Rendhagyó konferencia „tanodás” módra…

0
1127

– avagy a Budaörsi Tanoda sikerének titka

A Budaörsi Tanoda vezetője, Lakatos György és Nyírgyulaj község tanodásai tartottak szakmai fórumot az érdeklődőknek tegnap a PostART-on. Aki a meghívó alapján száraz beszédekre és beszámolókra számított, annak – habitustól függően – örülnie vagy csalódnia kellett, mert a találkozón egy érdekes világba csöppentünk, ahol az érzések és a közvetlen tapasztalások jelentik a megismerési folyamatot.

Lakatos György

A Budaörsi Tanodát országszerte ismerik, mert heti rendszerességgel járnak Magyarország elmaradottabb területeire, hogy foglalkozzanak a fiatalokkal, hogy olyan élet lehetőségeit mutassák be az ott élőknek, amellyel környezetükben egyébként nem találkoznának.

„Budaörs Magyarország oázisa” – mondta bevezetőjében Lakatos György, a Budaörsi Tanoda megbízott vezetője és ez alatt azt értette, hogy nemcsak politikailag, hanem kulturálisan és az oktatás terén is eltér az ország többi részétől. Így itt természetes, hogy a szakmai nap sem mindennapi keretek között zajlott.

Vágo Csaba

Ezt a polgármesteri hivatal kabinetvezetője, Vágó Csaba is alátámasztotta azzal, hogy közölte, a budaörsi rendezvényekre látogatók szerint „itt a szabadság levegője áthat mindent.” A Budaörsi Tanodánál tett látogatásairól Vágó Csaba ezt állította: „Örömmel jövök le és büszkén megyek el.” Örömmel jön le, mert mindig nagyon jó hangulat van, és büszke, hogy e mellé remek szakmai munka társul, s hogy ennek létrejöttében Budaörs Város Önkormányzatának része van, mert „olyan segítő szándékú embereknek adott lehetőséget, akiknek a munkájában úgy vehet részt leginkább, ha háttérben marad és hagyja őket dolgozni – ezt hívják autonómiának”- fogalmazott a kabinetvezető.

A bevezető felszólalások után egy olyan interaktív foglalkozás kezdődött, mely egyszerre volt fejlesztő és érzékenyítő. Fejlesztő, mert a páros feladat során a pár egyik tagjának bemutatkozását a másik tagnak kellett visszamondania, mintegy szövegértési feladatként, a lényeget kiszűrve, másrészt érzékenyítő, hiszen az egyéni sorsokba való betekintés empátiát ébresztő, főleg, ha még egy török-kurd srác is beszél a törökországi kurd nemzet elnyomatásáról.

Az igazi műhelymunka pedig az a tapasztalatcsere volt, melyre már a PostART udvarán került sor a segítők beszámolóiból, amelyet Lakatos György egy kis játékkal tett még érthetőbbé. Ezt követően minden résztvevő kitöltött egy tesztet, amely azt leplezte le, mennyit tudunk a cigány népről, és ezzel együtt Gyuri tájékoztatót tartott arról, hogy az előítéletek elfogadása – a pozitív és a negatív egyaránt – nem tesz jót.

Barkaszi Judit

Barkaszi Judit Nyírgyulaj önkormányzatának jegyzője arról tartott előadást, milyen az általa működtetett nyírgyulaji oktató-szolgáltató civil egyesület élete és hogy ebben milyen szerepe van a Budaörsi Tanodának. Még 2007-ben indultak, amelyet – a budaörsi szellemiséghez hasonlóan – szabad légkör jellemez, de pénzbeli segítséget nem tud nyújtani a község vezetése, pénzt zömmel pályázatok útján szereznek. Az egyesület tulajdonában van egy kemping, amit gyermekek nyári táboroztatására használnak. A feladat nagyon nehéznek bizonyult számukra az első időszakban, így amikor Lakatos György szakmai vezetőként odament dolgozni, és jelezte a hiányosságokat, örömmel fogadták húszéves tapasztalatát. Meghívták családostul, és amikor ott töltötték a nyár nagy részét, hozzáértéssel, programszervezéssel segítették a nyírgyulajiakat. Barkaszi Judit elmondása szerint mindannyian azért dolgoznak, hogy az ott élők, de legalább a gyerekek, elégedettek legyenek. Mára kialakult az igény a középiskolás korosztály körében egy ifiklubra is, ahol a szabadidejüket eltölthetik, anélkül, hogy be kellene utazniuk valamelyik nagyvárosba. Ezen kívül pedig a nyírgyulaji példát látva a környező településeken is megindult egy pozitív folyama, melyhez immár ők nyújtanak segítséget.

A bemutató program részeként a Budaörsi Tanoda munkatársai meghívták ebédre a résztvevőket a Szertár kávézóba, majd délután a Templom tér 15. szám alatt lévő tanulószobát mutatták meg, ahol ezalatt a korrepetálás zavartalanul folyt.

A tanodában

A nap záró eseménye a városházán, Demszky Gábor „Itthon a világvégén” című fotókiállításának a megnyitója volt, ahol  tanodások, azaz a Romano Glaszo – Emberi Hang Népzenei Csoport is fellépett és a képek témájához tökéletes zenei aláfestést adott.

Kapcsolódó cikkeink: ITT és ITT érhetőek el. A tanoda új programjáról pedig ITT írtunk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here