Jövő májusban Europassió találkozó lesz Budaörsön

0
1386

Jövő májusban Europassió találkozó lesz Budaörsön és megrendezik a Kőhegyi Passiót is – ezt Ritter Imre, mint a Budaörsi Passió Színjátszó Egyesület elnöke mondta el néhány napja a leendő statisztáknak tartott tájékoztatón a Friedmann Házban.

A 2018-as Budaörsi Europassió ötlete már 2003-ban felmerült. Jelenleg is egyetlen kétséges pontja van a megvalósításnak: meglesz-e hozzá a szükséges pénzügyi fedezet. „Azt hiszem, a Budaörsi Passió, rendkívüli élményt jelentett mindenkinek, bár, bevallom, vártam is egy kicsit, hogy így lesz”nyilatkozta a Budaörsi Naplónak 2003-ban Ritter Imre, akkor még mint a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, jelenleg a magyar parlament német nemzetiségi szószólója.Így folytatva: „Hiszen ez most valóban az eredeti Budaörsi Passió volt, és az egész Budaörsről szólt, Budaörs múltjáról, tradíciójáról. És bizony nagyon sok embernek, akik évek óta élnek itt, de nem tősgyökeres budaörsiek, tágra nyílt a szeme, hogy városunk múltja milyen értékeket hordoz. Többen nagy elismeréssel beszéltek a német nyelvű előadás színvonaláról. A német nagykövetségtől, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökén keresztül a németországi vendégekig, meglepetéssel gratuláltak hozzá. Ez elsősorban Frigyesi András rendező (aki jelenleg a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója – a szerk.) érdeme, aki nagyon keményen kiállt amellett, hogy meghatározóan olyan színészek legyenek, akik anyanyelvi szinten bírják a németet.  (…) Mi magunk, mint szervezők, három dolgot kértünk a rendezőktől. Az egyik, hogy a Budaörsi Passió szövegét alapul véve egy hagyományos rendezést csináljanak, ahol a színházi technikai eszközöket és módszereket alárendelik magának a szerepnek. Én azt gondolom, ez messzemenően megvalósult, mert felhasználtak mindent, világítást, fényt, vetítést, modern technikát, de úgy, hogy egy sokkal tradíciónálisabb előadás született, mint amilyen a 2000-es volt. A másik kérésünk pedig az volt, hogy nagyobb mértékben vonják be a helyieket. Ezt is elfogadták, hiszen hat-hét szöveget is kapó budaörsi szereplője volt az előadásnak, és nagyon sok statiszta. Illetve, ami nagyon lényeges, hogy a zenei anyag jelentős része a Pro Musica, a Lyra Dalkör és a Werner Alajos egyházi kórus közös munkájából jött létre. A harmadik elvárás is teljesült, hogy ne legyen kettős szereposztás a német és a magyar nyelvű előadások miatt, aminek egyrészt költség oka volt, másrészt pedig a próbákra rendelkezésre álló idő rövidsége is ezt indokolta.”
Akkor azt is megkérdeztük, mennyi időre lett elbúcsúztatva a Passió: „Még 2000-ben abban állapodtunk meg a polgármester úrral, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával, az első Passió előadást kezdeményező Bak Endre Kanonok Alapítvánnyal, hogy háromévente lesz Passió. Tehát legközelebb elvileg 2006-ban lenne. Mivel 2004-ben csatlakozunk az Európai Unióhoz, felmerült a gondolat, hogy ekkor Budaörsön legyen az Euro Passió ifjúsági találkozója. Ennek a lehetőségét még a nyár folyamán tisztázzuk, és ha van realitása, akkor ősszel elkészítenénk egy költségvetést. Utána az önkormányzat döntése, hogy támogatja-e, és ha igen, milyen mértékben. Ehhez természetesen uniós pénzt és Németországból illetve magyarországi forrásokból is szeretnénk támogatást kapni.”

A Budaörsi Passió újraélesztése (amit először Bató László, egykori tanító közel 80 éve írt és mutatott be először) tehát 2000 nyarán azzal indult, hogy a Csíksomlyói Passiót mutatták be a Kőhegyen, majd 2003-ban, 2006-ban, 2009-ben és 2012-ben már az eredeti szövegkönyvet felhasználva került sor az előadásokra. És bár hagyománnyá vált, ezután nem sikerült három évenként megrendezni.

Vajon jövőre, tehát 2018-ban ismét színészek és statiszták lelkes hada népesítheti be a budaörsi Kőhegyet és újra megelevenedhet előttünk Jézus kínszenvedése és kereszthalála, amely a dicsőséges feltámadással teljesedik be? A statisztáknak tartott tájékoztatón az hangzott el, hogy igen. „És nagyon fontos, hogy legyenek statiszták” – mondta Ritter Imre után a másodiknak felszólaló Boros György (a BNNÖ jelenlegi elnöke), hozzátéve, hogy az érettségi időszaka miatt a fiatalok bevonása nehézséget jelenthet, de a megfelelő próbarend betartásával talán sikerül a kettőt összeegyeztetni.

Ritter Imre ismertette az Europassió Találkozó programját is. Több száz vendégre számítanak, akik Európa számos, passiót játszó településéről érkeznek, és 2018. május 31-től június 3-ig maradnak majd Budaörsön. Országjárást is szerveznek nekik, így elviszik őket az Országházba, Visegrádra, a budaörsi városházán kongresszuson vesznek majd részt és a június 2-i Passió előadás előtt természetesen megismerkednek Budaörs nevezetességeivel is.

A Budaörsi Passió kiemelt támogatója Budaörs Város Önkormányzata, szervezője pedig Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here