Molinóval demonstráltak a Baross utcaiak a testületin

0
1143

A Baross utcai lakók feltartott táblákkal demonstráltak a lakóhelyük melletti erdőterület védelmében a mai képviselő testületi ülésen, ahol az egyik napirendi pont az érintett terület magántulajdonban álló részének védelmi erdőterületbe átsorolása volt. Ehhez az előterjesztést a jobbikos képviselő, Császárné Kollár Tímea nyújtotta be, amit végül 10 : 5 arányban elvetettek a képviselők.

A mai testületi ülésen néhány tucat lakos is megjelent azok közül, akik hónapok óta tiltakoznak a Baross utca végébe tervezett Bauhaus beruházás ellen, ugyanis a 32. pontban (az előterjesztések között a 33. pontban találjuk) az itt lévő erdős, fás, magántulajdonban lévő ingatlan átsorolása szerepelt. Császárné Kollár Tímea, az előterjesztést benyújtó jobbikos képviselő az ülés megnyitásakor azt javasolta a polgármesternek, hogy vegyék előbbre ezt a témát, ám Wittinghoff Tamás szerint „a praktikusság nem írhatja felül a szabályokat”. Így hát az érdeklődőknek végig kellett hallgatniuk az összes, ezt megelőző napirendet, köztük az idei költségvetés elfogadását.

A reggeli fél 9-es kezdéshez képest tehát mintegy bő két óra múlva Császárné Kollár Tímea az érintettek nevében néhány félreértést kísérelt meg tisztázni. Mint elmondta, a helyszínen készültek ugyan légszennyezettségi mérések, de mivel azok nem kalkulálták bele a várhatóan napi negyven kamion érkezését, amiről a Bauhaus képviselője saját maga beszélt a tavalyi őszi lakossági fórumon, és a mérések időpontjában a szóban forgó erdősáv éppen lombkorona nélkül állt, az eredmény alulbecsülte a fák hasznosságát. Több időpontban, különböző évszakokban kellett volna mérni. De – tette hozzá a képviselő –, a szakértők véleménye szerint így is csak elhanyagolható mértékben változtatna a légszennyezettségen a tervezett beruházás, holott szerinte erről a városvezetés korábban úgy nyilatkozott, hogy a tervezett épület majd jobban megvéd az autópálya légszennyezésétől, mint a mostani fák. Majd kiemelte, hogy az önkormányzatnak figyelembe kellene vennie a lakosok által összegyűjtött 1400 tiltakozó aláírást.

Miközben a képviselő asszony beszélt, a mögött ülők három molinót emeltek fel, melyeken a ”Nem kérjük a Bauhaust, illetve a „Tőlünk veszitek el a levegőt!” és „Élhető vagy túlzsúfolt Budaörs?” volt olvasható. Ekkor Becz György (BFE) az érintett terület képviselője is szót kért: a körzetében lakók közül nem mindenki van ezen az állásponton – mondta -, ráadásul az 1400 aláíró sem mind itt lakik. Majd a jobbikos képviselőnek szegezte, hogy akkor vajon miért nem volt ott a demonstráción, amikor ő maga is az autópálya matrica bevezetése ellen tiltakozott, holott annak a következménye a Budaörsön átmenő forgalom megnövekedése, ami sokkal nagyobb légszennyező hatással bír az egész városra, mint a tervezett beruházás.

Wittinghoff Tamás polgármester egyebek között azzal reagált az elhangzottakra és elsősorban az „Élhető vagy zsúfolt-e Budaörs” transzparensre, hogy a Baross utcai lakók miatt is a vált sűrűn beépítetté a korábbi zöld terület. Továbbá, ha egész várost érintő levegőszennyezettséget nézzük, akkor például a Frankhegyen – ami a város tüdeje – éppen azt vetik az ott élők a városvezetés szemére, hogy miért nem alakítja építési övezetté. Végül – igen nagy politikai adok-kapok után – visszatérve a napirend témájához a polgármester megjegyezte, hogy még semmi nem dőlt el, hiszen az erdészeti felügyeletnek a jogosultsága dönteni arról, hogy az adott ingatlanon lévő fák erdőt alkotnak-e.

Végül az előterjesztést a képviselők 10 : 5 arányban elvetették.