Hogyan spóroljunk a ruhaneműn? És mi az a kapszulagardrób?

0
34

Spóroljunk együtt… 4. rész

Új cikksorozatunkat egy évig szeretnénk folytatni, reméljük hasznos!

Az alapvető létfenntartáson kívül (evés, ivás, lakhatás) a ruházkodás az, amin nem lehet nulla költséggel spórolni, hiszen nem lehetünk pucérak és sokszor, például munkánk miatt az sem mindegy, hogyan öltözködünk. Azonban a szükséges ruhanemű-igény nem jelenti azt, hogy ne lehetne rajta spórolni. Van néhány szemlélet, ami pénztárca-kímélő megoldásokat nyújthat.

Az egyik ilyen jó öreg, klasszikus a turkáló, vagyis a használt ruha bolt. Fehérneműn kívül itt bármit be lehet szerezni, ha szerencsénk van, igen jó minőségű cuccokat, egy fél ruhatárnyit annyi pénzért, amennyi eredeti helyéről újonnan egy darab blúz kerülne. Ez nem utolsósorban a környezetvédelmi szempontból is ideális, merthogy jóval kevesebb egy ilyen ruhadarab szén-dioxid lábnyoma, mint az újaké.

Azonban azt sem nevezhetjük spórolásnak, ha úgy bevásárolunk az olcsó ruhákból, hogy otthon aztán hegyekben áll és nem is biztos, hogy minden egyes holmira sort fogunk keríteni valaha, mert átláthatatlan mennyiség. Ráadásul előfordulhat, hogy hiába vennénk fel egy adott blúzt, ha nem találunk a halomban egy darab hozzáillő szoknyát vagy nadrágot sem.

Erre megoldás a kapszulagardrób. Ezt többféleképpen is lehet értelmezni, van, aki fizikai értelemben véve “kapszulázza be” a ruháit azok mennyisége szerint, így a spórolás szintén egy határvonal meghúzásához köthető. E szerint a tárolónk kapacitásához vagy szükségletünkhöz mérten állapítsuk meg, hogy egy-egy ruhadarab típusból hányat szeretnénk. Öt póló fér a polcra? Akkor már ne vegyél hatodikat! Nyolc pár zokni fér el a fiókban? Nem kell újat venned, amíg valamelyik ki nem lyukad! (Vagy még akkor sem. Stoppolni tudni kell! De ez már egy másik történet.)

Elterjedtebb értelmében azonban kapszulagardrób az, ami a kapszulát egy kompakt csomagként értelmezi, azaz olyan ruhadarabok összessége, ami több, különböző szett összeállítására alkalmas, amely szettek még ráadásul eltérő funkciójúak is. Például egy ing, attól függően, hogy farmernadrággal, vagy kosztümszoknyával párosítjuk, lehet sportos vagy elegáns viselet. A kiegészítőkkel pedig, sállal, bizsukkal még tovább variálhatjuk az összeállítást, programunknak megfelelően.

Sok tanács található az interneten arra vonatkozóan, hogyan állítsuk össze az egyéni kapszulagardróbunkat, erre itt most nem térünk ki részletesen, lényeg, hogy a külsőnknek és az ízlésünknek megfelelő színkombinációt alkalmazzuk a darabok kiválasztásakor és persze az életstílusunkhoz is igazítsuk, azt tartsuk szem előtt, milyen foglalatossággal töltjük időnk nagy részét. Évszakonként érdemes egy-egy kapszulagardróbot kialakítani. A későbbi vásárlások során is mindig úgy válasszunk, hogy a meglévő darabokkal kombinálható legyen. Így tulajdonképpen nem is egy ruhadarabot vásárolunk, hanem szinte egy szettet, ami jól érzékelhető spórolás.

xxxxx

G y ü j t s é t e k a viz e t

Negyvenkét éve élek Budaörsön. Mikor ide költöztünk a kertvárosba, még csak villany volt az utcában. Utána vezettük be a vizet és mivel csatorna még nem volt emésztőt építettünk és egy nagy vízaknát az esővíznek, hogy legyen mivel locsolni a kertet. A víz gyűjtéséhez azóta még négy 20 literes hordót vettünk és tavat építettünk az egyik ereszcsatorna alá, szintén az esővíz felfogásához. A tónak túlfolyója van és öntözi a kertet. Minden csepp esővíznek helye van nálam. Szeretném, ha példámat minél többen követnék!

Baráthné Bátai Beatrixegy ház mögötti minikert tulajdonosa

Sorozatunk korábbi cikkei: https://budaorsinaplo.hu/ures-kamraban-bolond-a-gazdaasszony/

Spóroljunk együtt! – 2. rész: Mindenki más szinten nyomorog

Spóroljunk együtt! 1. rész

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here