A szeméttel tüzelők nincsenek tisztában a következményekkel?

0
980

Első gyűlését tartotta az “Elegünk van a hulladékégetésből Budaörsön!”mozgalom

Első összejövetelét tartotta tegnap este az a civil mozgalom, mely a kezelt fával és hulladékkal történő fűtés megszüntetését tűzte ki célul itt, Budaörsön. A Várady Zsolt által létrehívott esemény előzményeiről már írtunk, ezúttal a tájékoztató előadásról számolunk be, illetve  egy játékos feladatról, mely feltehetően elindította a résztvevőket a megoldáskeresés közös útján.

Mintegy tucatnyian jöttek el tegnap késő délután a Templom téren található GYEREk-BErek környezetvédelmi foglalkoztatóba, azok, akiket érdekel, hogy milyen levegőt lélegeznek be nap, mint nap, Budaörsön. Grafné Huszák Ágnes, aki a helyszínt biztosította a mozgalom számára, pogácsával várta az érkezőket, Várady Zsolt szervező pedig azzal, hogy ez az első alkalom a tapasztalatcseréjé és az informálódásé lesz, illetve megpróbálnak majd belebújni a szeméttel tüzelők bőrébe is, és úgy vizsgálják meg az indítékokat a minél eredményesebb megoldáskeresés érdekében.

Jelen volt a szintén Budaörsön élő Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke is, továbbá Benkovics Gábor Budaörs Város Önkormányzatának környezetvédelmi referense.

A témát Szücs-Winkler Róbert környezetvédelmi szakértő vezette fel egy budaörsiekre szabott előadással. Először a légszennyezést kiváltó tényezőkről beszélt, ami – ahogy mondta – elsősorban nem a várost keresztülszelő autópálya, mert az „csak” 30-50 méter szélességben szennyezi maga mellett a környezetet. Sőt, az ipari tevékenység sem olyan Budaörsön, ami jelentős légszennyezéssel járna. A fő gond a fűtés. A gázár emelkedése miatt 2003 és 2008 között a fatüzelés száma ugyanis megduplázódott Magyarországon, és ezzel együtt a hulladék meg csökkenni kezdett, például Hajdú-Bihar megyében kimutatták, hogy télen harmadával csökken a hulladék mennyiség. Ekkor a szálló por 60-70 százaléka a fűtésből származik, ezért ennek lényeges csökkentésével sokat tehetünk mindenki egészségéért. Budaörsön az észak-nyugati uralkodó széljárás miatt a város egésze kap például a nyugati felében lévő kertes házakból származó füstből.

Majd a szakember rátért a tüzelésből származó égéstermékek egészségre tett hatásaira, ami évente tizennégyezer ember életét rövidíti meg átlagosan tíz évvel. A szálló port mérete szerint három csoportba sorolják, a PM10 méretű részecskék általában elakadnak a légcsőben, a PM2,5 már bejut a tüdőbe, a hörgőkhöz, ott akár gyulladást okozva. Az ultrafinom porrészecskék – PM 0,1 – a legveszélyesebbek, mert ezek eljutnak a tüdőhólyagocskákig, ahonnan a véráramba és onnan a szervezet bármely részébe eljutnak, jellemzően ott leragadva, ahol már van egy kis gyulladás. De ezek igazán akkor válnak veszélyessé, ha tapad hozzájuk valamilyen mérgező, rákkeltő anyag, mint például a tetraklór-dibenzo-p-dioxin és a benzapirén. Ezek a műanyagégetés során tapadnak a koromszemcsékre és úgy utaznak a szervezetünkbe, és olyan rákkeltőek, hogy 10 százalékos megbetegedést okoznak a lakosság körében. Utóbbi rendszeresen határértéken felül van, amikor levegőszennyezettséget mérnek Magyarországon. A nedves fával történő fűtés hasonlóan szennyező és betegséget okozó, mint a hulladékkal történő, és a festékkel vagy gombaölő szerekkel kezelt fák (ablakok, bútorok, kerítések) szintén veszélyesek. A fa égése 15 százalék nedvességtartalom mellett ideális, ha ennél magasabb, akkor alacsony hőfokon ég először, míg elpárolog belőle a nedvesség, és akkor keletkeznek a fent említett káros vegyületek. Azonban a nedves tüzifa és a hulladék lassú égése során a párás-nedves égéstermékek révén kicsapódik a savasság a kéményen is és szétmarja azt. A jó minőségű, kellően száraz tüzifa egészségkárosító hatása viszont jelentősen kisebb.

Végül az előadó kijelentette, szerinte a szeméttel tüzelők nincsenek azzal tisztában, hogy mennyit ártanak saját egészségüknek is azzal, hogyha például begyújtanak egy régi kályhába, az abból tíz percen belül kiáramló, belélegezhető részecskeszám tízszerese annak, mint amit Budapest legforgalmasabb területein mérnek, és tippeket adott a tüzeléskor fellépő szennyezőanyag mennyiségének csökkentéséhez is, úgymint a befűtésnél a „három T” – temperature (hőmérséklet), turbulence (levegőhozzáférés) és time (idő) – aranyszabályának ismertetésével: el kell érni a megfelelő hőfokot az égéstermék minősége miatt, a levegőhozzáférés szükséges az elegendő oxigénhez, mely a tökéletes égéshez elengedhetetlen, az időt tekintve pedig a gyors égetés a jó, mert a lassabb égetés során is több káros anyag keletkezik. Az első kettőt befolyásolja a kazán. Az modernebbekkel könnyebb betartani az aranyszabályt, de régifajta kazán esetében is csökkenthetjük a szennyezést, például ha kisebbre vágjuk a fát, mert így nagyobb lángot tudunk generálni, azaz nagyobb hőfokot. kályha teherautó

Az előadást követően került sor a találkozón csoportbontásban a gyakorlati feladatra. Néhány fiktív vagy kevésbé fiktív személy indítékait vázolták fel a résztvevők, három fő ok mentén: pénzhiány, illetve spórolás, nemtörődömség és gyűjtögetés. Kiderült, hogy esetenként igen súlyos a probléma, mert előfordulnak gumiabroncs égető és festett ablakkerettel tüzelő lakosok is Budaörs területén. Az összejövetel azzal az eredménnyel zárult, hogy először mindenki próbáljon békés úton eredményre jutni a környékén élő hulladékégetőkkel, és Várady Zsolt példáját (erről ITT írtunk) követve. Az első körben beszélgetéssel és tájékoztatással keressük meg a szomszédot, beszéljünk neki a légszennyezés egészségromboló hatásáról, illetve a várható hatósági büntetésről is, mely háromszázezer forintig terjedő bírság lehet, illetve bizonyos esetekben börtönbüntetés.  Tegyük ezt segítő szándékkal közelítve, például akár gyújtós ajándékozásával, mert sok esetben ugyan fával fűtenek, de annak meggyújtásához használnak hulladékot- hangzott el. Eredménytelenség esetén pedig a Budakeszi Járási Hivatalhoz lehet fordulni, ők léphetnek fel hatóságilag. És minél több embert kell tájékoztatni a káros következményekről, mert minél több emberhez jut el, annál nagyobb az esélye, hogy valahol foganatja lesz.

Az első találkozó abban mindenképpen eredményes volt, hogy a jelenlévők új ötleteket kaptak, hogyan érdemes kezelni a környezetszennyező városlakókkal szemben fennálló helyzeteket. Valamint az is elhangzott, hogy érezhetően nagy manapság az emberek passzivitása minden területen, ezért kellenek olyanok, akik kézbe veszik az ügyeket és példát mutatnak, mellyel talán felkeltik másokban is a tettvágyat.

A következő alkalomra két hét múlva, január 24-én délután 6 órakor kerül sor. Ekkor arra az esetre dolgoznak majd ki  a résztvevők közösen egy forgatókönyvet, hogy mi a teendő, ha az első lépésben a tájékoztatás, illetve a jogi útra terelés lehetőségének kilátásba helyezése nem jár sikerrel.

(Folytatjuk)

Beharangozó cikkünk ITT olvasható.

Az esemény hivatalos weboldala: www.nefutshulladekkal.hu