Nők Iránban – Sári Ruth fotókiállítása a városházán

0
1123

Július 24-én, meleg nyári estén tartották Sári Ruth idei második kiállításmegnyitóját a budaörsi városházán, ahol a fotós iráni utazásának képeit tekinthették meg az érdeklődők.

 

A megnyitón megjelenteket Géczy-Gaál Szilvia, a budaörsi polgármesteri hivatal kulturális ügyintézője köszöntötte, majd az est hangulatát egy rövid zenés, énekes és táncos előadás alapozta meg: egy hölgy tradicionális öltözetben, különleges koreográfiával mutatta be “A szeretet útja” című klasszikus perzsa éneket. Az előadás az ő felajánlása volt, mivel a kiállítás hozzá közel álló témája miatt szeretett volna hozzájárulni az eseményhez.

Csak amikor a miénktől eltérő kultúrájú emberekkel találkozunk, akkor ébredünk rá, hogy milyenek is tulajdon szokásaink, vélekedésünk” – kezdte egy George Orwell idézettel a megnyitót Sári Ruth (aki a fenti képen piros ruhában látható), majd elmesélte, hogy öt barátnőjével vett részt az iráni utazáson, ahol  az ott élők életébe és mindennapjaiba láthattak bele.

Annyira nyíltak az emberek, annyira tárt karral üdvözöltek minket” – emelte ki, hozzátéve, hogy minden településen, idősek és fiatalok egyaránt barátsággal fogadták őket, és ismeretlenül is meginvitálták őket egy-egy üdítőre és beszélgetésre a saját kertjükbe.

„A nők pedig gyönyörűek, szépek. Amikor hazajöttem, rögtön tudtam, hogy a kiállításom a nőkről fog szólni, akik az előírásoknak megfelelően mehetnek csak ki az utcára (…), és próbálkoznak szépek lenni. Amikor végignézzük ezeket a képeket, azt szeretném átadni, hogy milyen gyönyörűek még akkor is, amikor az élet ott kicsit más, mint itt” – hangsúlyozta.

Ugyanakkor nemcsak a vidámság és boldogság van Iránban jelen, hiszen Ruth közvetlen szemtanúja volt annak is, milyen szigorú szabályok szerint kell élniük az embereknek: például látta, hogy a rendőrök elkobozták pár zenélő fiatal gitárját, akik csak szórakozni és énekelni szerettek volna. Az eset után beszélgetett a fiatalokkal és a lelkére kötötték, hogy ezt is adja tovább, hiszen ez is Irán, ahol nagyon kemény előírások vannak, amik alól senki nem mentesül. A nők számára kötelező ruhadarabokról (mint például a csadorról (hosszú fekete lepel), a shaylaról (sál) vagy a hidjabról (fejkendő), valamint a nők és a férfiak számára előírt viselkedési normákról tájékoztatókat olvashatnak az érdeklődők a kiállításon. Sári Ruth leszögezte, hogy a nehézségek ellenére nagy élmény volt számára az iráni út, és azt tervezi, hogy visszatér még, és akkor már nemcsak nevető embereket fog fotózni.

Ruth közel 40 évvel ezelőtt költözött Magyarországra az NDK-ból, több mint húsz éve él Budaörsön. Volt kollégiumi nevelő tanár,  tolmács, fordító, idegenvezető és gimnáziumi tanár az Illyésben. Lételeme az utazás és a fényképezés, fotóit a www.ruthsari.com  honlapon is meg lehet tekinteni. Budaörsön már több kiállítása is volt a városházán és a PostART-on is: az Észak-Koreában készített képei bemutatójáról ITT, a tibeti képeiről pedig ITT írtunk.

A Nők Iránban című kiállítás 2018. augusztus 17-éig tekinthető meg a városházán.

Képes a megnyitóról: