Magas a betörések aránya a budapesti agglomerációban

0
1244

Már mindenki számára elérhető az az online rendszer, amivel bárki megtekintheti Magyarország régióinak közbiztonsági állapotát. Az online applikáció hasznos lehet azok számára, akik saját lakhelyük bűnözési adatait szeretnék lekérdezni, vagy egy biztonságosabb, élhetőbb környéket keresnek maguknak áttelepülés céljából. A PRE-STAT rendszer használatához pedig csupán egy ingyenes, Ügyfélkapus regisztrációra van szükségünk. A prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár területi elemzővel és Diagram összeállítóval is rendelkezik, így egyszerűbbé téve a kalkulálást.

A területelemzőben megtaláljuk Magyarország térképét, ahol regionális szinten, megyék szerint, járások szerint vagy akár települések szerint is lekérdezhetjük a bűnözési szintet. A terület kiválasztása után abszolút értékre és relatív értékre is kérhetjük a kimutatásokat. Egy-egy kattintással megtekinthetjük az összes elkövetett bűncselekményt, a kiemelt bűncselekményt, a közterületen elkövetett bűncselekményeket, a csalásokat, a cserbenhagyásokat, az embercsempészetet és az emberölések számát is. Az adatokat 2010-től kérhetjük le évekre vagy hónapokra bontva, vagy akár két meghatározott időintervallum mérlege alapján. Így pedig megkapjuk a különböző érdekes eredményeket, amelyek legtöbbjében a budapesti agglomerációban tapasztalhatóak félelmetes adatok.

Magas a 100.000 lakosra jutó összes elkövetett bűncselekmény száma

A hivatalos adatok alapján lekérdezett statisztika szerint tehát 2017-ben, a 100 000 főre jutó, arányosan kiszámolt bűncselekmények száma, a budapesti kerületekben a legkritikusabb. Az arányosított szám ugyanis a lakosság számához mérten, relatívan adja ki az adott terület közbiztonsági adatait, így Budapesten 100 000 emberre 2067 bűncselekmény jutott  tavaly. Ilyen szempontból pedig Komárom-Esztergom bizonyult a legbiztonságosabb megyének, ahol ez a szám 833 volt, a dobogó második helyét közbiztonsági tekintetben Hajdú-Bihar megye érte el 880-nal, még a második legrosszabb eredményt Budapest után Heves megyében mérték 1594-gyel.

Bár az előző évekhez képest mérséklődtek a számok, a főváros után a budapesti agglomerációban a legkedvezőtlenebbek az adatok. Itt 2012-ben a 100 000 főre jutó bűnesetek száma elérte a 6545-öt. Azonban a legutóbbi évben bejegyzett, több mint 36 300 bűneset sem ad még mindig okot arra, hogy családunkat és értékeinket biztonságban tudhassuk a fővárosban. Arra azonban szerencsére számtalan megoldás létezik, hogy megóvhassuk őket.

Budaörs a lakásbetörések számát tekintve a középmezőnyben található. Itt 100 000 lakásra vetítve a lakásbetörések száma 2017-ben 267 volt.

Így védjük meg értékeinket Budapesten

Noha a bűnözések száma kimagasló a főváros területén, nem kell pánikba esnünk. Otthonunkat, értékeinket és szeretteinket is biztonságba tudhatjuk a legmodernebb felszerelésekkel és eszközökkel. A különböző riasztó rendszerek, a zárszerkezetek, az önvédelmi tanfolyamok és az éjjel is látó kamerák mind gondoskodnak a testi épségünkről és az értékeink megóvásáról. Lakásunkban és házunkban pedig érdemes a pótolhatatlan értékeket, nemesfémeket, értékpapírokat és a készpénzt is olyan biztonságos helyen tárolni mint a faliszéfek vagy a páncélszekrények melyek biztonságos védelmet nyújtanak még betörések és besurranások esetén is.

Forrás: Saffort széfek

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here