A 10. Nyitnikéken pogácsaverseny is volt

0
295

Ma délután tizedik alkalommal tartotta meg a Budaörsi Kertbarátok dr. Luntz Ottokár Köre és a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház közös szervezésben a hagyományos budaörsi tavaszköszöntő rendezvényt, a Nyitnikéket. A folyosón mag- és növénybörze, kertészeti szaktanácsadás, a színházteremben előadások, míg a galériateremben a Budaörsi Gazdakör kóstolói várták az érdeklődőket. Idén először volt Budaörsi Pogácsaverseny, melyet háromtagú zsűri bírált.

Igazi tavaszias nap volt a mai, melyen megtartották a Nyitnikék elnevezésű kertészeti rendezvényt a művelődési házban. Az idén tizennyolc éves Kertbarátok Köre 2012-ben szervezték meg először ezt az eseményt, így – két év kényszerű kihagyás miatt – ez kereken a tizedik volt. Az ilyenkor hagyományosan megtartott előadásokon és szaporítóanyag, illetve mag csere-berén kívül a Gazdakör jóvoltából bor- és kolbászkóstoló is színesítette a programot, valamint pogácsaverseny emelte jelentőségét, melyet két kategóriában hirdettek, magánszemélyeknek és cukrászatoknak.

A bejáratnál kertészeti totó várta az érkezőket – ennek eredményhirdetésére később kerül sor -, öt órától pedig a meghirdetett előadások sora kezdődött a színházteremben.

Nagy Tamás Richárdné, aki három éve Budaörs főkertésze volt az első előadó. A város zöldfelületeiről és a kertészeti feladatokról, mint komplex egészről beszélt és arról, milyen módon végeznek új telepítéseket (faültetés, évelő növények telepítése a közterületeken, rovarhotelek létesítése) és hogyan szeretnék végezni a lakossági szemléletformálást, melyre nagy szükség van ahhoz, hogy az olyan tervek, mint például a méhlegelő, a fajgazdaság növelése, a mulcsozás… stb. elfogadásra találjanak. A város tervezett közösségi kertjéről is volt érdeklődés, de a főkertész csak annyit tudott mondani, nincs szervezet, aki elvállalná a koordinálását, működtetését.

A Budaörsi Gazdakört és a heti rendszerességű gazdapiacot mutatta be Kisberk Balázs. Elmondta, a piacon igazi termelők árusítanak, mindenkit, akiről kiderül, hogy a nagybani piacról szerzi be áruját, elutasítanak. Hangsúlyozta, hogy már a kezdetektől úgy igyekezett megszervezni a budaörsi termelői piacot, hogy a háziasszonyok mindent egy helyről szerezhessenek be: a zöldségen, gyümölcsön kívül a tejtermékeket, húsárut, pékárut is.

„Virágos konyhakertek, szépséges méhlegelők” címmel tartott előadást Lechner Judit biokertész a kertek fajtagazdagságáról, ami a diverzitás fontosságán kívül annak gyakorlati hasznát is ecsetelte. Például egyes virágok, melyeket a haszonnövényekkel társíthatunk, különböző előnyöket biztosítanak: talajfertőtlenítő hatásúak (büdöske) vagy rovarcsalogatók, mint a pitypang (beporzáshoz, illetve káros rovarok ellenségeit). Lechner Judit elmondta, Budaörs klímája, főleg a napos részeken, meszes talaja otthonos a mediterrán fűszernövények számára elsősorban, melyek különösebben a nyári locsolást sem igénylik. És mivel most van Húsvét előtt az utolsó Újhold, a népi megfigyelés szerint a következő hét a legideálisabb időszak a magvetésre, dugványozásra. A tavaszi napéjegyenlőség után mostantól egyre hosszabbak a nappalok.

Az előadások után volt a pogácsaverseny eredményhirdetése. A pogácsákat Reider Imréné növényorvos, Kisberk Balázs és Simon Erika, a művelődési ház vezetője pontozta. A város hat cukrászatából három nevezett, és a Hollósy pogácsája nyert. Magánszemélyek közül három helyezettet hirdettek:

  1. Szentesi Ferencné
  2. Burai Orsolya
  3. Hutóczki Krisztina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here