Az egynapos sebészet már megújult

0
1905

Zajlik a budaörsi rendelőintézet épületének korszerűsítése, az átalakítások miatt ugyanakkor egyetlen szakrendelés sem marad el. A szokásos nyári leállást követően augusztus végén a rendelő egynapos sebészeti részlege is újra kinyitott. Az ott folyó munkáról dr. Gamal Eldin Mohamedet, a Budaörsi Egészségügyi Központ orvos igazgatóját, az egynapos sebészet vezetőjét kérdeztük.

 

Professzor úr! Milyen kihasználtsággal működik a budaörsi egynapos sebészet?

Büszkén jelenthetem, hogy részlegünk gyakorlatilag teljes gőzzel üzemel. Közel háromezer műtétet végzünk évente, és nem csupán kisműtéteket. Ez nagy szó, hiszen magánüzemeltetőként kapacitáskorlát vonatkozik ránk, vagyis csak meghatározott számú műtéthez vehetünk igénybe állami finanszírozást. A maradék kapacitást olyan beavatkozásokkal sikerül feltöltenünk, amikért a páciensek készek fizetni. Ez a munka persze szigorúan elkülönül az államilag finanszírozott tevékenységektől.

Melyek a főbb szakmák, illetve beavatkozástípusok?

Az általános sebészeti műtétek (sérv, epekő), ortopédiai beavatkozások (váll, láb, térd), kézsebészeti, érsebészeti műtétek, nőgyógyászati kisműtétek és laparoszkópos beavatkozások, urológiai, proktológiai és fül-orr-gégészeti műtétek mellett jelentős a szemészeti beavatkozások (szürkehályog-műtétek) száma. A közeljövőben tervezzük a gyereksebészet felvételét tevékenységeink közé.

Milyen előnyei vannak az egynapos sebészeti ellátásnak a kórházban elvégzett műtétekhez képest?

Az egynapos sebészeti beavatkozás minimálisan invazív, más szóval a lehető legkisebb roncsolással jár. Definíció szerint 24 órán belül kell a pácienst otthonába bocsátanunk, de az esetek 97 százalékában ez az idő 12, sőt számos esetben mindössze 6 óra, vagyis nappali sebészetként működünk. Egyéni alkalmatlanság miatt csupán a jelentkezők 1-2 százalékát kell visszautasítanunk és bentfekvéses kórházi körülmények közé küldenünk. Kivizsgálási és szűrési protokollunk igen hatékony, a kötelező kórházi háttér igénybevételére tízezerből kettő esetben volt szükség. 24 órán belül tízezerből egy műtött páciens tért vissza panasszal, az újraműtések száma pedig az elmúlt évben nulla volt, magyarán műtéti szövődmény egyáltalán nem fordult elő nálunk, ahogy egyébként kórházi fertőzés sem. Ilyen mutatók mellett nem csoda, hogy aki egészségi állapota szerint alkalmas rá, az egynapos sebészetet választja a kórházi kezelés helyett. Az egynapos ellátási forma végső soron szervezési, betegbiztonsági, minőségbiztosítási és költséghatékonysági szempontból is előnyösebb a kórházi ápolásnál.

Szubjektív előnyökről is szokás beszélni.

És ezeket nem lehet eléggé hangsúlyozni. A gyors felépülés szempontjából nagyon fontos, hogy az operált személy a lehető leghamarabb visszakerüljön megszokott környezetébe, kezében tudja sorsát, ne szokja meg a kórházi létezéssel óhatatlanul együtt járó lelki kiszolgáltatottságot. Az egynapos ellátás során különös súlyt fektetünk a páciensek alapos tájékoztatására és pszichológiai felkészítésére.

Minek köszönheti a budaörsi egynapos sebészet, hogy országosan is a legjobbak között tartják számon?

Mindenekelőtt helyzeti előnnyel indultunk: kollégáimmal az 1990-es évek végén alapítottuk meg a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaságot, ezt követően a budaörsi egynapos sebészet 2003-ban nyitott meg, elsőként az országban. Úttörő munkát végeztünk. A szakmai fejlődés azóta is folyamatos az intézményben: lépést tartunk a nemzetközi trendekkel, operáló orvosaink elsajátítják a legkorszerűbb műtéti technikákat. Részt veszünk a szakmai ajánlások és irányelvek kidolgozásában és sztenderdizálásában, újabb beavatkozástípusok bevonását szorgalmazzuk az egynapos ellátási körbe. Szakmai tekintélyünket mutatja, hogy dr. Janecskó Mária professzor asszonnyal tagjai vagyunk az Egészségügyi Szakmai Kollégium egynapos sebészeti tagozatának.

Szakmai szempontból mennyiben kíván eltérő megközelítést az egynapos sebészeti ellátás?

Az egynapos ellátásban az átfutás gyors, valódi csapatmunkára van szükség. Maga a műtéti beavatkozás csupán a folyamat 10-15 százalékát teszi ki, amit a beteg rendszerint altatásban tölt; a munka zömét a szakszerű műtét előtti és utáni ellátás, valamint a gyors rehabilitáció adja. Felértékelődik a jó protokollok és a folyamatban részt vevők szerepe, például a magasan képzett perioperatív asszisztenseké és az altató szakorvosoké. Ezzel az eltérő szereposztással a konzervatív szakmai közvélemény egy része bizony nehezen barátkozik meg, de a nálunk operáló kiváló, gyakran nemzetközi tapasztalataikat hasznosító orvosok nyitottak az újdonságokra, hiszen az egynapos sebészeti ellátási forma számukra is sok sikerélményt tartogat.

Írta: Révész Gábor

 

Mit lehet így műteni?

A magyar beavatkozási lista jelenleg 283 különféle operációt sorol az egynapos ellátás keretében végezhető műtétek körébe. 2017-ben Magyarországon mintegy 260 ezer műtétet végeztek el az egynapos sebészetek, ami jelentős növekedés a megelőző időszakhoz képest, de az összes elvégzett műtétnek egyelőre kevesebb mint 20 százaléka, miközben a nemzetközi tapasztalatok szerint az arány akár 60 százalék is lehet.

Kinek ajánljuk?

Nem tartoznak a közfinanszírozott beavatkozások közé, mégis keresettek a budaörsi egynapos sebészeten végzett helyreállító és plasztikai sebészeti műtétek, epekőműtétek, valamint egyes ortopédiai és proktológiai beavatkozások. A szakszerű, gyors, várakozás- és hálapénzmentes, tervezett időpontban végrehajtható műtét megtérülő befektetés azok számára, akik nem szeretnének hosszabb időre kiesni a munkából és családjuk életéből.