Ne fűts hulladékkal – őszi felvonás

0
1153

Hosszabb szünet után, az újabb fűtési szezon kezdetével ismét összeültek annak a civil szerveződésnek a kezdeményezői, akik ez év januárjában elindították Budaörsön a „Ne fűts hulladékkal!” mozgalmat. Ezúttal meghívott vendégek az önkormányzati képviselő-jelöltek voltak, akiket nyílt közös beszélgetésre invitáltak a szervezők, hogy kiderüljön, az esetleges jövőbeli városvezetők miként vélekednek a problémáról.

Szerda este a PostART hátsó galériatermében gyűléseztek a „Ne fűts hulladékkal!” mozgalom szervezői, az érdeklődők és a meghívott vendégek, az októberi önkormányzati választások képviselő-jelöltjei, akik közül hárman jöttek el, ketten a Budaörs Fejlődéséért Egyesülettől és egy független jelölt. Először Várady Zsolt és Szücs-Winkler Róbert vázolta a mozgalom kialakulásának indíttatását,  ITT eddigi történetét, melyekről annak idején írtunk és ITT és ITT és  ITT és ITT. Röviden arról van szó, hogy a szervezők, elsősorban kis gyerekeik miatt elkezdtek megoldást keresni arra, hogyan lehetne békés módszerekkel megszüntettetni a rendkívül környezetszennyező hulladékkal-fűtést, legalább Budaörsön. A korábbi összejöveteleken a lakosok beszámolói alapján kiderült, hogy vannak olyan esetek, amikor kevés a szép szó, ezért tájékozódás céljából egyeztetésre hívták a katasztrófavédelmet, a rendőrséget és az Budakeszi járási hivatalt, melyek lemondták a találkozót, egyeztetésre csak az önkormányzattal került sor, de az önkormányzat együttműködést nem mert vállalni, mert a választások miatt nem lesz erre erőforrásuk. Visszajelzések alapján annyi eredmény született, hogy egyes feltételezhető hulladékégetőkhöz eljutott annyi információ, hogy legalább a tagadásig eljutottak. Az önkormányzathoz érkező bejelentések között zajjal kapcsolatban több a bejelentés, nyilván azért, mert annak zavaró hatása közvetlenebb, mint az észrevétlenül belélegzett káros anyagok. Ami járható út lehet, hogy legalább gyermekintézmények közelében korlátozzák hivatalosan a fűtési módot.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke szerdán elmondta, hogy az önkormányzatnak korlátozottak a beavatkozás jogi lehetőségei, a zöldhulladék-égetés szabályozása tartozik csupán hatáskörébe, azt tilthatja meg. Hulladékégetéssel kapcsolatban a járási hivatal (környezetvédelmi hatóság) felé lehet bejelentést tenni, mert a hulladékégetés illegális, ahogyan az is, hogy valaki az ingatlanán nagymértékű hulladékot halmozzon fel, mert az a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése. Ilyen esetben lehet a rendőrséghez is fordulni. Amit tehet a közterület felügyelet, hogy figyeli van-e valahol ilyen felhalmozás. Amit az önkormányzat tehet, hogy a jegyzőhöz lehet fordulni birtokháborítás miatt, azonban az ilyen eseteket bizonyítani kell, ami nehéz. Lehet szagmintát venni, illetve ellenőrizni a hamut, de ezek költséges és komplikált eljárások.

Egy országos reprezentatív felmérés szerint a hulladékégetésben nem a szegénység játssza a legnagyobb szerepet, hanem a tudatlanság, nemtörődömség, felelőtlenség, emiatt fontos a kommunikáció, a tájékoztatás.

Az éghajlatváltozáshoz is köze van a hulladékégetésnek, mert nagy koromkibocsátással jár. Egyes tanulmányok szerint az Északi sark jégborításának felgyorsult olvadását 50 százalékban a lerakódott korom okozza, mely az egész Európa éghajlatára hatással van.

Ezt követően Várady Zsolt vázolta, milyen segítséget tud nyújtani az önkormányzat. Az állam által igényelhető rossz minőségű tüzifa mellé szociális alapon az önkormányzat is biztosít jó minőségű tüzifát, ezen kívül energetikai korszerűsítéshez lehetett pályázni, bár jellemzően éppen azok égetnek hulladékot, akik nem tudják az ilyen pályázatokhoz az önerőt kifizetni.

Monostori-Kalovits Márk, a BFE 2. számú választókörzetének jelöltje biztosította arról a jelenlévőket, hogy szívügye a környezetvédelem, és képviselőként újfajta megközelítést vezetne be, amellyel talán sikerülne a megoldást közelebb hozni. Ezen kívül felhívta a figyelmet az önkormányzat helyi értékvédelmi támogatás elnevezésű segítő formájára is, amely a régi házak építészeti vonatkozásában segíthet a felújításban és korszerűsítésben például egy kémény esetében.

Farkas Benedek, a BFE 9. számú választókörzetének jelöltje szerint jó és fontos, hogy ilyen civil kezdeményezés indul egy probléma megoldására, mert így jut el az információ a döntéshozókhoz, s így lehet változás. Ez a hulladékégetési probléma budaörsi méretekben megoldhatónak tűnik szociális tüzifa ellátással, illetve kommunikációval, úgy gondolja, körzeten belül a képviselőn keresztül minden lakoshoz el lehet jutni.

Bencsáth Gergely az 1. számú választókörzet független képviselő jelöltje némileg támadóan fordult a BFE-s képviselő jelöltekhez, hogy miért várták meg, hogy ez a civil mozgalom keresse meg őket most is, ha ez már tavaly télen téma volt? Szerinte a hulladékégetés problémája elsősorban kommunikációs kérdés, melyet először a tájékoztatás szintjén kellene kezelni. Bonyolult kommunikációt igényel, hogy ne fulladjon kudarcba a megoldási kísérlet, ezért a képviselőnek ismernie kell a körzetében élőket, hogy ki van olyan szociális helyzetben, akire oda kell figyelni.

Erre Monostori-Kalovits Márk azt reagálta, hogy az ilyen jellegű szociális problémákat nem az önkormányzatnak kell felderítenie, ezt a szomszédok, a közösség tudja jobban megítélni. De az önkormányzatnak kell tervet felvázolni a megoldásra a civil szervezetekkel és magánemberek segítségével, akik tudják, hogy konkrétan hol keletkezik a probléma.

Persze az még vet fel kérdéseket, hogy milyen feltételekkel lehet ilyen szabályokat betartatni.

Várady Zsolt felvetette azokat az ötleteket, amelyek már önkormányzati hatókörbe tartoznának, hogy például a bölcsődéktől, óvodáktól, iskoláktól bizonyos távolságra ne lehessen szilárd tüzelőanyaggal fűteni. Ehhez Szücs-Winkler Róbert hozzáfűzte, ugyanis van Budaörsön olyan óvoda, ahol télen úgy tudják csak kivinni a gyerekeket az udvarra, ha előtte megnézik, beborítja-e a füst az udvarát vagy sem.

Felvetődött az a kérdés is, hogy hatósági szempontból talán annak lehetne hatása, ha egy adott időben, amikor konkrétan büdös füst jön a kéményből, egyszerre húszan odamennének és mindannyian kihívnák a rendőrséget. És talán még nagyobb súlya lenne, ha a körzet képviselője is megjelenne egy ilyen akción. Farkas Benedek erre azt válaszolta, ezt talán a legvégső esetben, amikor már más eszköz nem lesz.

Monostori-Kalovits Márk úgy vélekedett, a leendő városvezetés hivatalos mederbe tereli majd ezt az ügyet, és a mozgalom eddigi tapasztalatait felhasználva  kialakít egy olyan koncepciót, ami ha nem is oldja meg teljesen, de javítani tud ezen a problémán.

Így ért véget az új szezon első „Ne fűts hulladékkal!” gyűlése, folytatás következik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here