A hulladékkal tüzelést ellenzők nyáron sem fognak tétlenkedni

0
781

A “Ne fűts hulladékkal” mozgalom negyedik gyűlését tartotta tegnap a GYEREk-BErekben, amely az utolsó, meghirdetett időpont volt. A vendég ezúttal Henszelmann Imre, a hazai kályhás-kandallós ipartestület titkára volt, eredetileg vegyészmérnök, aki jól ismeri a tüzelés minden folyamatát. A másfél órás beszélgetés ötletgyűjtéssel telt, a továbbiakat tekintve pedig úgy döntöttek a szervezők, hogy havonta lesz találkozójuk.

A Templom téren található GYEREk-BErekben csütörtökön este ismét összegyűltek néhányan azok közül, akiket zavar, hogy a szomszédjukban, a környéken, hogy egyáltalán Budaörsön szemetet égetnek. Szücs-Winkler Róbert és Várady Zsolt, a két szervező ezúttal Henszelmann Imrét, a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestületének titkárát hívták meg vendégnek, aki szintén elmondta, hogy a hulladékégetés a legkárosabb levegőszennyezés, és hogy a szemétégetés emberi hozzáállás kérdése, ki mennyire felelős maga, a gyerekei és a többi ember életéért.

Balról jobbra: Szücs-Winkler Róbert, Henszelmann Imre és Várady Zsolt

A találkozón Várady Zsolt elmesélte, hogy meghiúsult az érintett hatóságokkal megbeszélt egyeztetés, mert az ügyben leginkább érintettek (az önkormányzat kivételével mindenki) lemondták. Mivel azonban az idei fűtési szezon még tart, ezért javasolta, hogy a közvetlen cselekvéshez gyűjtsenek javaslatokat, mit lehet tenni magánemberként. Az elhangzottak között ismét szerepelt a szélesebb körben történő tájékoztatás, mert nagyarányú lehet azoknak a száma, akik a bútorlapot fának tekintik és nincsenek tudatában annak, hogy mérgező anyagokat juttatnak a levegőbe.

Tehát amiket nem szabad eltüzelni, mert szennyezi a levegőt, azok a következők: nedves tűzifa, kezelt fa, zöldhulladék, műanyag, gumiabroncs, ablakkeret, forgácslap, bútorlap, raklap, textil, cipő, színes papír, étolaj, fáradt olaj, csipszes zacskó és egyéb háztartási, kommunális hulladék.

 A tájékoztatásnak nyomatékot adhat, ha egy tüdőgyógyász szakorvos elmondja a várható egészségkárosító hatásokat, ezért érdemes őket is kérdezni  – hangzott el. Továbbá az is, hogy  aki hiába fordult a Budakeszi Járási Hivatalhoz  a hulladékégető szomszédja miatt, de nem jártak el ügyében, annak érdemes Budaörs Város Önkormányzatának jegyzőjéhez fordulnia, birtokvédelmi eljárásért. Ha a jegyző az indokot jogosnak látja, akkor ő kérhet végrehajtási intézkedést.

A hulladékégetés problémája megoldásának kerékkötője leginkább az emberek inaktivitása – mondták még a résztvevők. Felemlegetve, hogy például a budaörsi anyukák a közösségi oldalukon szintén panaszkodnak a rossz levegő miatt, de valamiért nem csatlakoznak ehhez a mozgalomhoz. Pedig ahhoz, hogy a hatóságokkomolyan vegyék a problémát, szélesebb körű társadalmi bázis kiépítése szükséges, ezért a Váradyék kérnek mindenkit, aki egyetért célkitűzéseikkel, aláírásával támogassa az ügyet. Aláírásgyűjtő ív megtalálható a „Ne fűts hulladékkal!” szerveződés honlapján: http://www.nefutshulladekkal.hu/

A mozgalom tagjai azt tervezik, hogy a továbbiakban havonta lesz találkozójuk, nyáron sem fognak tétlenkedni,  a következő fűtési szezonban pedig, már a helyhatósági választások után (elkerülendő, hogy politikai színezet kapjon az ügyük)  újra megpróbálnak egyeztetni a hatóságokkal, tisztázandó, hogy kinek mi a szerepe, illetve javaslatokért, annak érdekében, hogy előbb-utóbb  – legalább Budaörsön – megszűnjön a szeméttel fűtés.