„Elegünk van a hulladékégetésből Budaörsön!”

0
1539

„Elegünk van a hulladékégetésből Budaörsön!” címmel hirdetett meg egy eseménysorozatot egy budaörsi magánszemély, aminek az első alkalma január 10-én, tehát most csütörtökön lesz a Templom téren, a Gyerek-berek környezetvédelmi foglalkoztatóban.

 

Az ötletgazda Várady Zsolt három éve költözött városunkba a Deák Ferenc utcába, bár kapcsolata a településsel jóval régebbi. Tavaly ősszel szembesült a problémával, hogy nem tudja a kisgyerekeire kinyitni az ablakokat, mert a szomszédja kezelt fával, tehát a levegőt szennyező módon fűt.

Várady neve többeknek ismerős lehet, hiszen ő volt az első magyar internetes közösségi felület, az iwiw létrehozója, illetve évekkel ezelőtt az országos médiában is sokat írtak a politikai szerepvállalásairól, például amikor a rossz adófizetési morál miatt emelte fel a szavát, mondván, hogy nem azért kéne adót fizetnünk, hogy mások meggazdagodjanak belőle, hanem hogy nekünk jó legyen. „Mindig is foglalkoztatott, hogy a társadalom miként tud közösségként funkcionálni, illetve az aktív állampolgárság. Vagyis hogy álljunk ki a jogainkért, ugyanakkor legyünk tisztában azzal is, hogy demokráciában a jogaink mellett kötelezettségeink is vannak, például, el kell menni szavazni és részt kell venni a mindennapi dolgokban” – ezt már lapunk kérdéseire válaszolva fejtegette. A fűtési ügyet is olyan társadalmi problémának tartja, amit szerinte elsősorban közösségként lehet és kell kezelni.

Első lépésben Lukács Andrással a Levegő Munkacsoport – egyébként szintén Budaörsön élő – elnökével és annak munkatársával, Lenkei Péterrel vette fel a kapcsolatot, hogy szerintük mit lehet ebben az ügyben csinálni. Az hamar kiderült, hogy a szakmailag elfogadható mérések árát nem tudja egymaga félzsebből kifizetni, hiszen több ponton kell mérni és a hiteles eredményhez szigorú – és ezért drága – szabályokat kell betartani. A környezetvédő szakemberek másik tanácsát azonban, hogy egyszerűen menjen át a szomszédjához és ajánlja fel neki a segítségét, megfogadta. Azóta pár hónap telt és úgy tűnik, hogy megértették egymást. „Igaz, azt is elmondtam neki, hogy miután megvettem neki az egy köbméter fát és továbbra is hulladékkal tüzel, megteszem a jogi lépéseket is, és akár 300 ezer büntetést is kiszabhat rá az illetékes hatóság. De nem ezt akarom – hangsúlyoztam -, hanem hogy értse meg, amit csinál az káros a környezetre” – mesélte Várady Zsolt.

Aki tehát második lépésben elhatározta, hogy maga köré gyűjti azokat a budaörsieket, akikkel közösen hatékonyabban tudnak fellépni nemcsak egy, hanem „minden hulladékkal fűtő szomszéd” ellen. A kérdésre, hogy miért nem fordult előbb az önkormányzathoz, meglepő válasz érkezett: „Már korábban is gondolkoztam azon, hogy mit tehetnék ezért a közösségért, ahol élek, és több ötletem is volt. De amikor ezeket elmondtam egy-egy ismerősömnek, mindig azt a választ kaptam, hogy jól hangzik, de keressem meg előbb az önkormányzatot, hiszen az ő támogatásuk nélkül úgyse valósítható meg. Mi van? Nem értettem és most se értem, hogy egy civil kezdeményezésnek miért kéne az önkormányzat csecsén lógnia?! Legalább próbáljuk meg, úgy, hogy ne függjünk tőlük! Ne értsen félre, nincs az önkormányzattal semmi bajom, főleg itt Budaörsön, hiszen a város vezetése politikailag is közelebb áll hozzám, mint az ország vezetése. De amit mi magunk megtehetünk egy jó ügy érdekében, azt kezdjük el az önkormányzat támogatása nélkül!” És legfeljebb ha olyan ponthoz érünk, ahonnan nélkülük nem lehetséges továbbhaladni, akkor forduljunk hozzájuk?

Ennek ellenére, vagy éppen ezért, mert a most meghirdetett programsorozatot a szervezője mindenféle politikai felhang nélkül szeretné lebonyolítani, a kezdeményezésről küldött levelet a polgármesternek és a városháza környezetvédelmi referensének. Ha el is jönnének a megbeszélésekre, annak Várady Zsolt örülne, de – mint mondta lapunknak – a levél nem elsősorban meghívó volt, hanem tájékoztató jellegű.

S hogy akkor mégis kiket és hány embert vár január 10-én majd még további három alkalommal? „Azokat, akik egyetértenek velem abban, hogy ne csak beszéljünk valamiről, hanem csináljunk is valamit, vagyis az első alkalommal Szücs Winkler Róbert környezetvédelmi szakértő tart egy témát felvezető előadást és utána jöhetnek az ötletek, amiket majd kipróbálunk és végül az eredményeket összegezzük. Ha mind a négy alkalomra öt-tíz ember eljönne, már örülnék. Bár idealista vagyok, a korábbi közösségépítő próbálkozásaim után már nincsenek illúzióim, hogy mivel lehet az emberek érdeklődését kiváltani és az aktivitását fenntartani. A célcsoportunk a szomszédok, akik az áldozatai a levegőt fűtéssel szennyezőknek, és nekik szeretnénk eszközöket, érveket adni a kezükbe. Hiszen sokan a jogi helyzetet sem látják tisztán, illetve azt még kevésbé, hogy miért káros ez a tevékenység. A Levegő Munkacsoport kutatásai szerint – de sok más tapasztalat is ezt támasztja alá – tévhit, hogy a hulladékkal fűtés a szegények problémája. Nem. A tehetősebbek is simán bedobják a vegyes tüzelésű kazánba a pelenkát, a műanyagot stb., mert vagy nem hallották/olvasták, vagy nem hiszik el, hogy ez mit okoz a levegőben.”

Cikkünk folytatása tehát az első találkozó után, január 11-én várható és ezt követően a meghirdetett eseménysorozat szerint január 25-én, február 1-jén és február 8-án, a találkozók másnapján. Akinek addig is kérdése van, ide írhat Várady Zsoltnak:  info@nefutshulladekkal.hu

Fotó: HVG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here