Iskolai bemutatókkal és zenével az előítéletek ellen

0
745

Miben más a budaörsi romák helyzete az ország más részein élő romákéval szemben? Milyen problémákkal kell megküzdeniük? Mit tesznek az előítéletek lerombolásáért? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ Lakatos György, a Budaörsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, aki egyben a Budaörsi Tanoda vezetője is.

„Részben ugyanazok a problémái a városunkban élő romáknak, hiszen az előítéletesség, a kirekesztés, a munkanélküliség, a lakhatási helyzet ugyanúgy érinti a Budaörsön élő cigányokat, mint ahogy az összes többi cigányt Magyarországon” – szögezte le Lakatos György. Majd hozzátette, hogy városunkban a szociális helyzet, a munkalehetőség és az önkormányzat hozzáállása is nagyban különbözik, azaz sokkal kedvezőbb az ország más területein tapasztalható viszonyokhoz képest.

A kisebbségi önkormányzatoknak két fő feladata van: az egyik a kulturális autonómia, a másik pedig az érdekképviselet. Mindkét terület igen színes és szerteágazó, ide tartozik például az előítéletesség ellen való fellépés is, ezért működtetik azt a programot, amelynek keretében a budaörsi iskolákat is felkeresik.

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy minél kisebb korban keressük meg a gyerekeket, és elkezdjük megismertetni velük a cigány kultúrát és különféle aspektusait” – mondta a képviselő. A programban részt vevő gyerekek bepillantást nyerhetnek a népzene és a néptánc művészetébe, valamint fotókiállításon is részt vehetnek, amelyen olyan ismert roma művészeket, sportolókat mutatnak be, akik már nemzetközi szinten is nagy sikereket, eredményeket értek el. A Budaörsi Tanodában létrehoztak egy zenekart is, amelyben roma és nem roma gyerekek együtt muzsikálnak és énekelnek. Az együttesnek egyelőre még nincs neve, a gyerekekre bízták, hogy találják meg, ami a leginkább hozzájuk illik. Az érdeklődők meghallgathatják őket a májusi Budaörs Fesztiválon.

Az iskolalátogatásokon sokszor tapasztalják a programban résztvevők, hogy már a gyermekekben is el vannak ültetve az előítéletek, hiszen a szüleiktől tanulják azokat. Ráadásul a kicsik nem is gondolkoznak sokat, hanem ki is mondják az ilyen jellegű gondolataikat. A Budaörsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és az iskolák is azért dolgoznak, hogy ezeket és az általuk okozott kárt a lehető legkisebbre redukálják.

(Forrás: a Budaörsi Városi Televízió április 3-ai Városi Magazin című műsora, 11 perc 10-től: http://bvtv.hu/archivum/2017/2017-04-03-varosi-magazin.html)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here