Sok iskolaköteles hatéves marad még egy évet az óvodában

0
1884

Bár jelentős óvodabővítések voltak az elmúlt években, továbbra is több mint száz kisgyereket kell első körben elutasítani.  Azonban akik szeptember végéig betöltik a harmadik életévüket, csúsztatással ugyan, de még az idén új óvodások lesznek. A nem budaörsi lakcím viszont komolyabb problémát jelenthet – derül ki cikkünkből.

Az április 23-24-én történő óvodai beiratkozás alkalmával 407 gyermek jelentkezett, ami 50 fővel több, mint tavaly. Előre láthatóan 290 gyermek elhelyezését tudják első körben biztosítani a budaörsi óvodák – tudtuk meg Szél Mónikától, a városi önkormányzat oktatási referensétől. Ők azok a gyerekek, akik 2018. augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket és budaörsi lakosok. A felvételről szóló döntésről 2018. május 25-ig kell az óvodavezetőknek értesíteni a családokat. A képviselő-testület pedig 2018. május 30-i ülésén dönt a jogszabályok által engedélyezett óvodai létszámemelésről, és annak mértékéről. Akik első körben nem kerülnek be az óvodákba, lehetőségük van fellebbezni. A fellebbezést a jegyzőnek címezve, de az óvoda vezetőjének kell leadni az elsőfokú határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül.

A be nem töltött három év mellett az elutasítás másik fő oka, hogy a gyermek nem budaörsi lakos. Ebben az évben nagyon sok szülő a  beíratásánál adás-vételi szerződést mutatott be, ami azt jelenti, hogy rengetegen a nyár és az ősz folyamán lesznek ténylegesen budaörsi lakosok, hiszen városunkban nagyon sok építkezés folyik. A lakásokba, házakba jellemzően kisgyermekes családok költöznek, így várható volt a gyermeklétszám emelkedése. Az önkormányzat azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy akik ténylegesen ide költöznek, helyet találjanak a helyi intézményekben – tette hozzá a referens. Ám a helyzetet a korábbi évek óvodabővítése ellenére nehezíti, hogy a már betöltött hatéves korú gyermekek közül ebben az évben 177 gyermek marad még egy évig az óvodában. (Hogy ennek mi az oka, arról például ITT írtunk.)

Az óvodáinkba a korábban egyértelműen gondot jelentő túljelentkezés 2015-ben csökkent, hiszen előző évben adtak át két új óvodát, a felső Rózsa utcait és a Kossuth Lajos utcait. (Erről ITT írtunk.) Majd 2016-ban újították fel és bővítették a harmadikat, a lakótelepen. (Erről ITT olvashatnak.)

Az iskolákról ITT írtunk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here