Őszibarack nap volt a Közösségi házban

0
646

Tegnap immár negyedik alkalommal rendezte meg az Őszibarack napot a Budaörsi Gazdakör, a Nőgyár és a Budaörsi Lakótelepért Egyesület közösen. A Budaörsi Gazdakör egyik célja ugyanis, hogy a régi ízeket visszahozzák a mindennapokba, s különösen a zamatos és illatos budaörsi őszibarackot. A Közösségi Házban megrendezett gasztronómiai és kulturális eseményen olyan finomságokat is meg lehetett kóstolni, melyek az igazi budaörsi barackból készültek és ezúttal is kiosztottak néhány barackfa csemetét.

Az esemény bevezetőjében Major Edit, a rendezvény háziasszonya ismertette a jelen lévőkkel az őszibarack történelmét. Őshazájának Perzsiát, újabb kutatások szerint inkább Kínát tartják. Európában a kereszténységgel terjedt el, először Itália és Franciaország területén, ahol kedvező volt számára az éghajlat, kolostorokban termesztették és nemesítették, innen terjedt el Európa többi országába. A XIX. század végén a filoxéra fertőzés következtében bekövetkező szőlőpusztulás után Budaörsön a XX. század első felében az őszibarack termesztés terjedt el és vált híressé nem csak az országban, hanem Európa jelentős részébe is exportálták. Termesztésének és exportálásának szorgalmazója és elősegítője a budapesti Lenz József kereskedelmi tanácsos és nagykereskedő, aki  a Gyümölcs-, Zöldség- és Élelmiszerkereskedők Országos Egyesületének és a Gyümölcsexportőrök és Importőrök Egyesületének elnöke is volt. Ő 1937-ben hűtőházat építtetett a budaörsi pályaudvaron, amelynek homlokzatára a „Barackos Madonna” tondó (kör formájú dombormű) is felkerült.

A kulturális műsort a Budaörsi Szélrózsa Néptáncegyüttes népének csoportja szolgáltatta, Zobor vidéki dudanótákat adtak elő. Felkészítő tanáruk Kovács Katalin népdalénekes.

Ezt követően Kisberk Balázs, a Budaörsi Gazdakör elnöke szólalt fel. Elmondta, hogy a Gazdakör céljainak egyike, hogy a budaörsi barackot ismét elterjessze Budaörsön. Évente általában két alkalommal szoktak  barackfa csemetéket kiosztani. Az elmúlt öt évben a Budaörsi Gazdakör több, mint száz fát adott a budaörsi lakosságnak, annak érdekében, hogy az őszibarack a hagyományokhoz híven ismét szerepet kapjon Budaörs életében. A korábban szétosztott barackfák már teremnek, és a Gazdakörnek is van egy ültetvénye. A rendezvényen megkóstolható volt az ezekből készült lekvár, befőtt és pálinka. A gazdapiacon is megjelent, van igény a budaörsi barackra, érdemes lenne megmenteni. A korábbi évek eredménye, hogy a budaörsi baracknak mind a tizenhat fajtája bekerült a Pest Megyei Értéktárba. A tavalyi legnagyobb eredmény pedig az volt, hogy országos oltalom alá is került. Ezzel megakadályozható, hogy nem budaörsi barackot ilyen névvel áruljanak. Jelenleg azon dolgoznak a Gazdakör tagjai, hogy európai uniós védettséget szerezzenek számára. Ezen kívül egyeztetések zajlanak az agrárminisztériummal annak érdekében, hogy Budaörs legyen az őszibarack fővárosa. Annak ellenére, hogy vannak az országban nagyobb termőtájak, azonban a budaörsi barack történeti jelentősége okán, a múlt tisztelete érdekében megérdemelné ezt a címet.

 

Végül kiosztották a konténeres barackfa csemetéket, és a jelen lévők ellepték a szendvicsekkel, süteményekkel és egyéb finomságokkal megrakott asztalokat.