szeretek délután aludni egy órát.”

Fruzsinát az ideje jobb beosztásában és elsőként a takarítás megszervezésében a Fly Lady módszer segítette, ezen a néven érdemes rákeresni az interneten. A lényege, hogy „ki kell alakítani egy takarítási rutint, így heti 1 óra a nagyobb takarítás, és naponta 10-20 perc egy-egy kisebb területé. És akkor nagyjából mindig minden rendben van. Így marad időm egyebekre, és amíg kelnek, sülnek a sütemények, kenyerek stb., addig játszom a gyerekekkel. Ami meg így se fér a napba, azt elengedem.”

Hát jobb próbálkozni a kerttel, a zöldségtermesztéssel, a befőzéssel, mint a tévé előtt ülni” – ezt Kitti véleménye. „De leginkább a szappan és kence készítése a hobbim. Az kikapcsol az irodai munka után. Viszont nyáron többször rendelek ebédet, hogy ne a főzéssel menjen el az idő, hanem megmaradjon a kertészkedésre és a kirándulásra.”

„Két munkahelyem van, ebből az egyik a cukrászvállalkozásom. Minden nap főzök, a pékárut magam sütöm, a tejtermékek nagy részét én állítom elő. Befőzök, házi tésztát készítek, a házi munkákat, vásárlást is én intézem. Van egy kis kertem, de csak minimális, azt nem éri meg nagyban csinálnom, mivel jobban megéri megvásárolnom a termelőtől. Most kezdtem el fürjeket tartani. Ezek nem vesznek el sok időt, sok minden gépesítve van, meg ugye a rutin”- sorolja Krisztina. Gyorsan hozzátéve: „Azért elmondom, hogy mire van időm még, mielőtt megkapom, hogy nincs életem. Szinte minden nap sétálunk, mivel itt lakunk az erdő szélén, gombászunk, gyógynövényeket gyűjtünk. Hetente járok masszázsra, úszni, ha jó idő van, gyakran napi 20-30 kilométert kerékpározok, hamarosan újrakezdem a zumbát, görkorcsolyát, leteszem a motorosjogsit. Könyvtárba járok, havonta egy hétig unokázok. Rengeteget kirándulunk. Nyáron munka után leugrunk a tóhoz fürdeni. Ez mind belefér a napjaimba”.

Én néha nagyon mérges tudok lenni magamra, mikor a gyerekeimre kevesebb időm jut a háztartás miatt” – veszi át a szót Ani. „Viszont tavaly őket is bevontam a paradicsom elrakásába és a férjem is jött segíteni berakni a sárgabarackot és a szilvát. Annyira örültem neki! Meg is dicsértem őket, hogy azért lett ilyen finom a befőtt, mert csapatmunka eredménye.”

Lassan két éve élünk kertes házban, két kicsi gyerekkel. Az az elvem, hogy annyit csinálunk meg mi magunk, amennyi jól esik. Hatalmas kertünk van, a gyümölcsfákkal küzdünk, mikor egyszerre érik minden, akkor amire nincs kapacitás, a szomszéd is kap, ha leszedi. Alkalomszerűen sütök kenyeret, kalácsot, de kizárólag géppel. Farsangi jelmezt már varrtam, de ennél messzebb nem mennék”– osztotta meg velünk Veronika.

Akinek örömet okoz és szívvel csinálja, jól teszi” – kommentálja mások ötleteit, hogy mi mindent készítenek el spórolásból házilag, Nóra. „Nekem azonban más ötleteim vannak (a nem létező) szabadidőm eltöltésére. Mondjuk úgy, hogy az idővel spórolok, mikor nem magam készítem a kenyeret, tésztát, felvágottat stb. Pénzből sincs sok, időből azonban még kevesebb.”

Kenyérsütés otthon

A házi kenyér elkészítéséhez nagyobb edénybe öntjük az előzőleg átszitált lisztet. Kézzel elkeverjük benne a cukrot és a sót.

 1. Az élesztőt elkeverjük egy bögrében 2 dl langyos vízzel. Amint feloldódik, ráöntjük az előkészített lisztre, majd hozzáöntünk még kb. 4-5 dl langyos vizet. Ezután hozzáadjuk az olajat is.
 2. Először elkezdjük kézzel kevergetni a tésztát, összedolgozzuk a hozzávalókat. Ekkor még nagyon ragacsos a tészta. Amikor egyenletesen elkeveredtek az anyagok, kevés liszttel leválasztjuk az edény faláról és a kezünkről a ráragadt tésztát, és elkezdjük gyúrni.
 3. A gyúrást egyenletes mozdulatokkal kell végezni, kis cipót formálva, amit egy-két gyúró mozdulat után mindig elfordítunk negyed fordulattal. Közben szükség szerint lisztezhető, hogy ne ragadjon túlságosan, a liszt minőségétől függően akár 10-20 dkg is belemehet még a gyúráskor.
 4. 10-12 perc dagasztás után a tészta nagyjából egyenletessé válik, nem lesznek benne csomók. Az élesztő elkezd már dolgozni, és ennyi idő alatt a liszt rostjai is fellazulnak (15 percnél tovább nem érdemes gyúrni a tésztát).
 5. Az elkészült cipót az edényben hagyjuk, leborítjuk tiszta konyharuhával, meleg, huzattól védett helyre tesszük, és bebugyoláljuk egy plédbe. 2 órán át hagyjuk kelni.
 6. A 2 óra elteltével a tésztát ismét átgyúrjuk pár határozott, de könnyed mozdulattal. Ezután a cipó közel akkora méretű lesz, mint kelesztés előtt, de így az élesztő tovább tud dolgozni. A cipót letakarva hagyjuk újabb 1 órán át kelni.
 7. Ha letelt a kelesztési idő újra könnyed mozdulatokkal átgyúrjuk. Az átgyúrt, formára igazított cipót sütőlap közepére helyezzük. A cipóra ráborítjuk az enyhén benedvesített konyharuhát, lefedjük a dagasztó edénnyel, és mindenestül újra beburkoljuk a plédbe.
 8. Az utolsó kelesztés kb. 25-35 percig tart. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Előkészítjük a tojást és egy éles kést, valamint ízlés szerint magvakat.
 9. Az utolsó kelesztés után a cipót megkenjük tojással, behasogatjuk éles késsel, ízlés szerint megszórjuk magvakkal.
 10. Betoljuk a forró sütőbe, és kb. 45-50 percig sütjük. Ha elkészült, levesszük a sütőlapról, és olyan kenyérvágó deszkára tesszük, amin tud szellőzni az alja. Amint teljesen kihűlt, szeletekre vágva kínáljuk.

Forrás: https://www.mindmegette.hu/hagyomanyos-hazi-kenyer.recept/

Így készíts folyékony mosószert házilag

Környezetbarát, adalékanyagmentes mosószert házilag készíteni nem ördöngősség. Egyszerű, kipróbált receptet ajánlunk mosóporhoz, folyékony mosószerhez.

Hozzávalók:

 • 1/3 rész mosószappan reszelék
 • 2/3 rész mosószóda
 • néhány csepp citrom illóolaj

A fentieket keverd össze egy szárazra törölt tálban, vagy rázd össze egy zárható edényben.

Befőttes üvegben vagy jól záródó dobozban érdemes tartani, mert előfordulhat, hogy a levegőben lévő pára miatt összeáll, megkeményedik.

Kb. 2 evőkanálnyit használj mosásonként. Fehérítéshez áztasd be mosás előtt a ruhát folttisztító sós (nátrium-perkarbonátos) langyos vízbe.

Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/igy-keszits-mososzer-mosopor-hazilag/

Így készítsünk ruhát otthon jersey-ből

Tippek a szabás/varráshoz

 1. Mindig stabilizáljuk a vállvarratokat, hogy megakadályozzuk a ruha indokolatlan megnyúlását.
 2. A súlyosabb mezekhez érdemes inkább megerősített, egyenes öltést használni, hogy elkerüljük a szakadást, deformálódást.
 3. Varráskor ne nyújtsuk ki az anyagot! Bár ez evidensnek tűnik, a jersey esetében különösen fontos, hogy erre körültekintően odafigyeljünk.
 4. Használjon gömbös tűt – megakadályozza, hogy a tű elvágja az anyagot vagy lépcsőzetesen felgyűrje azt.

Mi készülhet a jersey-ből?

A jersey-mez tehát puha, strapabíró anyag, így adja magát, hogy sokféle ruha készítéséhez fel tudjuk használni. Néhány tipp, amelyből inspirálódhatunk:

 • Felsőruházat: pólók, blúzok, könnyebb pulóverek
 • Teljes testet fedő divatáruk: tunikák (akár utcára is), elegáns ruhák
 • Alsó testre való ruházat: nadrágok, leggings-ek, illetve szoknyák. Emellett van, aki fehérneműt is készít a jersey-ből.

Kiváló alapanyag gyerekruhák készítéséhez, ráadásul számtalan mintás opció közül választhatunk.

Ha a legtrendibb szabásmintát keressük, gondolkozzunk aszimmetrikus gombsorban, a szokásosnál nagyobb nyaki kivágásban, csipkés vagy más mintát formázó lukrendszerben a vállak vonalánál.

Forrás: Bubulakovo.hu

Fotó: https://praktikushaziasszonyok.hu

Folytatjuk

A sorozat korábbi cikkei:

Akció! Akció? – Spóroljunk együtt! 6. rész

Mi motivál, hogy ne csábulj el fizetésnapon se? – Spóroljunk együtt! 5. rész

Hogyan spóroljunk a ruhaneműn? És mi az a kapszulagardrób?

Üres kamrában bolond a gazdaasszony

Spóroljunk együtt! – 2. rész: Mindenki más szinten nyomorog

Spóroljunk együtt! 1. rész

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here