Czikk Luca a budaörsi ki mit tud/tesz vetélkedő felfedezettje

0
1931

„Minden hozzánk tesz, és az élményektől fejlődünk, a jótól és a rossztól egyaránt” – mondja Czikk Luca az Illyés Gyula Gimnázium érettségire készülő diákja. Ő volt az ének kategória győztese és az egyik felfedezettje az idei budaörsi ki mit tud/tesz vetélkedőnek, ezért kérdezgettük.

Említetted, hogy csak gyerekkorodban zongoráztál. És az éneklést mennyire veszed komolyan?

– Általános iskolában kezdtem első osztályban zongorázni, de később sajnos abba kellett hagynom, mert a tanulás mellett nem jutott elegendő idő a gyakorlásra. Hatodikos koromban jött egy új énektanár az iskolánkba és hozzá kezdtem el magánénekre járni, hogy felkészüljek egy székesfehérvári musical bajnokságra, ahol ugyan nem értem el helyezést, de ez nem tántorított el attól, hogy folytassam, mert tisztában voltam vele, hogy nagyon sokat kell még tanulnom azért, hogy fejlődhessek.

Van-e a családodban, környezetedben előadóművész? A családtagjaid, barátaid mit szólnak ahhoz, hogy ilyen tehetségesen énekelsz? 

– A családban nincsenek nagy zenészek, a szüleim mindketten énekkarosok voltak, de soha nem foglalkoztak külön az énekléssel és nem is játszanak hangszeren. Talán éppen ezért írattak olyan iskolába, ami alapfokú művészetoktatási intézmény is volt és ezért “kellett” zongorára, furulyára és szolfézsra járnom. A művészi vonal viszont abszolút jelen van, édesanyám nagyon szépen fest, de ebből csak a nővérem örökölt, nekem maradt a zene, amit egyébként egyáltalán nem bánok. A családom szerencsére szereti hallgatni, ahogy énekelek, aminek én nagyon örülök. Az ő véleményük számít nekem a legjobban, mindig segítenek dönteni, hogy a különböző alkalmakon mit énekeljek.

Milyen céllal jelentkeztél a ki mit tud/tesz vetélkedőre és hogy érezted magad a versenyen?
Az egyik gimnáziumi tanárom adta le a nevezésemet, én igazából nem is tudtam arról, hogy erre lehet csak úgy bárkinek jelentkezni, de mindenesetre nagyon örültem neki. Meglepődtem, amikor meghallottam a nevemet és rájöttem, hogy megnyertem az ének kategóriát, mert rengeteg tehetséget láttam a délután folyamán a színpadon. Ilyenkor bánom kicsit, hogy nem voltam kitartóbb a hangszerekkel.

Az Illyésben idén érettségizel. És utána?
A Színház- és Filmművészeti Egyetemre adtam be a jelentkezésemet, első helyen színész szakra. Régebben jártam színjátszóra, ahol rengeteg fantasztikus darabot csináltunk és kicsi korom óta színésznő szerettem volna lenni, úgyhogy most az érettségi mellett a felvételi első fordulójára is keményen készülök.

Elmesélnéd röviden életed legszomorúbb és legvidámabb napját?
Nem tudnék legszomorúbb és legvidámabb napot kiemelni. Nem kevés rossz dolog történt már az életemben, ellenben nagyon sokszor voltam már boldog is, úgy gondolom, hogy mindig lehet jobb. Minden hozzánk tesz, és az élményektől fejlődünk, a jótól és a rossztól egyaránt, csak az a lényeg, hogy hogyan fogjuk fel, illetve hogy mit hozunk ki belőle.

Cikkünk a tánc kategória győztes Olaj Gergőről ITT.

Részletes beszámolónk a Ki mit tud/tesz-ről ITT.

Fotó:Lénárd Georgina