Sikeresen lezajlott a Budaörsi Passió 2018. évi bemutatója

0
1894

Túl vagyunk a 2018. évi Budaörsi Passió német és magyar nyelvű bemutatóján. Korlátozott számban még lehet jegyeket kapni a héten zajló további előadásokra. Ez a cikkünk a köszöntőket foglalja össze és a színészek előadások előtti nyilatkozatait.

Ritter Imre, mint a Budaörsi Passió Egyesület elnöke és a magyarországi németek parlamenti képviselőjeként köszöntötte május 19-én szombaton este a német, május 20-án vasárnap este pedig a magyar nyelvű nyitó előadás előtt az egybegyűlteket. Vasárnap kiemelten Szederkényi Károly gazdagréti plébánost, aki Budaörsön volt korábban káplán, Bató Andrást a Budaörsi Passiót létrehozó tanító fiát és családtagjait, Kováts Kolos Kossuth díjas operaénekest, aki vasárnap délután a római katolikus templomban tartott pünkösdi koncertet, és Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét, akinek egyúttal át is adta a szót.

A polgármester is szeretettel köszöntött mindenkit, majd visszatekintett a múltba, hogy „1932-ig Budaörs, ez a főváros melletti kis sváb település főként miről is volt ismert: a kiváló minőségű őszibarackjáról, a szőlőjéről valamint az úrnapi virágszőnyegről. Aztán 1933-ban történt valami váratlan, ami egész Magyarország szerte tiszteletet váltott ki az itt élők iránt. Sokak számára ugyanis teljesen felfoghatatlan volt,hogy egyszerű parasztemberek és iparosok hogyan voltak képesek olyan méretű és minőségű  művészeti alkotást létrehozni, mint amilyen a Passió előadása volt. A titok minden bizonnyal az összefogásban (…) rejlett. (…)

1933. június 11. történelmi dátum volt. Ezen Pünkösd hétfőtől 1939-ig folyamatosan játszották itt ezen a helyen a Budaörsi Passiót” – ezt már ismét Ritter Imre osztotta meg a vasárnapi előadásra érkezettekkel. „A budaörsi lakosság itt a Kőhegy tetején színházat épített, és tették ezt azon harmincas évek elején, amiről a történelem leginkább úgy emlékszik, hogy a nagy világgazdasági válság időszaka; amikor a szegénység elől Magyarországról is tízezrek vándoroltak ki, sokan egészen Amerikáig.” Azt is megtudtuk tőle, hogy akkor a Budaörsre kijáró budapesti HÉV-re a jegy egyúttal belépő is volt a Passióra, sőt a pincesorokon ebédet és fél liter bort is lehetett kapni érte. Majd a képviselő felidézte, hogy már az 1980-as évek végétől napjainkig miként építette újra Budaörs az ötvenes években lerombolt emlékeket: a Kálvária dombon a keresztutat, a kápolnákat és többek között a Heimatmuseum két új épületét. (Az átadásról ITT tudósítottunk.) Visszaemlékezett arra is, hogy az immár megújult Passió szervezőinek volt amikor a jéggel, vagy éppen a kánikulával kellett megküzdenie, de az előadásaikat mégis több mint 25 ezer ember látta.Most, 2018-ban ismét azért dolgozott, dolgozik több száz budaörsi és környékbeli lakos (…), gyermekek és felnőttek, hogy önöket újra egy csodálatos élményben részesíthessük. (…)”

Az idei passió rendezője Dér András, aki az ezt megelőző években a magyar nyelvű változat rendezője volt. A főbb szerepekben találunk visszatérő színészeket, és a statiszták között is sok a visszatérő, de természetesen vannak, akiknek ez az első Passiójuk. A bemutatóról magáról később írunk majd (szeretnénk vele megvárni a keddi, újabb magyar nyelvű előadást), addig azonban néhány gondolat a színészektől (Ezek forrása: ITT)

Jézus Krisztus: Merán Bálint
Volt már Jairus, Eleazár, Nikodémus, Júdás korábban a Budaörsin Passióban, és németül Jézus. Most magyarul is ő játssza. A kérdésre, hogy mit szeretne inkább megmutatni: „Jézus isteni vagy emberi mivoltát?”, ezt válaszolta: „Az istenit nem tudjuk, inkább fény- és hanghatásokkal érzékeltetjük”. Szerinte jézus emberi tulajdonságaiból pedig nemcsak a szeretet, a megbocsátás, hanem a határozott szembenállás is kiderül.

Menyhért, vak Tóbiás, bal lator: Hajmási Dávid.  Ő először szerepel a Budaörsi Passióban, de nem úgy a Budaörsön, hiszen egyebek között a Budaörsi Latinovits Színház ifjúsági előadásában játszik a Cerka Tinkában. A Passióról ezt nyilatkozta: „Ritter Imre úgy kezdte az olvasópróbán, hogy szeretné, ha ez mindenkinek olyan fontos lenne, mint a helyieknek. Akkor arra gondoltam: hogy lehetne ez nekem ugyanolyan fontos, mint az őslakosoknak, hiszen sem vallásos, sem templomba járó nem vagyok. De, ahogy az ember becsatlakozik egy ilyenbe, elkezdi áthatni valami jó érzés. (…)„A vak Tóbiás a legnagyobb feladat: jó szerep és van vele dolog” – mondta.

Jubal: Walter Bálint. Kilenc évvel ezelőtt ördögként találkoztunk vele a Kőhegyen. Azóta az ELTE-n elvégezte a német-magyar szakot, majd Dél-Tirolban egy színművészeti iskolába járt és Ausztriában színészkedik, de sűrűn látogat haza Magyarországra. Csodálatosnak tartja a munkát a Passión a szabad levegőn, „ez szinte egy üdülés” – mondja. Örül, hogy találkozik a régi arcokkal és megismerheti az új szereplőket. Szerepe szerint Jubalt, aki szintén nem szimpatikus figura.

Salome, Claudia: Dér Mária. Ő az előző Passióban táncosként vet részt. A Kaposvári Egyetem színművészeti szakán idén végez. S hogy milyen érzés újra itt lenni Budaörsön a Kőhegyen? „Nagyon jó végre egy kis napfény a próbatermek után. Nagyon jó hangulatúak a próbák, mint régebben is.” Milyen elképzelése van Saloméról? Eléri, amit akar, nagyon ismeri a fogásokat a férfiakkal szemben és nagyon durván kihasználja a nőiességét, az erotikát. Claudia, Pilátus felesége látszólag az ellentéte, de ő is egy női taktikát vet be, az „anyai szeretetet.”

Ördög: Dér Denisa. Nem először játssza vörös ruhában, félelmetes hanggal, mindenkire rácsimpaszkodva, mindenkit behálózva a Budaörsi Passióban a főördögöt, de volt már Mária Magdolna is. Elmondja, hogy ez nem az első negatív szerepe. Hiszi, hogy mindig mindennek van két oldala és ennek az ütközése kihoz valamilyen igazságot. A Passiónál ez nagyon tisztán megmutatkozik. Meg kell értenünk mindennek a célját – ami ugyan rossz is lehet – és, ha megértjük, megfelelően tudjuk megjeleníteni.  Denisa szerint csodálatos: mindenkivel együtt átélni az örök mondatokat, érzéseket, újból azonosulni velük, végiggondolni.

 

Fotó: Sári Ruth (további képek ITT)

További Budaörsi Passió előadásnapok 2018

2018. május 22. kedd magyar
2018. május 23. szerda magyar
2018. május 25. péntek magyar
2018. május 26. szombat német
2018. május 27. vasárnap magyar
2018. május 29. kedd magyar
2018. május 30. szerda magyar
2018. június 1. péntek magyar
2018. június 2. szombat német
2018. június 3. vasárnap magyar

Korábbi cikkeink az idei Passióról:

https://budaorsinaplo.hu/mennyi-mozgas-mennyi-elevenseg-hullamzas-szinpadon-ujra-budaorsi-passion/

https://budaorsinaplo.hu/fontos-tudnivalok-jovo-evi-budaorsi-passiorol/

https://budaorsinaplo.hu/jovo-majusban-europassio-talalkozo-lesz-budaorson/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here