Könyvajánló a Mikulásról és a karácsonyról

0
1258

Advent első vasárnapja az idén december 3-ára esik. Egyetértünk, hogy a karácsonyi készülődés ne a vásárlásról szóljon. Ám az ünnepi ráhangolódást segíti, ha szülőként és nagyszülőként a Mikulásról vagy a karácsonyról keresgélünk meséket, könyveket. „Könyvajánlómban a klasszikusokkal kezdem, hiszen van, hogy elfelejtjük a gyerekkorunkban hallott meséket átadni gyermekeinknek, majd a közelmúlt megjelenései jönnek és végül a legújabb könyvekkel zárom a listát” – írja szerzőnk a Fantazmagória gyerekkönyvesbolt tulajdonosa.

 

J.R.R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Ez a gyűjteményes kötet a Karácsony apótól évről évre kapott válaszlevelek összessége. A levélgyűjteményből megtudjuk, hogy Karácsony apó háztartása nagy; Hómanókat, Vörös törpéket, Hóembereket és a Jegesmedvét is megismerhetjük, valamint kalandos életük titkaira is fény derül. A szerző rajzaival illusztrált kötet melegséggel tölti el kicsik és nagyok szívét egyaránt. (Cartaphilus Könyvkiadó)

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Bár szellemek vannak benne és nem kedves a főszereplő, mégis annyira tanulságos a történet, hogy az ovis nagycsoportosokat és kisiskolásokat érdemes megismertetni ezzel a könyvvel. Gyermektől függ, hogy illusztrált könyvet mutatunk-e neki vagy csak felolvasunk. Több kiadó is megjelentette az évek során Scrooge átváltozásának történetét, idén egy rövidített változat jelent meg a Holnap Kiadótól.

Marék Veronika: Kippkopp karácsonya

A gesztenyefiú belopózik egy ablakon és ott a csillagtól megtudja mi is az a karácsonyfa, melyik dísznek mi a neve és hogy mi az ünnep lényege. A legkisebbeknek való ez a könyv, amiben minden kérdésükre egyszerű választ kapnak. (Ceruza kiadó)

Marék Veronika: Télapó és az Ezüstmackó

Marci a Télapótól egy ezüstszínű mackót kap, míg Mónika más játékot, napokig elhúzódik a vita a mackó fölött, hiszen mindketten szeretnék maguknak. Végül Marci elhatározza, hogy elmegy a Télapóhoz és kér tőle egy ugyanilyen ezüst mackót. Az út oda is és vissza is veszélyekkel teli és kalandos, végül Szenteste nagy örömöt okoz az ajándék. (Ceruza kiadó)

Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Pettson megígérte Findusznak, hogy meglátogatja őket Karácsonykor a Mikulás, no de ezt az ígéretét hogyan tudná betartani. Így elkezd titokban egy Mikulás bábut/robotot építeni, amit viszont nehéz elrejteni a kíváncsi kis macska elől. Ez a helyzet rossz érzéseket és vitákat szül, közben furcsa alakok tűnnek fel a környéken. Az ünnep viszont tökéletes lesz, de hogy miért, azt a könyvből tudjátok meg.

Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Sok munkával jár az ünnepi előkészület és kifejezetten nehézkessé válik, ha megsérül az ember. Pettson is kificamítja a bokáját és így nagy üggyel-bajjal sikerül felmosni, fát állítani és díszíteni, vagy nem lévő hozzávalókból süteményt sütni. A kíváncsi kis macska a szokásos módon segít, ahol tud; vagyis hátráltat. Ünnepekkor derül ki milyen fontos az együtt töltött idő és egymás segítése. Jó példa erre ez a mese! (General Press Kiadó)

Ez a két kis könyv is kihagyhatatlan a listából. Egyszerűségükben és kedvességükben rejlik nagyszerűségük!

Szofi és a Mikulás

Szofinak különleges képességei vannak, volt már, hogy egész hegyet eltüsszentett. Most megleste a Mikulást és segédjének állt a beteg krampusz helyett. A történet közben a Mikulás megbánja, hogy elfogadta Szofi segítségét. A vicces részeket nem árulom el 😉 (Pagony kiadó)

Jean-Philippe Arrou-Vignod – Olivier Tallec: Liza és Micsoda karácsonya

Liza és kutyája Micsoda, hihetetlenül kedves kötetek szereplői. Liza kicsit parancsolgató típus, Micsoda pedig nagyon laza eb. Ők is készülődnek a karácsonyra: listát írnak, fát díszítenek (kolbászos is lesz), sütnek-főznek, ünnepi előadással készülnek, végül éjszaka valami idegent megugat és elkerget Micsoda. Vajon másnap reggel lesz valami a fa alatt? (Vivandra)

Végül jöjjenek az újdonságok, az idei tél kedvencei

Anne Ameling – Monika Parciak: 3-5-8 perces karácsonyi mesék

A 3-6 éves korosztálynak készült ez a könyv, amiben sok mese van a karácsonyi készülődésről, például mézeskalácssütésről, ahol odaégnek a sütik; óvodai Mikulás ünnepségről, kívánság lista írásáról; de van mese egy jegesmedvéről, aki az Északi-sarkra költözik a Mikuláshoz és máskor a fenyőfa változik egy kedves sárkánnyá. Modern mesék az ünnepekre! (Pagony kiadó)

Bartos Erika: Bogyó és Babóca énekel

A korábbi Bogyó és Babóca karácsonya, illetve Bogyó és Babóca süteményei után idén két új ünnepi mese jelent meg a Pagony kiadó gondozásában. Az egyikben Pihe készül meglepetéssel Szentestére, a másikban hangszereket készítenek és közösen énekelnek az erdő lakói. A Pagony készült másik meglepetéssel is a kicsiknek, Adventi színezőt adtak ki, ami pont akkora, mint a mesekönyvek.

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívtak és A lány aki megmenti a karácsonyt

Kiskamaszoknak szóló szórakoztató kalandregények jelentek meg idén a Kolibri Kiadó jóvoltából. A két kötet kicsit összekapcsolódik, az elsőben megtudjuk hogyan lett egy favágó fiából Karácsony apó, más néven Mikulás. Koboldokról ,trollokról, veszélyes emberekről, repülő szarvasokról, ármányról és barátságról szól. A második kötetben Karácsony apónak meg kell találnia egy különleges kislányt, Ameliát, különben veszélybe kerül az ünnep csodája. Érdekesen hangzik, ugy?

Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Igazi karácsony

Az idei év legszebb kiadványát hagytam a végére. Szimonidesz Hajnalka gyönyörű illusztrációival díszített mesét kapunk a kezünkbe a Gyöngyszemű Lányról, aki látni szerette volna a karácsonyt. A cd mellékleten pedig meghitt és vidám dalok váltakoznak, hogy otthonunkat is áthassa az igazi karácsony.

Békés Karácsonyi Ünnepeket kíván a Fantazmagória gyerekkönyvesbolt  csapata!

Írta: Domány Katalin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here