Még pár napig látható a magyarörmény fiatal kiállítása

0
939

Még pár napig, pontosabban december 1-jén péntek késő délutánig látható a budaörsi városházán a helyi magyarörmény közösség egyetlen fiatal fotósának, a 15 éves Ádám Benedek képeiből álló kiállítás, amit „Egy nap Budaörsön” címmel november 20-án, az évente megrendezett örmény est keretében nyitottak meg. Az ismert helyszíneket új szemszögből látja, sorozata domináns része pedig éjszaka mutatja meg a település szépségét illetve a szerző találékonyságát.

A kiállított képek bizonyítják: érdemes volt lehetőséget adni számára” – mondta lapunknak Fancsali János, a helyi örmény közösség vezetője. Városunk örmény nemzetiségi önkormányzata már hagyományosan megrendezi ezt az őszi kiállítást, zenei műsorral és könyvbemutatóval egybe kötve. A mostani is ezt a modellt követte. Az újdonság, hogy nagyobb teret adtak illetve adnak a fiataloknak, és nemcsak Budaörsön, hanem Siófokon, Budapesten és Brassóban is bemutatkozhattak.

A zenei rész két örmény szerző kompozícióinak magyarországi bemutatója volt, a Svájcban élő Haig Vartan és az évtizede elhunyt Mikhail Tariverdiev műveit a „Souvenirs” együttes szólaltatta meg, mely „újonnan bizonyította elkötelezettségét a magyarörmény és örmény zene terjesztése terén, abban a minőségben, mely hazai szinten vezető szerepet biztosít számára” – fogalmazott az elnök. A Magyar-Örmény Könyvtár sorozat legújabb kötetét pedig ő maga mutatta be, mely a magyarörményekről szól. „Örömmel tapasztaltuk, hogy több testvéri fővárosi örmény önkormányzat vezetői is megtisztelték jelenlétükkel a budaörsi örmény estet” – tette hozzá.

A budaörsi magyarörmények  Erdélyből a második világháború után érkeztek Magyarországra és a kezdetben kisebbségi, jelenleg nemzetiségi törvény adta lehetőséggel élve alakultak közösségé. „Országos szinten mintegy ötezer olyan személyről tudunk, akik bizonyított formában magyarörmény családokból származnak. Nem spontán felhevülés a közösségünk összetartása, hanem az összetartozást fontosnak tartó munka eredménye. A legérdekesebb, hogy tagságunk számszerűségében is dinamikusan változó, de nem kizárólag negatív irányban, hiszen leginkább bizonyos kor felett jutnak el a semlegesek is az önazonosság felismeréséhez” – mondta még el kérdéseinkre válaszolva Fancsali János.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here