Home Online Újság Városháza A Budaörsi Egészségügyi Központ orvosai: dr. Márkus László

A Budaörsi Egészségügyi Központ orvosai: dr. Márkus László

0
5867

Dr. Márkus szerint Budaörsön dolgozni öröm

 A Budaörsi Egészségügyi Központban gyógyító orvosokat bemutató sorozatunkban ezúttal dr. Márkus László szülész-nőgyógyász szakorvossal beszélgetünk. Szó esik pozitív életélményekről és tapintatról, a szűrővizsgálatok és az oltások jelentőségéről, az egynapos sebészet keretében végezhető műtétekről és arról is, milyen segítségre számíthatnak a változó korba érkező nők.

Kezdettől fogva világos volt, hogy orvosként a szülészet-nőgyógyászat szakirányt fogja választani?

Amikor elkezdtem az egyetemet, abszolút ködös volt, hogy mi lesz ennek az egésznek a vége. Aztán volt egy egyhetes bentlakásos szülészeti gyakorlat, ami mély benyomást tesz nagyon sok medikusra. Rám olyan mélyet tett, hogy úgy döntöttem, ezt választom. Ez egy nagyon sokoldalú szakma, nagyon sok pozitív életesemény és életélmény kapcsolódik hozzá.

 A születés csodálatos dolog, ugyanakkor a nőgyógyászat kényes szakma, hiszen intim vizsgálatokat foglal magában.

Amikor az ember ezt a pályát választja, folyamatosan szem előtt kell tartania, hogy a legmélyebb intim szférába lép be és avatkozik be. Tehát minden egyes lépés, minden egyes közlés, minden egyes találkozás ennek kell, hogy alárendelve legyen, enélkül nem lehet sikeres és hatékony nőgyógyászatot művelni. Figyelembe kell venni a szégyenérzetet, a diszkréciót és természetesen az önrendelkezést. Ez az alfája a nőgyógyászatnak.

Mi a szerepe az egészséges életmódnak, a megelőzésnek, a szűrővizsgálatoknak, oltásoknak a nőgyógyászatban?

Az orvosi tevékenység akkor a leghatékonyabb, ha vagy egészséges emberek betegségmegelőzésére koncentrál elsősorban, vagy pedig a betegségek korai fázisban való felismerésére és maradéktalan gyógyítására. Közismert, hogy az előrehaladott betegségek gyógyításával, különösen a daganatos betegségek területén, komoly problémáink vannak. Akkor már sokszor nem is a gyógyítás, hanem az élet hosszabb-rövidebb ideig tartó meghosszabbítása a cél. A szűréssel, a megelőzéssel viszont teljes életet, száz százalékos életminőséget lehet garantálni. A tanácsadás, a nőgyógyászati szűrővizsgálat – és nemcsak a rákszűrés, hanem a komplex szűrés – nélkülözhetetlen és rendkívül fontos! Az aktív megelőzésben az utóbbi időben a nőgyógyászatban is nagyon fontos szerepet játszanak a védőoltások. Például a méhnyakrák, a hüvelyrák, a szeméremtestrák megelőzésében, amelyekről manapság már közismert, hogy vírusbetegségek. Léteznek rendkívül hatékony, mindenki számára elérhető védőoltások, amikkel meg lehet előzni ezeket a betegségeket.

Ön több helyen is rendel, és németországi munkatapasztalata is van. Mi motiválta, hogy a Budaörsi Egészségügyi Központban szakrendelést és műtéteket vállaljon?

A budaörsi intézetnek rendkívül jó híre van o Budaörsi Egészségügyi Központrszágosan. Úttörő tevékenységet folytató vállalkozás, nagyon komoly szakembereket sikerült toboroznia, akik nagyon magas színvonalon űzik a szakmájukat. Inspiráció is ebbe a társaságba bekerülni, mert az elvárások rendkívül magasak. Budaörs és környéke nagy általánosságban egy jól polgárosult, felvilágosult, egészségorientált társadalom, ahol odafigyeléssel és megfelelő szakmai hozzáállással nagyon szép eredményeket lehet elérni. Amióta itt dolgozom, második éve, a közvetlen munkatársakról is nagyon jó tapasztalatokat szereztem. Az is fontos számomra, hogy Budaörsön a nőgyógyászati szakrendelőben nagyon jók a lehetőségek az ultrahangi diagnosztikára. Több új generációs készülékünk van, magam is nagyon szívesen és nagy számban végzek ultrahangvizsgálatokat. Komplex nőgyógyászati vizsgálat keretében is, illetve más kollégák által kezdeményezett vizsgálatok részeként.

Műtéteket is végez az egynapos sebészeti részlegen. Milyen nőgyógyászati műtétek végezhetők nappali ellátás keretében?

Nagyon széles a spektrum, a nőgyógyászati beavatkozások nagy része egynapos keretek között kivitelezhető. Említeném itt elsősorban az endoszkópos beavatkozásokat és a laparoszkópiát, a hasi tükrözést, ami részben diagnosztikus, részben terápiás jellegű. A petefészekciszta-eltávolítástól elkezdve a meddőségi kivizsgáláson keresztül a krónikus hasi fájdalmak kezeléséig nagyon sok olyan állapot van, amit prímán lehet ilyen formában diagnosztizálni és kezelni. Ide sorolhatók még a hüvelyi beavatkozások, a vérzészavarok kezelése, a méhtükrözés, a különböző hüvelyfali süllyedéses kórképek kezelése: ezek szintén nem okvetlenül igényelnek kórházi ellátást. Az egynapos sebészet óriási előnye, hogy a páciens a saját, megszokott környezetéből csak nagyon rövid időre kerül ki, ami a lábadozás szempontjából előny. A vizsgálatok széles körben igazolták, hogy a kórházi ellátás, a kórházi felügyelet csak bizonyos súlyos, nagy beavatkozást igénylő esetekben jelent előnyt. Minden egyéb esetben a saját környezet, a minél előbbi mobilizáció előnyösen hat a gyógyulásra. Nem beszélve a pszichés hatásokról, a komfortérzetről, hogy valaki néhány óra intézeti bent tartózkodás után gyakorlatilag teljesen frissen, éberen haza tud menni, és otthon tudja folytatni az életét.

Az egynapos részlegen összeszokott csapat dolgozik?

Az egynapos műtétek kritériumai, tehát hogy kinél lehet ilyen beavatkozást elvégezni, meglehetősen szigorúak. Ez nagyon jó együttműködést kíván egyrészt az altatóorvos és az operatőr, másrészt a műtéti team egyes tagjai között. Budaörsön ez adott. Itt nagy rutinnal rendelkező, elismert erők dolgoznak, akik sokszor félszavakból megértik egymást. Rendkívül hatékonyan, nagy biztonsággal tudjuk ezeket a beavatkozásokat elvégezni.

Az Ön egyik fő érdeklődési területe a menopauzális medicina. A változó kor nem könnyű időszak.

Több mint húsz éve foglalkozom ezzel a területtel, ami abból a felismerésből táplálkozik, hogy a női élet egyes szakaszainak a jelentősége az utóbbi évtizedekben teljesen megváltozott. Míg ezelőtt negyven-ötven évvel egy menopauzába érkező nő tulajdonképpen az élete lezárására készült, kimondva vagy kimondatlanul, manapság az ő esetükben a legaktívabb, nagyon komoly perspektívák előtt álló generációról van szó. A biológiai változásoknak egy része azonban független ezektől a társadalmi jelenségektől, változatlanul fennáll és fenyeget. Erre valamiféle orvosi választ kell adni. Az utóbbi években nagyon jó eszközöket kaptunk ahhoz a kivizsgálás terén és terápiás oldalról is, hogy a változó kor kapcsán megsokasodó betegségek, illetve az esetlegesen romló életminőség tekintetében segíteni tudjuk a nőket. Legszámosabban ehhez a korosztályhoz tartoznak a pácienseink; látjuk azokat a hallatlan elvárásokat, amiket velük szemben támasztanak. Nagy örömmel segítjük őket a magunk eszközeivel.

Milyen megoldások állnak rendelkezésre?

Ha a hormonterápiát említem, mondhatják, hogy ez már egy több évtizedes téma. Lényegében így is van, ez a gyógymód az Egyesült Államokban már az 1940-es, ’50-es évektől felfutó pályát mutatott. Azután fókuszba került, és nagyon sok kritika is érte. Azonban létezik egy határozott szakmai állásfoglalás, és az én privát véleményem is ugyanez: a megfelelő gondossággal, megfelelő kivizsgálás után alkalmazott hormonterápia rendkívül pozitív hatású a változó kori problémák kezelésében. A betegségmegelőzésben is, az életminőség javításában is. Emellett szerteágazó életmódbeli, mozgásterápiás, fizioterápiás, dietetikai konzekvenciái is vannak a kérdéskörnek. A menopauzális medicina tehát messze túlmutat az egyszerű gyógyszeres kezeléseken. Én magam is nagyon szívesen alkalmazok alternatív gyógymódokat, például gyógynövény-terápiát, gyógyteákat. Ezekre nagyon fogékonyak a páciensek.

Névjegy

Dr. Márkus László szülész-nőgyógyász

1989-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen cum laude minősítéssel. 1993-ban szereztem szakvizsga-bizonyítványt szülészet-nőgyógyászatból kiváló minősítéssel. 1992 óta rendelkezem szülészet-nőgyógyászati ultrahangvizsgálói licensszel, 2017-ben ugyanebből államilag elismert vizsgát is tettem. 

2005 óta igazságügyi orvosszakértőként is dolgozom. 2008-ban jogi szakokleveles orvosi szakvizsgát tettem. Felsőfokú német és angol nyelvvizsgával rendelkezem. 

Magyarországon több kórházban: Salgótarjánban, Balassagyarmaton, Hatvanban dolgoztam, illetve dolgozom. Emellett egy évig Németországban főorvosként gyógyítottam.

A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara tagja vagyok. Tag vagyok továbbá a Magyar Nőorvos Társaságban, a Magyar Szülészet-nőgyógyászati Ultrahang Társaságban, a Magyar Nőgyógyászati Endoszkópos Társaságban.

A szülészet-nőgyógyászaton belül érdeklődési köröm elsősorban az ultrahang-diagnosztika, az endoszkópia, valamint a menopauzális medicina, és az igazságügyi szakértői tevékenységet is aktívan végzem. Kb. 15 nemzetközi és hazai cikket, valamint 125 szakmai előadást jegyzek társszerzőként vagy teljes egészében.

2017 májusától dolgozom szerződéssel a Budaörsi Egészségügyi Központban. Szakmai hitvallásom a pácienscentrikus, a hozzám fordulók érdekeit és méltóságát minden körülmények között szem előtt tartó orvoslás.

Írta: Révész Gábor

Soroztunk korábbi cikkei ITT és ITT érhetők el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here