Őszibarackfát ültettek a Budaörsi Mákszem Óvodában a gyerekek

0
169

A Budaörsi Mákszem Óvodában fát ültettek a múlt héten a gyerekek, miután a Budaörsi Gazdakör megajándékozta őket három őszibarack facsemetével. A három különböző fajtájú őszibarack fa helyét körültekintően választották ki az óvoda dolgozói, hogy a későbbiekben nemcsak a gyümölcseivel, hanem árnyas lombkoronájával is a gyerekek örömét szolgálhassa. 

A Gazdakör programjáról az őszibarack fák Budaörsre való visszatelepítéséről már többször írtunk, egyebek között az évente megrendezett (tavalyi cikkünk ITT olvasható, idén a járvány miatt elmaradt) Őszibarack Nap kapcsán. Ebbe a programba kapcsolódott be most a Mákszem Óvoda.

Budaörs régen híres volt az őszibarackról, aminek a termesztése a 19 század végén a filoxéra fertőzés következtében bekövetkező szőlőpusztulás után terjedt el. A budaörsi gazdák ne csak az országban értékesítették, hanem Európa jelentős részébe is exportálták. Termesztésének és exportálásának szorgalmazója és elősegítője a budapesti Lenz József kereskedelmi tanácsos és nagykereskedő volt, aki a Gyümölcs-, Zöldség- és Élelmiszerkereskedők Országos Egyesületének és a Gyümölcsexportőrök és Importőrök Egyesületének elnöke is volt. Ő 1937-ben hűtőházat építtetett a budaörsi vonatállomáson, amelynek homlokzatára a „Barackos Madonna” tondó (kör formájú dombormű) is felkerült.

Írta: C. Beatrix