Fontos tudnivalók a jövő évi Budaörsi Passióról

0
1907

„Bízom benne, hogy a 2018-as Passió egy kiforrott, szép előadás lesz!” – vetítette előre Ritter Imre, a Budaörsi Passió Színjátszó Egyesület elnöke, amikor a jövő évi Kőhegyi Passió előkészületeiről kérdeztük. Utoljára öt évvel ezelőtt volt Passió a budaörsi Kőhegyen, sok fiatalnak és az azóta betelepülőknek talán ez lesz az első.

Korábban már írtunk a készülő Passióról és az ugyanakkor Budaörsön megrendezendő Europassió Találkozóról, a statiszták számára összehívott megbeszélés kapcsán. Jövőre városunkban tartják meg a 34. Europassió Kongresszust, mely egyébként idén is Magyarországon volt, Kecskeméten. A „EUROPASSION“ egy európai, passiójátékokat előadó egyesületekből álló szervezet. Tagja lehet minden olyan csoport, mely Krisztus szenvedését színpadra állítja, és szeretne csatlakozni.

A Kőhegyi Passió, melynek hagyománya a harmincas években gyökerezik, mint kulturális érték, több szempontból is fontos a város számára. Közösségteremtő ereje miatt, a német nemzetiségűek identitástudatának növelőjeként az itt élők erősítését szolgálja, és turisztikai vonzereje sem elhanyagolható – mondta kérdéseinkre válaszolva Ritter Imre.

A hagyomány felújításakor, 2000-ben még három évenkénti előadással számoltak, de a jövőben ritkábban kerül megrendezésre. Ennek magyarázata, hogy a Kőhegyen kialakítható nézőtér befogadóképessége kicsi, így a nézők száma korlátozott, az 1946-47-ben kitelepítettek közül pedig, akik még emlékezhettek a régi passiójátékokra a harmincas évekből, sokan szerették volna látni, amint ez a hagyomány felelevenedik. Viszont az előadás költséges és más városokban is ritkábban mutatják be Krisztus szenvedésének történetét.

A szervezők szeretnék, ha a Kőhegyi Passió a helybéli és környéken élőkhöz minél közelebb állna, ezért, hogy sajátjuknak érezzék, törekednek arra, hogy egyre kevesebb hivatásos színésszel, és minél több amatőr szereplővel készüljön az előadás, akiknek szöveges szerepet is szánnak. Sajnos, a korábbi előadásokon rendszeresen szereplő budaörsiek közül többen az egészségi állapotuk romlása miatt már nem tudják vállalni ezt a feladatot. Ott lesznek azonban nagy számban a Mindszenty iskola tanulói, a Szent Benedek középiskola diákjai, mindazok jelentkezését várják, akik kedvet éreznek hozzá. És ismét számíthatunk a környező települések, Solymár, Törökbálint, Ceglédbercel és Szigetcsép táncosaira is.

A rendező Dér András lesz, viszont a társrendezőről (aki eddig Frigyesi András volt, aki azóta lett a budaörsi színház igazgatója) még nem született döntés. Jézus szerepére két személlyel készülnek, ami biztosíték az előadás zökkenőmentességéhez, illetve már a próbák is gördülékenyebben, zajlanak, ha, az egyikük mindig pihenhet, míg a másik dolgozik, hiszen a főszereplő szinte minden jelenetben ott van.

A Kőhegyi Passió az egyik legszebb passiójáték Európában, mert rendkívül jók a környezeti feltételei – hangsúlyozta Ritter Imre. Sokkal látványosabb, mint amelyeket például nem is szabad téren, hanem színházteremben adnak elő. A budaörsi helyszínen a nagy területen van rá lehetőség, hogy több színteret alakítsanak ki, és a jelenetek váltását a megvilágítás irányítja, így nem törik meg a cselekmény folytonossága, a nézők nem zökkennek ki a hatás alól.

A Budaörsi Passió előadásának és az Europassió Találkozó anyagi hátterét a szervezők, a Budaörsi Passió Színjátszó Egyesület és a Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat nagyrészt pályázati pénzekből kívánja előteremteni, az Emberi Erőforrás Minisztériumánál, az Országos Német Önkormányzatnál, a Nemzeti Kulturális Alapnál és egyéb német szervezeteknél. A Passió kiemelt támogatója azonban reményeik szerint Budaörs Város Önkormányzata lesz. (A budaörsi képviselő-testület a legutóbbi ülésén az előkészületekhez erre az évre 5 millió forintot, jövőre 45 millió forintot hagyott jóvá. Ám elhangzott, hogy a lehetőségeket behatárolja, hogy sikerül-e pótolni a város költségvetéséből az állam által elvont 2,1 milliárd forint „szolidaritási hozzájárulás”-t –  szerk.)

Az időpont: 2018-ban május 19-től június 3-ig kilenc magyar nyelvű és három német nyelvű előadást terveznek. A jegyárak felnőtteknek 4000, diákoknak, nyugdíjasoknak 2000 forint, csoportos kedvezmény minimum tíz jegy vásárlása esetén jár.

És jövőre – a 2009-ben Budaörsön megrendezett első Ifjúsági Europassió Találkozó után – ismét nálunk gyűlnek össze a passiójátékokat rendező települések küldöttei, ezért a jövő évi előadás az Europassió Találkozó miatt is különös jelentőségű lesz. A mintegy 40-45 település küldöttei 16 országból érkeznek Budaörsre, hogy részt vegyenek az Europassió Kongresszuson. Több száz vendégre számítanak. Az Europassió Találkozó (2018. május 31-től június 3-ig) programjában a kongresszuson kívül szerepel az országház megtekintése és fogadás a parlament felsőházában, hajókirándulás Visegrádra és az ottani palotajátékok megtekintése, a német nyelvű Passió és az Úrnapi körmenet és előtte a virágszőnyeg megtekintése Budaörsön. Az Ifjúsági Europassió jelentősége abban rejlik, hogy ez képes kineveli az utódokat. Van olyan külföldi település, ahol már azok a fiatalok jelentik a felnőtt előadás biztos bázisát, akik 2009-ben itt voltak nálunk az először megrendezett Ifjúsági Találkozón.

Minthogy ez a Budaörsi Passió reflektorfénybe kerül majd, szó szerint is mindent megteszünk a fényekért illetve , hogy a korábban megszokott technikai színvonalat is tartani tudjuk és jó hírünket vigyék szerte Európában a tizenöt ország képviselői” – zárta gondolatmenetét Ritter Imre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here