Luca napon – idősek karácsonya Budaörsön

0
1109

Ebben az évben is megrendezésre került az Idősek Karácsonya. A Jókai Mór Művelődési Ház színházterme teltházzal várta a műsort. Rendkívül színvonalas előadást láthattunk mindenki legnagyobb megelégedésére. Budaörs Város Önkormányzata karácsonyi ajándékként ezt a műsort adja időseinek. Mivel az ünnepség éppen Luca napjára esett, egy jelenetből megtudhattuk, mi is a Luca székének története.

A 70 éven felüli, 130 ezer forintnál alacsonyabb nyugdíjjal rendelkező budaörsiek (2019-ben emelte meg a képviselő-testület a jogosultsági határt 110 000 forintról) 10 ezer forint egyszeri támogatást kapnak december elején az önkormányzattól és egy karácsonyi műsort. Ebben az évben 1300 fő, tavaly 900 fő kapott pénzt és meghívót a rendezvényre. A szociális iroda vezetője Kövesdi Gabriella december 13-án délelőtt köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Varga János plébánost, a város díszpolgárát, a nyugdíjas klubok és a városi intézmények vezetőit, valamint minden szépkorú vendéget és a sajtó képviselőit.

Wittinghoff Tamás képviseletében (mivel ezzel párhuzamosan egy konferencia zajlott a városházán) Bíró Gyula alpolgármester mondott beszédet: „Karácsony talán a legszebb ünnepünk, amikor azok a ritka alkalmak, amikor a családok együtt vannak, nem kell rohanni, kapkodni. Nyugodtabbak és nyitottabbak is vagyunk. Nekünk, idősebbeknek kicsit több időnk van rákészülni lelkileg az ünnepre. Alaposan átgondoljuk az ajándékozást, és azt gondolom, ebben példaadó szerepünk is lehet. A karácsony üzletiessé válása sokat ronthat az ünnepen. Mi is segíthetünk talán abban, hogy rádöbbenjenek az emberek, a karácsony nem verseny. A szeretetet és az odafigyelést nem pénzben mérik. Többet ér egy kis ajándék, ha eltaláljuk mire is vágynak szeretteink. Ez pedig azon múlik, hogy egész évben odafigyelünk-e valakire. Ennek a figyelemnek nem csak a szűk rokonságunkra kell kiterjednie. Vannak az idősek között visszahúzódóbbak, és olyanok is, akik az átlagnál nehezebben élnek. Nekik is segítség kell ahhoz, hogy merjék jelezni, ha bármilyen támogatásra van szükségük. A mi önkormányzatunk számára mindig is kiemelt feladat volt, hogy megpróbáljuk enyhíteni a nehéz helyzetekben élők gondjait. Nagyon sok munkát és pénzt is fektettünk abba az évek során, hogy a szociális rendszerünk ilyen legyen, mint ma. Minden élethelyzetre kiterjedő, mindenkinek igyekszünk segíteni. Budaörsön 22 féle támogatást vehetnek igénybe a rászorulók. De hiába állunk készen a segítségre, ha nem érkezik hozzánk jelzés. Bátorítok mindenkit, tájékozódjanak ezekről a támogatási formákról, mert folyamatosan emeljük ezt az összeghatárt. Fontos, hogy segítsünk azon idősebbeknek is, akik nehezen igazodnak ki az ilyen ügyekben, vagy szégyellnek segítséget kérni. A karácsony mindig lehetőséget ad arra, hogy a szűkebb és tágabb rokonság újra átértékelje, mennyivel jobb lenne sokkal többet együtt lenni. Budaörs sok területen emelkedik ki az átlagból, hiszem, hogy ebben a karácsonyi műsor is beletartozik. Kívánom, hogy a városunkban élő valamennyi idős ember, családban, ismerősökkel, szeretetben töltse el az előttünk álló ünnepeket.  Figyelmébe ajánlom mindenkinek a sok érdekes adventi programot és eseményt, amelyek egészen január elejéig választékot nyújtanak”  – zárta gondolatmenetét az alpolgármester.

Majd Kövesdi Gabriella ajándékcsomagokat adott át azoknak, akik egész éves áldozatos, közösségépítő munkájukkal segítették a nyugdíjas klubok működését. Akik kapták: Barta Károlyné Marcsi, Frank Istvánné Anikó, Jelen Károly és Takács József.

A műsor a Szélrózsa Néptáncegyüttes ének csoportjával kezdődött, majd a Budaörsi pacsirták Luca napi és karácsonyi dalcsokrot adtak elő. A Budaörsi Néptáncegyüttes székelyföldi táncokkal örvendeztette meg a nagyérdeműt, a Téka zenekar és barátai kíséretével.

A Luca székének történetét is megismerhettük: „El ne felejtsék, hogy ma kell elültetni a Luca búzát, és az karácsonyra gyönyörűen meg fog nőni. Szerencsét hoz a házra. Nagypapák, nagymamák, apukák, anyukák! A fiú gyermekekkel kezdjék el a Luca székét még ma csinálni, de 13 fajta fából. Szeget nem lehet használni, csak faszeget, és pontosan karácsonyra készüljön el. Aki az éjféli misére vigye el a Luca székét, a mise után álljon fel a székre, és hirtelen forduljon vissza! Aki így tesz, meglátja a boszorkányokat. Azok szét akarnak majd tépni, a húst le akarják szedni a csontodról, te meg kezdesz szaladni hazafele. Már jó előre, két marék mákot beraktál a zsebedbe, és ahogy kiszóród azt a földre, a boszorkányoknak mind egy szemig össze kell szedni.  Egérutat nyersz, hazaszaladsz, persze az ajtófélfát már előre jól megkente fokhagymával. Bemész a házba, elégeted a Luca székét, mert az utána már csak szerencsétlenséget hoz. Csak az ne égesse el, aki jó dudás akar lenni. Annak még szüksége lesz rá. Lányok. asszonyok ma ne dolgozzanak! Ne mosogassanak, ne takarítsanak! Nehogy varrogassanak, és bevarrják a tyúkok fenekét! Mert akkor egész évben nem lesz tojás. Így legyen hát a mai nap.”  

Ezt követően Polyák Lilla, a Madách és Operett színház művésznője lépett színpadra és  varázsolta el az egybegyűlteteket. Karácsonyi dalok magyarul és angolul valamint egy saját szerzeménye hangzott el, és  Cserháti Zsuzsa és Katona Klári ismert dalai közül is válogatott.

Az előadás után az önkormányzat nevében szeretet asztallal várták az embereket, süteményekkel és pogácsákkal.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here